حمله به حوثی‌ها

نیروی دریایی آمریکا و بریتانیا در دریای سرخ یک رشته حملات هوایی علیه اهداف شورشیان حوثی در خاک یمن انجام داده‌اند.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند با موشک‌های کروز توماهاک که از ناوها شلیک شد و همچنین جت‌های جنگنده بیش از ۱۲ نقطه از جمله در صنعا، پایتخت، و بندر حدیده، که پایگاه حوثی‌ها در کنار دریای سرخ است را هدف قرار دادند.

نخست وزیر بریتانیا گفت که این عملیات با «حمایت غیرعملیاتی» هلند، کانادا و بحرین انجام شد.

این عملیات در پاسخ به حملات مکرر این گروه مورد حمایت ایران به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ صورت می‌گیرد.

حوثی‌ها مدعی‌اند که کشتی‌های مرتبط با اسرائیل را در حمایت از حماس و فلسطینی‌ها هدف می‌گیرند. این گروه که همچنین تعدادی پهپاد و موشک به طرف اسرائیل شلیک کرده‌، می‌گوید حملات در پاسخ به عملیات اسرائیل در نوار غزه انجام می‌شود.

در یکی از اولین واکنش‌ها سخنگوی حوثی‌های یمن گفته است که آنها «به هدف قرار دادن کشتی‌های مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ ادامه خواهند داد».

مقام‌های آمریکایی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که نقاط هدف گرفته شده در یمن در بامداد روز جمعه شامل مراکز لجستیکی، سامانه‌های دفاع هوایی و انبارهای تسلیحاتی بود.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در بیانیه‌ای گفت که اقدام مشترک نظامی در یمن «با هدف مختل کردن و تقلیل توانایی حوثی‌ها» انجام شد. او گفت که این حملات «وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین، شناورهای بدون سرنشین، موشک‌های کروز زمینی، و تجهیزات رادار ساحلی و تجسس هوایی حوثی‌ها را هدف گرفت.»

عکس آرشیوی از شلیک توماهاک از ناو آمریکایی در سال ۲۰۰۳
توضیح تصویر،عکس آرشیوی از شلیک توماهاک از ناو آمریکایی در سال ۲۰۰۳

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، هم در بیانیه‌ای گفت: «این عملیات هدفمند پیام روشنی است مبنی بر اینکه ایالات متحده و شرکایش حمله به پرسنل خود را تحمل نخواهند کرد یا اجازه نخواهند داد که بازیگران متخاصم آزادی ناوبری را به خطر بیندازند.»

او اضافه کرد که در صورت لزوم در انجام اقدام نظامی بیشتر «مکث نخواهد کرد.»

در مقابل حسین العزی، معاون وزیر خارجه حوثی‌ها، به تلویزیون المسیره یمن گفت آمریکا و بریتانیا برای این «تجاوز فاحش… تاوان سنگینی خواهند داد.»

عبدالملک الحوثی، رهبر حوثی‌ها، پیش از این عملیات در یک سخنرانی تلویزیونی گفته بود که آنها به هر حمله‌ای از سوی آمریکا پاسخ خواهند داد.

این اولین عملیات ارتش آمریکا از این نوع در یمن از زمان شروع حملات موشکی و پهپادی این گروه به کشتی‌ها در ماه نوامبر است.

شورشیان با موشک و پهپاد به کشتی‌های درحال گذر از دریای سرخ و خلیج عدن حمله می‌کنند که جان دریانوردان را به خطر می‌اندازد، اقتصاد جهانی را تهدید می‌کند و منطقه را بی‌ثبات می‌کند.

حوثی‌ها در جریان تظاهراتی در ماه پیش عکس عبدالملک الحوثی رهبر خود را حمل می کنند
توضیح تصویر،حوثی‌ها در جریان تظاهراتی در ماه پیش عکس عبدالملک الحوثی رهبر خود را حمل می کنند

ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، صبح جمعه در بیانیه‌ای این عملیات را «اقدامی محدود، ضروری و متناسب در دفاع از خود» توصیف کرد.

او حوثی‌ها را به خاطر «یک رشته حملات خطرناک و بی‌ثبات کننده علیه کشتیرانی تجاری در دریای سرخ، که بریتانیا و سایر کشتی‌های بین‌المللی را تهدید کرد و باعث اختلالی جدی در یک مسیر مهم تجار دریایی و افزایش بهای کالاها شد» مقصر شناخت.

او گفت: «بریتانیا همیشه از آزادی ناوبری و آزادی جریان تجاری دفاع خواهد کرد.»

دولت‌های استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، آلمان، هلند، نیوزیلند، جمهوری کره، بریتانیا و آمریکا در بیانیه مشترکی با اشاره به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که از حوثی‌ها می‌خواست به حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ پایان دهند گفتند که «اجماع گسترده‌ای» در جامعه جهانی علیه حوثی‌ها وجود دارد.

این بیانیه می‌گوید که حملات چندجانبه علیه حوثی‌ها در ساعات گذشته «با تکیه بر حق ذاتی فرد یا گروه برای دفاع از خود انجام شد.»

اعضای این ائتلاف می‌گویند که «هدف ما همچنان کاهش تنش و احیای ثبات در دریای سرخ است.»

روز ۹ ژانویه ناو دایاموند بریتانیا و سه ناو آمریکایی بزرگترین حمله حوثی‌ها را در دریای سرخ دفع کردند. در همان روز حوثی‌ها گفتند که یک کشتی آمریکایی را که از اسرائیل پشتیبانی می‌کرد هدف قرار دادند.

حملات حوثی‌ها در دریای سرخ بین نوامبر و دسامبر ۵۰۰ درصد افزایش یافته است.

این تهدید آنقدر جدی است که شرکت‌های بزرگ کشتیرانی سفر خود را در منطقه متوقف کرده‌اند و هزینه‌های بیمه از اوایل دسامبر ۱۰ برابر شده است.

اتاق بین‌المللی کشتیرانی می‌گوید که ۲۰ درصد از کشتی‌های کانتینری جهان اکنون از دریای سرخ دوری می‌کنند و به جای آن از مسیر بسیار طولانی‌تری – که دماغه جنوبی آفریقا می‌گذرد – استفاده می کنند.

دایاموند
توضیح تصویر،ناو جنگی اچ‌ام‌اس دایموند بریتانیا که در دریای سرخ مستقر است

_________________________________________________________________________

آیا حملات هوایی کافی خواهد بود؟

تحلیل فرانک گاردنر، گزارش امنیتی بی‌بی‌سی

طراحان نظامی در غرب و کارفرمایان سیاسی آنها امیدوار خواهند بود که حملات هوایی دیشب علیه اهداف حوثی‌ها در یمن به هدف مورد نظر دست یافته باشد؛ یعنی منصرف کردن این گروه از حملات بی‌مقدمه بیشتر علیه کشتیرانی جهانی. اما بعید به نظر می‌رسد.

حوثی‌ها که از سوی ایران مسلح می‌شوند، آموزش می‌بینند و اطلاعات تجسسی لازم را دریافت می‌کنند، بیش از پیش سرکشی نشان داده‌اند. آنها موفق شده‌اند تصویری از خود به عنوان مدافعان حماس و فلسطینی‌ها و دشمن اسرائیل ارائه کنند – که با توجه به تخریب گسترده غزه توسط اسرائیل، در میان اعراب به دل می‌نشیند.

این موضعی نیست که آنها به راحتی رها کنند. زمانی که سعودی‌ها در سال ۲۰۱۵ عملیات هوایی علیه حوثی‌ها را شروع کردند، به من گفتند مطمئن هستند که جنگ ظرف یک سال تمام خواهد شد. در آن زمان حوثی‌ها به طور غیرقانونی قدرت را از دولت مرکزی گرفته بودند.

تقریبا یک دهه بعد حوثی‌ها خود را بیش از هر زمان تثبیت کرده‌اند. این، حس شکست‌ناپذیری و تمرد آنها را تقویت کرده است. آمریکا و متحدانش به دنبال یک عملیات برنده و کوتاه با حداقل خسارات جانی هستند. حوثی‌ها احتمالا افکار دیگری در سر دارند

بی بی سی