شاخه نظامی حماس خواهان ادامه جنگ است، اما شاخه سیاسی به پایان جنگ میاندیشد و در حال مذاکره با رهبران کرانه غربی درباره فردای جنگ است. اولین کاروان کمکهای مستقیم سازمان ملل از مسیر اردن به نوار غزه رسیده است.
به گزارش وال استریت ژورنال در حالی که رهبری نظامی حماس در نوار غزه به رهبری یحیی سنوار به نبرد با ارتش اسرائیل ادامه میدهد، نمایندگان دفتر سیاسی حماس که در تبعید زندگی می کنند، در حال گفتوگو با رقبای فلسطینی خود پیرامون پایان جنگ و آینده پس از آن هستند.
حسام بدران، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در دوحه به این روزنامه گفت که این گروه خواهان “پایان جنگ” است و افزود: «ما تنها به این دلیل که میخواهیم بجنگیم، نبرد نمیکنیم، ما طرفدار بازی با نتیجه صفر نیستیم.»
بنا بر این گزارش، رهبری سیاسی حماس اکنون در حال مذاکره با رهبران تشکیلات خودگران فلسطین در مورد چگونگی اداره نوار غزه و کرانه باختری پس از پایان جنگ است. اما شاخه نظامی تحت رهبری سنوار همچنان خواهان ادامه جنگ در غزه است و چنین مذاکراتی میتواند به بروز بحران در رهبری حماس منجر شود.
وال استریت ژورنال به نقل از بدران نوشت: «ما میخواهیم یک کشور فلسطینی در نوار غزه، کرانه باختری و اورشلیم ایجاد کنیم» و نتیجه گرفت که این سخنان رهبری حماس نشان دهنده یک چرخش قابل توجه از سیاستی است که در هفتم اکتبر به إسرائيل حمله کرد. در حمله حماس دستکم ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته شدند. قربانیان حملات إسرائيل به نوار غزه نیز به حدود ۲۰ هزار نفر رسیده است.
ایالات متحده تلاشی را برای احیای یک تشکیلات خودگردان فلسطینی (PA) متحول شده تحت رهبری محمود عباس و جناح سکولار فتح در سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) برای دوران پس از جنگ آغاز کرده است.
آمریکا از این تشکیلات میخواهد که علاوه بر کرانه باختری رود اردن، کنترل نوار غزه را نیز از حماس پس بگیرد که از سال ۲۰۰۷ بر نوار غزه تسلط یافت. طرحی که اسرائیل آن را نمیپذیرد و کرانه غربی را نیز متهم به حمایت از تروریسم میکند.
فتح و حماس دو سازمان بزرگ فلسطینی و رقبای سرسخت یکدیگرند. چندین سال است که مذاکرات آشتی بین دو گروه در جریان است. برخی از نمایندگان فتح نسبت به حمله تروریستی حماس در اسرائیل ابراز همدردی کردهاند.
اما گفتوگوهای اخیر میان رهبری سیاسی حماس و فتح منجر به تنش با سینوار شده است. بنا بر گزارش وال استریت ژورنال سنوار گفته است که “نمیخواهد حماس به حکومت در غزه ادامه دهد”، اما معتقد است که “جنگ هنوز شکست نخورده و برای سازش خیلی زود است”.