اسرائیل در حرکتی آشکار به سوی گسترش تهاجم زمینی، مرکز غزه را بمباران کرد؛ حمله شبانه نیروهای اسرائیلی به کرانه باختری و بازداشتهای گسترده فلسطینیها؛ ارتش اسرائیل یک قانونگذار ارشد فلسطینی را بازداشت کرد؛ تمام خطوط مخابراتی در نوار غزه بار دیگر قطع شد؛ اسرائیل، حماس و جهاد اسلامی طرح آتشبس پیشنهادی مصر را رد کردند
ابراز «نگرانی شدید» سازمان ملل از حملات اسرائیل به نواحی مرکزی نوار غزه
سازمان ملل متحد روز سهشنبه اعلام کرد که از ادامه بمباران نوار غزه توسط اسرائیل «به شدت نگران» است و از نیروهای اسرائیلی خواست تا تمام اقدامات لازم را برای محافظت از غیرنظامیان انجام دهند. سیف ماغانغو، سخنگوی اداره حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای گفت: «ما شدیدا نگران بمباران مستمر غزه توسط نیروهای اسرائیلی هستیم… همه حملات باید کاملا از اصول حقوق بشردوستانه بینالمللی از جمله تمایز قائل شدن [بین نظامیان و غیرنظامیان]، تناسب و اتخاذ احتیاط پیروی کنند.»
اسرائیل در حرکتی آشکار به سوی گسترش تهاجم زمینی، مرکز غزه را بمباران کرد
جنگندههای اسرائیل روز سه شنبه اردوگاههای آوارگان فلسطینی را در مرکز غزه بمباران کردند تا ظاهراً تهاجم زمینی خود را پس از هفتهها درگیری شدید شهری در شمال غزه و در شهر جنوبی خان یونس به بخش سوم قلمرو محاصره شده گسترش دهند. در حالی که اسرائیل پس از هفتهها درگیری شدید شهری در شمال و جنوب غزه، بر دستیابی به هدف خود که از بین بردن حماس است اصرار دارد، گشایش یک منطقه نبرد جدید بالقوه، نشان میدهد که در این جنگ، هنوز راهی طولانی و ویرانگر در پیش است.
به گزارش ار. اف. ای، حملات هوایی اسرائیل به مرکز غزه، دیشب و امروز نیز ادامه یافت و اردوگاههای نصیرات، مغازی و بوریج را هدف قرار داد. این اردوگاهها که در اصل فلسطینیهایی را که در طول جنگ ١٩۴٨ از خانههای خود رانده شده بودند در خود جای میدهند، اکنون مملو از آوارگانی هستند که از شمال غزه به این منطقه پناه آوردهاند. هواپیماهای جنگی و توپخانه ارتش اسرائیل بامداد امروز مناطقی از شرق اردوگاه نصیرت را نیز هدف قرار دادند. ساکنان محلی میگویند به نظر میرسد سربازان اسراییلی در حال نزدیک شدن به منطقه هستند. از سوی دیگر، گردانهای عزالدین قسام، بازوی نظامی حماس، میگوید که یک تانک اسرائیلی را در شرق بوریج هدف قرار داده است. با اینکه این گزارش را نمیتوان به طور مستقل تایید کرد، اما این نیز گواه از آن دارد که نیروهای اسرائیلی در حال حرکت به سمت اردوگاه هستند. حملات اخیر اسرائیل از ویرانگرترین عملیاتهای نظامی دهههای اخیر بوده است. به گفته وزارت بهداشت حماس، از آغاز جنگ اخیر تا کنون بیش از ٢٠۶٠٠ فلسطینی که دو سوم آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند، جان خود را از دست دادهاند.
حمله شبانه نیروهای اسرائیلی به کرانه باختری و بازداشتهای گسترده فلسطینیها
ارتش اسرائیل با ادامه جنگ در نوار غزه که وارد سومین ماه خود شده است، به حملات روزانه خود در کرانه باختری و بازداشتهای گسترده فلسطینیها ادامه میدهد. منابع فلسطینی بامداد روز چهارشنبه ۶ دی اعلام کردند، یک پهپاد اسرائیلی اردوگاه نورشمس در شرق طولکرم در کرانه باختری را هدف قرار داد. طبق منابع پزشکی بیمارستان دولتی «ثابت» در شهر طولکرم این حمله پهپادی ۶ کشته و تعدادی زخمی شدن برجای گذاشت. این درحالی است که شاهدان عینی میگویند نیروهای اسرائیلی برای بیش از یک ساعت مانع رسیدن آمبولانسها به مجروحان در طولکرم شدند. به گزارش خبرنگار العربیه همزمان با حمله شبانه نیروهای ارتش اسرائیل به طولکرم، تیمهای تکتیرانداز ارتش این کشور بر پشت بامهای خانههای مسکونی مستقر شده و آنها را به نقاط دیدبانی تبدیل کردهاند. خبرنگار العربیه میگوید در پی هجوم شبانه ارتش اسرائیل به اردوگاه نور شمس، درگیری میان نظامیان اسرائیلی و ساکنان این اردوگاه آغاز شده و در طول شب گذشته صدای تیراندازی و شلیک رگبار بمبهای صوتی و گازی شنیده میشد. بر اساس این گزارش، نیروهای اسرائیلی با بولدوزرهای نظامی از خیابانهای اصلی شهر عبور کرده و وارد مناطق مسکونی شدند که در نتیجه این عملیات به زیرساختهای این شهر آسیب وارد شد. این دومین تهاجم نیروهای اسرائیلی به اردوگاه نورشمس طی بیست و چهار ساعت گذشته است. ارتش اسرائیل همچنین با حمله به شهرک «بیت امر» در شمال الخلیل، اردوگاه الدهیشه در بیت لحم و عین یبرود در شمال شرقی رام الله و همچنین طوباس و طولکرم در شمال غرب کرانه باختری تعدادی از فلسطینیها را بازداشت کرد. منابع رسمی فلسطین روز گذشته اعلام کردند که تعداد کل دستگیر شدگان فلسطینی از هفتم اکتبر گذشته تاکنون به ۴۷۸۵ نفر افزایش یافته است. طبق گزارشهای رسمی فلسطینی، شمار بازداشتشدگان طی ۱۱ هفته گذشته تقریباً مساوی با تعداد کل زندانیان فلسطینی در زندانهای اسرائیلی رسیده که از سالها پیش بازداشت شدهاند.
ارتش اسرائیل یک قانونگذار ارشد فلسطینی را بازداشت کرد
«جبهه مردمی برای آزادی فلسطین» در بیانیهای اعلام کرد که ارتش اسرائیل صبح روز سهشنبه کارزار گستردهای را برای دستگیری رهبران این گروه در کرانه باختری اشغالی آغاز کرده است. بر این اساس، ارتش اسرائیل یک سیاستمدار ارشد فلسطینی به نام خالده جرّار و چند تن دیگر از فعالان سازمان چپگرای جبهه مردمی برای آزادی فلسطین را دستگیر کرده است. این گروه که از جناحهای سازمان آزادیبخش فلسطین محسوب میشود از سوی اسرائیل، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه «تروریستی» شناخته میشود. ارتش اسرائیل در بیانیه خود اعلام کرد که خالده جرّار ۶۰ ساله «یک تروریست تحت تعقیب» بوده است. خانم جرّار قبلا هم در اکتبر ۲۰۱۹ توسط نیروهای اسرائیلی دستگیر شده بود و در سپتامبر سال بعد، بدون هیچگونه محاکمهای آزاد شده بود. غسان جرّار، همسر او به خبرگزاری فرانسه گفت که سربازان «با شکستن درب ورودی در ساعت ۵ صبح» به خانه این خانواده در شهر رام الله در کزانه باختری یورش بردند. جرار در سال ۲۰۰۶ به عنوان نماینده جبهه مردمی برای آزادی فلسطین در مجلس قانونگذاری فلسطینی انتخاب شد و مدتها مدافع حقوق زنان بوده است. او برای آزادی هزاران زندانی فلسطینی که در زندانهای اسرائیل نگهداری میشوند، لابی کرده است.
تمام خطوط مخابراتی در نوار غزه بار دیگر قطع شد
پالتل، شرکت مخابراتی فلسطینی روز سهشنبه از قطع دوباره ارتباط در نوار غزه خبر داد. این شرکت در بیانیهای اعلام کرد: «متأسفیم که باید اعلام کنیم که به دلیل تداوم تجاوزات، خدمات مخابراتی ثابت و اینترنت (…) در نوار غزه قطع شدهاند» ولی گروههای تکنسین «با وجود شرایط خطرناک روی زمین برای بازگرداندن این خدمات تلاش میکنند.» این چهارمین بار است که از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس در هفتم اکتبر، خطوط مخابراتی قطع میشود.
اسرائیل، حماس و جهاد اسلامی طرح آتشبس پیشنهادی مصر را رد کردند
منابع امنیتی در مصر به خبرگزاری رویترز گفتهاند که حماس و جهاد اسلامی پیشنهاد قاهره را مبنی بر واگذاری قدرت در نوار غزه در ازای آتشبس دائمی رد کردهاند. مصر به جای یک طرح موقت با حمایت میانجیگران قطری، یک «چشمانداز» پیشنهاد کرده بود که شامل وقفه در جنگ در ازای آزادی بیشتر گروگانها و توافقی گستردهتر برای آتشبس دائمی همراه با تجدید نظر در حکومت غزه میشد. این منابع گفتهاند که مصر خواهان برگزاری انتخابات مجدد در نوار غزه شده، با این تضمین به حماس که اعضایش تحت تعقیب یا پیگرد قرار نخواهند گرفت. با این حال این گروه اسلامگرا هرگونه امتیازی به جز آزادی گروگانها را رد کرد. مقامات حماس و جهاد اسلامی گفتهاند که مصر «مجموعهای از ایدهها» را ارائه داده است، با این حال آنان محتوای این مذاکرات را تکذیب کردهاند. بتسالل اسموتریچ، وزیر اقتصاد اسرائیل، نیز پیشنهاد مصر را رد کرده و گفته است کابینه جنگ این کشور «هیچ تعهدی» برای پایان دادن به جنگ نمیپذیرد.
محمود عباس: فراتر از فاجعه!
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، جنگ در نوار غزه را «فراتر از فاجعه» و «جنایت بزرگ علیه مردم فلسطین» توصیف کرد. عباس که سهشنبه در رامالله با خبرنگار تلویزیون مصر مصاحبه میکرد، جنگ کنونی در نوار غزه را در تاریخ مردم فلسطین «بیسابقه» دانست. این نخستین مصاحبه عباس از زمان آغاز جنگ در نوار غزه پس از حملات هفتم اکتبر حماس علیه اسرائیل است. به گفته عباس، جنگ نوار غزه را به منطقهای ناآشنا تبدیل کرده و آمریکا را متهم کرد که با مخالفت با آتشبس در مذاکرات شورای امنیت سازمان ملل متحد، باعث طولانی شدن جنگ شده است. همزمان، سپهبد هالوی، فرمانده ارتش اسرائیل در یک کنفرانس خبری گفته است که «جنگ در غزه چند ماه دیگر طول خواهد کشید.» او گفت ارتش اسرائیل میخواهد اطمینان حاصل کند که دستاوردهایش در نوار غزه حفظ خواهند شد.
فرانسه باردیگر خواستار آتشبس فوری در غزه شد
وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد که پاریس به شدت از قصد اسرائیل مبنی بر تشدید و طولانی شدن جنگ در غزه، ابراز نگرانی میکند. رئیس ستاد ارتش اسرائیل روز سهشنبه پنجم دی از گسترش عملیات نظامی این کشور در مرکز و جنوب نوار غزه خبر داد و گفت که جنگ با گروه افراطی حماس «ماههای بسیار بیشتری» ادامه خواهد داشت. وزارتخارجه فرانسه با محکوم کردن «بمباران سیستماتیک»، که در روزهای اخیر بار دیگر به کشتهشدن شماری زیادی از غیرنظامی منجر شد، اعلام کرد: پاریس «به طور جدی درخواست خود را برای توقف فوری درگیری که منجر به آتشبس شود، تکرار میکند». رئیس ستاد ارتش اسرائیل این جنگ «ماههای بسیار بیشتری ادامه خواهد داشت و ما از روشهای متفاوتی بهره میبریم تا پیروزیهای بهدست آمده برای مدت طولانی حفظ شوند.»