انفجار مینهای به جای مانده از جنگ ۸ ساله ایران و عراق و همچنین مینهایی که طی سالهای اخیر توسط سپاه پاسداران کاشته شدهاند همچنان در ایران قربانی میگیرد. بیش از ۲۲٪ قربانیان انفجار مین در سال گذشته کودکان و زنان و بیش از ۹۶٪ نیز شهروندان کُرد بودهاند.
با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی سال گذشته میلادی دستکم ۷ شهروند در اثر انفجار مین و مهمات جنگی عمل نکرده در مناطق مرزی کشته شده و ۲۰ شهروند دیگر نیز مجروح و یا قطع عضو شدهاند.
بر طبق این گزارش، بیش از ۹۶٪ قربانیان انفجار مین در استانهای ایلام، کرمانشاه (کرماشان)، کُردستان (سنندج) و آذربایجانغربی (ارومیه) ثبت شده که شهروندان کُرد بوده و یک نوجوان عرب هم در استان اهواز مجروح شده است.
همچنین طی سال گذشته دستکم ۵ کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال و یک زن قربانی انفجار مین شدهاند که معادل ۲۲٪ کل آمار میباشد و نسبت به سال گذشته ۱۰٪ کاهش داشته است.
تفکیک قربانیان بر حسب استان
طی سال گذشته بیشترین قربانیان مین در مرزهای استان کُردستان با ۱۲ مورد ثبت شده است. پس از آن استانهای ایلام و ارومیه با پنج مورد جای گرفتهاند. اما استان ایلام با ۴ کشته معادل ۵۷٪ کل آمار، بیشترین موارد کشته شدگان را به خود اختصاص داده است.
استان کُردستان (سنندج): ۱۲ قربانی شامل ۱۲ زخمی
استان ایلام: ۵ قربانی شامل ۴ کشته و ۱ زخمی
استان آذربایجان غربی (ارومیه): ۵ قربانی شامل ۱ کشته و ۴ زخمی
استان کرمانشاه: ۴ قربانی شامل ۲ کشته و ۲ زخمی
استان خوزستان: ۱ قربانی شامل ۱ زخمی
تفکیک قربانیان مین بر حسب طبقه اجتماعی
بیشترین قربانیان مین طی سال گذشته شهروندان عادی بودهاند که ۱۵ مورد میباشد، همچنین ۱۱ کارگر و کولبر نیز قربانی انفجار مین شدهاند.
شهروندان عادی: ۱۵ مورد (۲ کشته و ۱۳ زخمی)
کارگر و کولبر: ۱۱ مورد (۵ کشته و ۱۱ زخمی)
نظامی: ۱ مورد (۱ زخمی)
با وجودی که در حقوق بینالملل عرفی مینهای زمینی جز ممنوعیتهای مطلق بر شمرده نشدهاند، محدودیتهایی برای به حداقل رساندن آثار آن پیشبینی شده است. بهعنوان مثال طرفین مخاصمه بایستی نقشه میدانهای مین را را حفظ کرده و یا در پایان مخاصمت این میادین را جهت حمایت از غیر نظامیان پاکسازی نمایند.
کنوانسیون اتاوا در این مورد دولتها ملزم به خودداری از تولید، انباشت انتقال مینهای ضد نفر کرده است که متاسفانه دولت جمهوری اسلامی ایران با وجود داشتن قربانیان زائد الوصف مین تا کنون به این کنوانسیون ملحق نشده است.