در آستانه برگزاری مراسم اهدای جایزه ساخاروف، پدر، مادر و برادر ژینا امینی را ممنوع الخروج کردند
مژگان افتخاری، امجد امینی و اشکان امینی، خانواده ژینا (مهسا) امینی را ممنوع الخروج، و پاسپورتهایشان را در فرودگاه امام خمینی ضبط کردند. قرار بود آنها برای شرکت در مراسم اهدای جایزه ساخاروف به فرانسه پرواز کنند. این مراسم قرار است ۲۲ آذر / ۱۳ دسامبر برگزار شود.
محمدصالح نیکبخت، وکیل خانواده امینی که همراه اعضای خانواده بود، توانست به فرانسه سفر کند. پارلمان اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه ۱۹ اکتبر/ ۲۷ مهر به صورت رسمی اعلام کرد جایزه ساخاروف را به ژینا (مهسا) امینی و جنبش زن، زندگی، آزادی اهدا میکند.
نرگس محمدی به اعتصاب غذای سهروزه مهوش ثابت و فریبا کمالآبادی پیوست
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی و برنده جایزه صلح نوبل اعلام کرد که همزمان با روز دریافت جایزه خود، به اعتصاب غذای مهوش ثابت و فریبا کمالآبادی، بهائیان زندانی در ایران خواهد پیوست. حساب کاربری نرگس محمدی در اینستاگرام، روز شنبه ۱۸ آذرماه نوشت با اشاره به «نقض فاحش و گسترده حقوق بشر در ایران»، «در همراهی با اعتصاب زنان زندانی بهایی در اوین و اعتراضشان به نقض حقوق شهروندی بهائیان در اعتصاب غذا خواهم بود». او تأکید کرده هدفش از این اقدام این است که «با اعتصاب غذا در روز دریافت جایزه نوبل صلح و هفتادوپنجمین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، صدای اعتراض مردم تحت ظلم و سرکوب ایران توسط رژیم جمهوری اسلامی باشم.»
نیلوفر حامدی، روزنامهنگار زندانی علیه قاضی ابوالقاسم صلواتی شکایت کرد
محمدحسین آجرلو، همسر نیلوفر حامدی، روزنامهنگار زندانی شنبه ۱۸ آذر، اعلام کرد که همسرش از ابوالقاسم صلواتی، قاضی دادگاه انقلاب شکایت کرده است. همسر این روزنامهنگار زندانی، در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشته است: «علت این شکایت خودداری قاضی دادگاه انقلاب از آزادی او در پایان یک سال بازداشت موقت است. از رسیدگی به این شکایت اطلاع نداریم اما همچنان بازداشت موقت نیلوفر پس از ۴۴۴ روز، به صورت غیرقانونی ادامه دارد». آجرلو با اشاره به اینکه یک ماه از ثبت اعتراض به حکم ناعادلانه قاضی صلواتی علیه نیلوفر حامدی گذشته است، میگوید اما همچنان پرونده او به هیچکدام از شعبههای تجدیدنظر ارجاع داده نشده تا روند رسیدگی طی شود و نیلوفر همچنان بلاتکلیف و بدون حکم قطعی، به عنوان متهم در بازداشت موقت غیرقانونی است. مدتی پیش پرتو برهانپور، وکیل نیلوفر حامدی در گفتوگویی با روزنامه شرق از تجدیدنظرخواهی در پرونده این روزنامهنگار زندانی خبر داد. ۳۰ مهرماه سال جاری، بعد از گذشت بیش از یک سال بازداشت موقت، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران نیلوفر حامدی و الهه محمدی را به اتهامهایی چون «همکاری با دولت متخاصم»، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ترتیب به ۱۳ و ۱۲ سال زندان محکوم کرد. در صورت تأیید این احکام از سوی دادگاه تجدید نظر، اشد مجازات شش سال حبس برای الهه محمدی و هفت سال حبس برای نیلوفر حامدی قابل اجرا خواهد بود.
عبدالباسط گرگیج و عبدالعزیز شعلیبر، دو زندانی بلوچ اعدام شدند
سحرگاه شنبه ۱۸ آذر، حکم اعدام دستکم دو زندانی بلوچ در زندان مرکزی زاهدان به اجرا درآمد. این دو زندانی پیشتر از بابت اتهامات مربوط به «مواد مخدر» و «قتل» به اعدام محکوم شده بودند. به نوشته «حالوش» این دو زندانی بلوچ چهارشنبه ۱۵ آذر جهت اجرای حکم به سلول انفرادی زندان مرکزی زاهدان منتقل شده بودند. هویت این دو زندانی بلوچ اعدام شده، عبدالباسط گرگیج ۳۳ ساله، متأهل و دارای فرزند، اهل و ساکن زاهدان، و عبدالعزیز (حمل) شهلیبر ۳۴ ساله متأهل دارای سه فرزند، اهل و ساکن روستای جبرآباد شهرستان دلگان، اعلام شده است. حالوش به نقل از منبع خود نوشته است: «عبدالباسط در اواخر سال ۱۳۹۸، در زاهدان بازداشت و از دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شد. او پنجشنبه آخرین ملاقات با خانواده را داشت. همچنین عبدالعزیز پنج سال پیش به اتهام قتل در شهر بمپور بازداشت و سال گذشته با قید وثیقه به صورت موقت آزاد شده بود. او مجدداً در مهر سال گذشته در دلگان در منزل خود بازداشت شد و از دادگاه کیفری زاهدان به اعدام محکوم شد.» بر اساس آمار جمعآوری شده از سوی حالوش، از نهم اردیبهشت امسال تا ۱۸ آذر, دستکم ۱۳۶ زندانی بلوچ شامل پنج زندانی زن اعدام شدهاند. به گزارش این رسانه، از ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۱ ۱۸ آذرماه ۱۴۰۲ دست کم ۲۳۷ شهروند بلوچ در زندانهای مختلف کشور اعدام شدهاند.
هشت دانشجوی دانشگاه تهران بهدلیل شرکت در «یک جلسه دفاع» از تحصیل محروم شدند
هشت دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بهدلیل «شرکت در یک جلسه دفاع پایاننامه کارشناسی ارشد» با احکام محرومیت از تحصیل روبهرو شدند. دهها تن از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به تازگی در بیانیهای اعلام کردهاند که هشت تن از دانشجویان این دانشکده پس از شرکت در «یک جلسه دفاع پایاننامه» به اتهام «شرکت در جلسه غیرقانونی و تجزیهطلبانه» به کمیته انضباطی احضار و در مجموع با هشت ترم محرومیت از تحصیل مواجه شدهاند. در بیانیه دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی درباره این جلسه دفاع توضیحی داده نشده است، اما به نظر میرسد این موضوع به جلسه دفاع لیلا حسین زاده، کنشگر مدنی و زندانی سیاسی سابق از پایاننامه خود مربوط میشود.
ایران در یک هفته بیش از ۱۳ هزار اتباع «غیرمجاز» افغانستان را اخراج کرده است
مجید شجاع، فرمانده مرزبانی استان خراسان رضوی گفته است بیش از ۱۳ هزار از اتباع «غیرمجاز» افغانستان در یک هفته گذشته توسط مرزبانان هنگ مرزی تایباد به کشورشان بازگردانده شدند. به گزارش تسنیم، این فرمانده مرزبانی در جمع خبرنگاران، اظهار داشت که این افراد از طریق دروازه مرزی دوغارون – اسلامقلعه «طرد و به نماینده کشور افغانستان [طالبان]» تحویل داده شدند. وزارت امور مهاجران طالبان میگوید از در یک ماه گذشته حدود ۱۳۴ هزار نفر مهاجران و پناهندگان افغانستان به صورت داوطلبانه و اجباری از ایران به کشور برگشتهاند. در حالی که در کمتر از دو ماه گذشته، پاکستان نیز حدود نیم میلیون مهاجر افغان بدون اسناد اقامتی را از این کشور جمعآوری و اخراج کرده است.
تمسخر سرود «یار دبستانی من» در صدا و سیما
اجرای سرود «یار دبستانی من» به صورت تمسخرآمیز در برنامه «سید خندان» صدا و سیما انتقادهای زیادی به دنبال داشته است. بسیاری با بازنشر کلیپی از این اجرا در شبکههای اجتماعی نوشتهاند که صدا و سیما آن را مضحک و مبتذل خواندهاند. این اجرا با این جمله شروع میشود: «سرود یار دبستانی من، نسخه کیک». شعر این اجرا با این ابیات آغاز میشود: «یار دبستانی من، ببین چقدر گنده شدی، چند ساله دانشگاه میری خیلی پژوهنده شدی. هک شده اسم من و تو تو لیست ترم مشروطیها، شامپوی خوابگاه میخوریم، ماهی تن با لوبیا.»
اخبار روز