ایران وایر – خواندن این خبر ممکن است برای برخی آزاردهنده باشد.
تصویر نامه دستنوشته یک دانشآموز ۱۱ ساله در رسانههای اجتماعی دستبه دست میشود که در آن، از دلایل خود برای پایان داده به زندگی خود خطاب به زنعمویش نوشته است: «دیگر از زندگی سیر شدهام.»
این جمله دردناک و سراسر ناامیدی را به «یسنا شجاعی» نسبت دادهاند. دانشآموز ۱۱ ساله پایه ششم ابتدایی در یاسوج که گفته میشود بهدلیل «مشکلات اقتصادی و خانوادگی»، خود را حلقآویز کرده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران ضمن تایید این خبر نوشته است که پدر یسنا شجاعی پیشتر بهدلیل برقگرفتگی جان خود را از دست داده، مادرشان طلاق گرفته و یسنا و خواهر کوچکترش «یکتا»، نزد خانواده عمویش زندگی میکنند.
این دومین خودکشی دانشآموزی در استان کهگیلویهوبویراحمد است و ششمین خبری که در ارتباط با این موضوع در ماه دی رسانهای میشود.
پیشاز این برخی منابع محلی از کشف پیکر دانشآموز ۱۴ سالهای به نام «مینا صادقی» در گورستان چرام، از توابع یاسوج خبر دادند که بهنظر میرسید خود را به دار آویخته است.
برخی از شاهدان گفتهاند که در هنگان یافتن پیکر این دختر نوجوان، موهای سر او تراشیده شده و لباس سفید بر تن داشته است.
سر تراشیدن رسمی در برخی استانهای ایران است که عموما برای تنبه دختران سرکش به کار برده میشود.
«پردیس ربیعی»، فعال حقوق زنان به نقل از شاهدان عینی نوشته است خانواده مینا صادقی چندین ساعت بهدنبال او گشتهاند و در نهایت با کمک رهگذری، پیکر او را در گورستان یافتهاند.
به گفته این منبع محلی بهدلیل آثار ضربوجرح روی صورت مینا صادقی مشهود بوده و طنابی که گفته شده او خود را با آن به دار آویخته خیلی کوتاه بوده است، به همین سبب شبهاتی هم در خصوص «قتل» این نوجوان مطرح شده است.
«ایرانوایر» بهصورت مستقل قادر به تایید این خبر نیست.
۱۷دی جاری، سایت «همشهری»، از خودکشی یک دانشآموز ۱۱ ساله در تهران از طریق حلقآویز کردن خود خبر داد.
هویت این دانشآموز در این گزارش قید نشده، اما آمده است که این کودک در نبود خانواده با روسری مادرش به زندگی خود پایان داده است.
خبر خودکشی یک دختر ۱۵ ساله در در گالیکش مازندران نیز همزمان بهشکلی مشابه در رسانههای ایران منتشر شد. علت این اقدام، «اختلافات خانوادگی» اعلام شد.
۱۴دی نیز یک دختر ۱۳ ساله در شهرستان گچساران اقدام به خودکشی کرد و جان باخت. خبرگزاری «هرانا»، هویت این دختر را «نشانزاده» اعلام کرده، اما از دلایل و انگیزه این اقدام جزییاتی در دست نیست.
پیشتر در تاریخ ۹دی نیز «مژده محمدی»، دختر ۱۶ ساله اهل جوانرود به زندگی خود پایان داد.
سهم نوجوانان ایرانی از خودکشیهای سالانه در گزارشهای سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.
نایبرییس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران، از افزایش ۵۱ درصدی آمار خودکشی در ایران طی ۷ سال گذشته خبر داده و گفته است که در سال ۱۴۰۱، ۶۰۰۰ نفر به زندگی خود پایان داده اند.
او عواملی مانند اختلالات روانی و محرومیتهایی از قبیل عدم دسترسی به مسکن، شغل، خدمات آموزشی، خدمات بهداشتی و درمانی را، علت این رشد فزاینده دانسته است.
دختران نوجوان اما در بسیاری از موارد بهدلیل اجبار به ازدواج از سوی خانوادهها یا عدم توانایی تحصیل دست به خودکشی میزنند.
یک رواندرمانگر متخصص کودکان و نوجوانان پیشتر به ایرانوایر گفته است که طی یک سال گذشته با افراد زیر ۱۸ سال بسیاری مواجهه داشته است که اقدام به خودزنی یا خودکشی ناموفق کردهاند.
او در عین حال گفته که در مقایسه با ۲ سال گذشته، نوجوانانی که از افسردگی رنج میبرند و مراجعین او هستند، افزایش قابل ملاحظهای داشته است. به گفته او، نوجوانان در ایران از مشکلات بسیاری رنج میبرند که به آنها توجه نمیشود.
او به نقل از مراجعان نوجوان خود، بیشترین دلایل برای اقدام به خودکشی را «طلاق، خشونت خانگی، افسردگی و تعصبات پدر در مورد دخترهای نوجوان و بهویژه محدودیتهای شدید رفتوآمد، پوشش و محدودیت در آزادی» عنوان کرده است.