حزب دموکرات مسیحی آلمان اقدام به تدوین یک برنامه پایه کرده است. به موجب این برنامه که برخی رئوس آن روز دوشنبه۱۱ دسامبر، ۲۰ آذر در روزنامه تاگس اشپیگل انتشار یافت، داوطلبان کسب تابعیت آلمان باید ضمن رعایت ارزش های جامعه آلمان و پی روی از “فرهنگ راهبردی”، اسرائیل را به رسمیت بشناسند.

حزب دموکرات مسیحی که در سال ۲۰۲۱ قدرت را به ائتلاف سه حزب سوسیال دموکرات، سبزها و دموکرات آزاد باخت، با هدف افزایش قدرت رقابت خود برنامه پایه خود را برای سومین بار اصلاح کرده است. این برنامه در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۲۱ مورد تجدید نظر قرار گرفته بود.

پشتیبانی از موجودیت و امنیت اسرائیل یکی از اصول پایه جامعه آلمان است. آلمانی ها، به دلیل کشتار میلیون ها یهودی در دوران حزب نازی، خود را به پشتیبانی بی قید و شرط از اسرائیل مکلف می‌دانند.

فریدریش مرتس رهبر حزب دموکرات مسیحی پیش از انتشار برنامه پایه حزب خود در یک مصاحبه مطبوعاتی به صراحت گفت: “کسانی که می خواهند از تابعیت آلمان بهره مند شوند، باید امضاکنند که موجودیت اسرائیل را به رسمیت می‌شناسند و از گرایش های سامی ستیزانه پشتیبانی نمی‌کنند”.

اظهارات رهبر حزب دموکرات مسیحی، در دورانی که اسرائیل در واکنش به حمله وحشیانه حماس در روز ۷ اکتبر حمله های گسترده و پرتلفات به باریکه غزه را ادامه می‌دهد، در افکار عمومی آلمان بازتاب گسترده ای داشت.

مخالفان فریدریش مرتس بر این باورند که او با هدف جذب نیروهای راستگرای طرفدار حزب “آلترناتیو برای آلمان” دیدگاه های محافظه کارانه خود را به برنامه پایه حزب دموکرات مسیحی تحمیل کرده است.

اما رهبر حزب دموکرات مسیحی طرفدارانی هم دارد. آن ها با اشاره به تظاهرات متعددی که در هفته های گذشته در برلین و سایر شهرهای آلمان در پشتیبانی از فلسطین و اعتراض به کشتار هزاران غیرنظامی در باریکه غزه برپا شده است، معتقدند که آلمان باید در زمینه مقابله با گرایش های ضداسرائیلی جدی تر از همیشه عمل کند.

شبکه نخست تلویزیون آلمان شامگاه دوشنبه ۱۱ دسامبر در باره تغییرات برناه پایه حزب دموکرات مسیحی اعلام کرد: “در برنامه پایه، حزب دموکرات مسیحی تغییرات گسترده ای را در زمینه سیاست مهاجرت و پناهندگی در نظر گرفته، علاوه بر این، به رسمیت شناختن فرهنگ راهبردی آلمانی، انرژی اتمی و اصلاح قوانین کار و بازنشستگی در این تغییرات جایگاه ویژه ای دارند”.

فرهنگ راهبردی یعنی چه؟

“فرهنگ راهبردی آلمانی” اصطلاحی است که در سال های گذشته بارها از سوی جریان های محافظه کار آلمان مطرح شده و در محافل اجتماعی و سیاسی این کشور اختلاف نظرهای زیادی را برانگیخته است.

منظور از کاربست اصطلاح فرهنگ کاربردی آلمان آن است که هرکس می‌خواهد در آلمان زندگی کند، باید فرهنگ ملی خود را کنار نهد و فرهنگ آلمانی را به عنوان راهنمای عمل و تفکر خود بپذیرد.

جذب در جامعه آلمان از طریق وفاداری به ارزش های مندرج در قانون اساسی و قوانین دیگر، آموزش زبان آلمانی و گزینش روش زندگی آلمانی از جمله نکاتی است که طرفداران فرهنگ راهبردی از غیرآلمانی های مقیم این کشور انتظار دارند.

جامعه آلمان در دوران پس از جنگ جهانی دوم توفیق چندانی در زمینه هموندی اکثریت خارجی ها نداشته است. بیشتر خارجی ها و خارجی تبارها بر این نظرند که جامعه آلمان به جای جاذبه در برابر آن ها دافعه هائی دارد که مانع از هموندی آن ها و فرزندانشان شده است.

پشتیبانی از اسرائیل و فرهنگ راهبردی

بخشی از فرهنگ راهبردی آلمان نیز به پشتیبانی از کشور اسرائیل مربوط می‌شود. با گذشت بیش از دوماه از حمله وحشیانه حماس به خاک اسرائیل، در حالی که افکار عمومی جهان همراه با محکوم کردن این ماجرا به حمله های زمینی و هوائی پرتلفات اسرائیل به غیرنظامیان باریکه غزه نیز تمرکز یافته است، بحث های رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری آلمان همچنان روی ماجرای هولناک روز 7 اکتبر متمرکز است، چنان که گوئی دفاع از هستی غیراسرائیلی ها ربطی به “فرهنگ راهبردی آلمان” ندارد.

یک توصیح دوستانه به اسرائیل

همزمان با انتشار رئوس برنامه پایه حزب دموکرات مسیحی، اولاف شولتس صدر اعظم آلمان شامگاه دوشنبه ۱۱ دسامبر، ۲۰ آذر همراه با میهمان خود مارک روته نخست وزیر هلند در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کرد. او در این کنفرانس بدون آن که به کشتار و آوارگی هزاران فلسطینی در باریکه غزه اشاره کند، به اسرائیل برای دفاع از امنیت خود حق داد و تنها با لحنی دوستانه خواستار رعایت قوانین ملل از سوی این کشور شد.

صدراعظم آلمان و نخست وزیر هلند در عین حال اعلام کردند که راه حل نهائی بحران خاورمیانه از دید آن ها تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل است.