خبرها و گزارشاتی در رابطه با بحران غزه: یک عضو کلیدی کابینه جنگ اسرائیل، نتانیاهو را متهم کرد که در مورد غزه حقیقت را نمی‌گوید، تلاش دموکرات‌ها برای تغییر استراتژی اسرائیل؛ تماس ۴۰ دقیقه‌ای بایدن با نتانیاهو، جوزپ بورل: می‌توان گفت حماس را اسرائیل ایجاد و برای تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی حمایت مالی کرد،«یونیسف» از نزدیک‌شدن غزه به فروپاشی کامل خبر داد

وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه آخرین آمار قربانیان حملات اسرائیل را 24 هزار 762 نفر اعلام کرد.

اشرف القدره، سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که در حملات اسرائیل به این منطقه طی 24 ساعت گذشته 142 فلسطینی جان باخته و 278 تن دیگر نیز زخمی شده‌اند.

بدین ترتیب، شمار قربانیان حملات اسرائیل به نوار غزه از 7 اکتبر تا کنون، به 24 هزار و 762 نفر و شمار مجروحان نیز به 62 هزار و 108 نفر افزایش یافت.

به گفته القدره هم اکنون نیز شمار زیادی از اجساد قربانیان زیر آوار و خیابان‌های نوار غزه وجود دارد.

یک عضو کلیدی کابینه جنگ اسرائیل، نتانیاهو را متهم کرد که در مورد غزه حقیقت را نمی‌گوید

گادی آیزنکوت، یکی از اعضای کلیدی کابینه جنگ اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را متهم کرد که در مورد اهداف نظامی در غزه حقیقت را نگفته است. گادی آیزنکوت گفته است کسانی که از «شکست مطلق» حماس حمایت می‌کنند، «راست نمی گویند.»
به گزارش بی بی سی او همچنین گفت نتانیاهو «مسئولیت واضح و روشنی» برای ناکامی در حفاظت از کشورش در ۷ اکتبر بر عهده دارد. او خواستار برگزاری انتخابات جدید شد و گفت که «هیچ اعتمادی» به رهبری فعلی اسرائیل وجود ندارد.
تنش‌ها در کابینه نتانیاهو، با گزارش‌هایی مبنی بر اینکه وی و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند، در حالی رخ می‌دهد که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربی‌اش بیشتر شده است. پس از اظهارات نتانیاهو درباره تشکیل کشور فلسطینی، جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت ایالات متحده و اسرائیل «به وضوح همه چیز را متفاوت می‌بینند.» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت «هیچ راهی برای حل چالش‌های امنیتی اسرائیل بدون تشکیل کشور فلسطینی وجود ندارد.» کاخ سفید گفت جو بایدن، در جریان تماس روز جمعه – اولین تماس در یک ماه اخیر -در مورد راه حل دو کشوری با آقای نتانیاهو گفتگو کرده است. بایدن سپس در واشنگتن با خبرنگاران صحبت کرد و وقتی یکی از آنها از او پرسید که آیا راه حل دو کشوری با حضور آقای نتانیاهو غیرممکن است، او پاسخ داد: «نه، اینطور نیست.» بایدن گفت: «چندین راه حل دو کشوری وجود دارد. تعدادی از کشورهای عضو سازمان ملل هستند که… ارتش ندارند.»
مارک لوون، خبرنگار بی‌بی‌سی در بیت المقدس می‌گوید نتانیاهو دوران کاری خود را در سیاست صرف مقاومت در برابر ایجاد یک کشور فلسطینی کرده است و همین ماه گذشته به این مساله بالید که به جلوگیری از آن افتخار می‌کند. زمان رد مجدد این مساله در زمان فعلی، احساس انزوای بین المللی فزاینده نتانیاهو را تشدید می‌کند آن هم در زمانی که به گفته وزارت بهداشت تحت کنترل حماس در غزه، نزدیک به ۲۵ هزار نفر کشته شده‌اند.

تلاش دموکرات‌ها برای تغییر استراتژی اسرائیل؛ تماس ۴۰ دقیقه‌ای بایدن با نتانیاهو

به‌دنبال بروز تنش در روابط آمریکا و اسرائیل به دلیل ادامه جنگ در غزه، کاخ سفید اخیرا اعلام کرد که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا جمعه ۲۹ دی در تماس تلفنی ۴۰ دقیقه‌ای با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، چندین پرونده را بررسی کرد که بیانگر مثبت‌بودن این تماس بود. با این حال، ۵ سناتور حزب دموکرات در سنا، پیش‌نویسی را امضا کردند که کمک به اسرائیل را مشروط به رعایت قوانین بین المللی از سوی تل‌آویو می‌کند.
طبق گزارش «واشینگتن پست»، تیم کین، سناتور ارشد دموکرات، از ویرجینیا، در حال تامین حمایت از از اصلاحیه‌ای است که مانع دورزدن کنگره از سوی بایدن در ارتباط با دستور انتقال تسلیحات به اسرائیل شود، همان‌طور که او در ماه‌های اخیر دو بار دست به چنین مانوری زده است.
به گزارش العربیه، این اقدام تنها چند روز پس از آن صورت گرفت که ۱۱ سناتور، به طرح پیشنهادی سناتور برنی سندرز برای وادارکردن دولت بایدن به بررسی نقض احتمالی حقوق بشر توسط اسرائیل در غزه ، رای مثبت دادند.
گزارش « واشینگتن پست» حاکی از آن است که برخی از دموکرات‌ها عدم رضایت خود از نحوه تعامل با دولت اسرائیل با توجه به مخالفت مکرر نتانیاهو با بازبینی در سیاست تداوم حملات به غزه و کاستن از شدت حملات و افزایش دقت آن را به بایدن گوشزد کردند.
براساس این گزارش، پس از هفته‌ها حمایت مطلق آمریکا از سیاست جنگی تل‌آویو، سنا کوشید تا گونه‌ای بازبینی حداقلی را در نحوه حمایت واشینگتن از اسرائیل در شکل اقداماتی برای پاسخگوسازی اسرائیل یا تغییر استراتژی آمریکا به‌مورد اجرا بگذارد به این امید که پیشنهاداتشان از حمایت کافی برای تصویب در کنگره برخوردار شود.
این گزارش خاطرنشان کرد که تمایل فزاینده دموکرات‌ها برای انتقاد از اسرائیل، حکایت از بروز دگرگونی در سیاست حزب دموکرات از زمان آغاز جنگ غزه دارد؛ به‌ویژه که برخی از سناتورها از ایالت‌هایی مانند جورجیا؛ ویسکانسن و مینسوتا با شماری از تدابیر موافقت کردند چرا که نظر سنجی‌ها، افت حمایت از بایدن در میان رای‌دهندگان جوان را به دلیل نحوه تعامل او با این موضوع نشان داده است.
در حالی که تعداد کمی از اعضای سنا سیاست بایدن را هدف انتقادات تند قرار می‌دهند، لحن تند تازه‌ای در این انتتقادات قابل تشخیص است که نگرانی فزاینده آنها را با توجه به روند تصاعدی افزایش شمار قربانیان غیرنظامی و همچنین نادیده‌ گرفته‌شدن درخواست‌های واشینگتن از سوی اسرائیل برای بازبینی در سیاست جنگی خود، بازمی‌تاباند.
گزارش‌های اخیر حاکی از افزایش این برداشت در کاخ سفید است که نتانیاهو موضوع آزادی گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس را در راس اولویت‌های خود قرار نمی‌دهد.
طولانی‌شدن مدت جنگ غزه ناشی از سیاست نتانیاهو در مخالفت با بررسی وضعیت در دوره پساجنگ نیز واشینگتن را دچار سرخوردگی ساخته است تا حدی که محافل نزدیک به بایدن از او خواستند بی‌اعتمادی خود به نتانیاهو را اعلام کند. با این حال مکالمه تلفنی ۴۰ دقیقه‌ای بایدن با نتانیاهو در شامگاه جمعه که کاخ سفید آن را «مثبت» توصیف کرد، می‌تواند این موضع را تغییر دهد؛ خصوصا که بایدن بعد از آن اعلام کرد، نتایناهو با راه حل دو کشوری که مورد اختلاف نظر دو طرف است، مخالفتی ندارد.

جوزپ بورل: می‌توان گفت حماس را اسرائیل ایجاد و برای تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی حمایت مالی کرد

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اسرائیل را به حمایت مالی از حماس برای «تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی» متهم کرد. این دیپلمات که نقشه راه ۱۰ ماده‌ای را برای یک روند صلح بالقوه تهیه کرده است، شواهد مشخصی برای ادعای خود ارائه نکرد.
به گزارش یورو نیوز، بورل در اظهارات تندی که در طی یک سخنرانی در دانشگاه وایادولید در اسپانیا انجام داد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را نیز متهم کرد که «شخصا» هرگونه تلاش برای حل و فصل مناقشه چند دهه‌ای اسرائیل و فلسطین را از مسیر خود خارج کرده است. بورل افزود: «خبر بد این است که اسرائیل به‌ویژه دولت آن، به‌طور کامل از تشکیل کشور فلسطینی امتناع می‌کند. نتانیاهو دیروز دوباره آن‌ را تکرار کرد.» سخنان صریح مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا تنها یک روز پس از آن بیان شد که نتانیاهو درخواست‌های واشنگتن برای تشکیل یک کشور فلسطینی پس از جنگ غزه را مورد سرزنش قرار داد. بورل توضیح داد که معتقد است راه حل دو کشوری باید از بیرون تحمیل شود تا صلح برقرار شود.
وی افزود: «اما من اصرار دارم که بگویم اسرائیل با ادامه رد این راه حل، تا آنجا پیش رفت که می‌توان گفت خود حماس را ایجاد کرد. بله حماس از سوی دولت اسرائیل در تلاش برای تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری جنبش فتح تامین مالی شده است.» بورل پیش‌تر این هدف را «بهترین تضمین امنیتی اسرائیل» توصیف کرده بود. وی در جریان سفر اوایل ماه جاری خود به لبنان گفته بود که ایجاد کشور فلسطین تنها راه حل عملی است که می‌تواند صلح و امنیت را برای اسرائیل و فلسطین به ارمغان بیاورد. بورل با این حال در سخنرانی روز جمعه خود ابراز تاسف کرد که چگونه است که «همه به جز دولت اسرائیل» خواستار راه حل هستند. بورل در اسپانیا گفت: «اگر ما به‌طور قوی مداخله نکنیم، چرخه نفرت و خشونت از نسلی به نسل دیگر، از یک تشییع جنازه به یک تشییع جنازه دیگر ادامه خواهد یافت.» وی تاکید کرد زمانی خواهد رسید که بذر تنفری که امروز در غزه کاشته می‌شود، رشد می‌کند. وی همچنین شهرک‌نشینان افراطی اسرائیل در کرانه باختری رود اردن را هدف قرار داد و گفت: «جامعه بین‌المللی شهرک‌نشینان را غیرقانونی می‌داند اما برای رسیدگی به این اقدام غیرقانونی کاری انجام نداده است.» سرویس اقدام خارجی اروپا، بازوی دیپلماتیک اتحادیه به ریاست بورل در حال بررسی تحریم شهرک‌نشینان مسئول خشونت در کرانه باختری است. با این حال به گفته منابع دیپلماتیک بعید است که وزرای امور خارجی در روز دوشنبه در بروکسل تحریم‌های برنامه‌ریزی شده علیه شهرک‌نشینان را تایید کنند.

جنبش فتح: حماس به‌طور آشکار از سوی ایران و اسرائیل حمایت می‌شود

پس از اظهارات جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در آن گفت اسرائیل از ابتدای تشکیل جنبش حماس از آن حمایت مالی کرده است، اسامه العلی، عضو کمیته مشورتی جنبش فلسطینی فتح تاکید کرد که حماس به‌طور آشکار از سوی ایران و اسرائیل حمایت می‌شود. عضو کمیته مشورتی فتح، شامگاه جمعه ۲۹ دی، در مصاحبه با «العربیه» گفت: «حماس یک گروه شبه‌نظامی در داخل فلسطین است و نماینده کشور[فلسطین] نیست.» العلی در عین حال تاکید کرد که حماس از حکمرانی در غزه کنار نخواهد رفت مگر اینکه مجبور شود. وی افزود: «تنها مردم غزه تصمیم می‌گیرند که چه کسی بر آن‌ها حکومت کند.» او در ادامه گفت که اسرائیل درگیر جنگ در غزه تا دو سال یا بیشتر این باریکه را ترک نخواهد کرد. اسامه العلی همچنین تظاهرات در سراسر جهان را در حمایت از حقانیت آرمان‌های مردم فلسطین و نه از جنبش حماس دانست. عضو کمیته مشورتی فتح، در ادامه افزود: «ما بارها به دنبال آشتی بودیم، اما حماس نپذیرفت». وی افزود: «ما داوطلبانه غزه را ترک کردیم تا وارد جنگ داخلی نشویم.» العلی در عین حال تاکید کرد که «فرایند مذاکره با اسرائیل شکست نخورده است.»

«یونیسف» از نزدیک‌شدن غزه به فروپاشی کامل خبر داد

تد چایپان، معاون مدیر اجرایی «یونیسف» پس از پایان سفر سه‌روزه خود به غزه اعلام کرد، وضعیت از «شرایط فاجعه بار به فروپاشی تقریبا کامل» رسیده است. چایپان تاکید کرد که کودکان و خانوادهایشان در بدترین شرایطی بسر می‌برند که او تاکنون شاهد آن بوده است.
چایپان که دو ماه پیش نیز به غزه رفته بود، افزود: «بیش از ۱.۹ میلیون نفر یا تقریباً ۸۵ درصد از جمعیت غزه، اکنون آواره هستند که بسیاری از آنها، چندین بار آواره شدند و بیش از یک میلیون نفر از آنها در رفح بسر می‌برند». او با اشاره به دشواری اسکان این خیل عظیم غیرنظامیان در مرزها، تاکید کرد که آنها در شرایطی غیرانسانی بسر می‌برند زیر کمبود آب و فاضلآب ناکارآمد، اموری غیرقابل اجتناب هستند.
به‌گفته چایپان، سرما و بارندگی‌های این هفته، رودخانه‌های از زباله را ایجاد کرده است. این مقام «یونیسف» تاکید کرد: « غذای کم موجود، پاسخگوی نیازهای غذایی ویژه کودکان نیست و هزاران نفر از آنها را دچار سوء تغذیه و بیماری می‌کند». چایپان در ادامه گفت: «این امور صرفا ناشی از وخامت شدید شرایط برای کودکان غزه است که در صورت ادامه، ممکن است شاهد مرگ و میر ناشی از درگیری‌های بی‌رویه وافزایش موارد مرگ‌ به دلیل بیماری و گرسنگی باشیم. ما به یک گشایش اساسی نیاز داریم».
چایپان در مورد وضعیت شمال غزه افزود که نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر، فاقد آب سالم هستند و به سختی به هرگونه غذایی دسترسی دارند. او همچنین افزود: «در دو هفته اول ژانویه، تنها هفت محموله از ۲۹ محموله کمک‌های برنامه‌ریزی‌شده، با موفقیت به مقصد خود در شمال غزه رسید و هیچ کاروان یونیسف نتوانست در سال ۲۰۲۴ به شمال نوار غزه برسد». چایپان در پایان نشست خبری خود گفت: «نمی‌توانیم بیش از این منتظر آتش‌بس بشردوستانه باشیم تا کشتار و مصدومیت روزانه کودکان و خانواده‌های آنها پایان یابد و امکان ارسال فوری کمک‌های به‌شدت مورد نیاز، فراهم شود».
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر سازمان جهانی بهداشت نیز تاکید کرد که ۲۴ مورد ابتلا به هپاتیت در نوار غزه ثبت شده و شرایط غیرانسانی ناشی از حملات اسرائیل شیوع گسترده‌تر این بیماری را درپی خواهد داشت. وی در توییت شامگاه پنجشنبه خود در پلتفرم «ایکس»، افزود که احتمال دارد چندهزار نفر به دلیل ابتلا به هپاتیت نوع «آ»، دچار یرقان (زردی) شوند. گبریسوس هشدار داد که شرایط غیرانسانی مانند نبود آب سالم و سرویس بهداشتی تمیز و دشواری رعایت بهداشت عمومی باعث شیوع گسترده‌تر این بیماری خواهد شد.

سازمان ملل اسرائیل را به ضرب و شتم زندانیان فلسطینی متهم کرد

یک مقام حقوق بشر سازمان ملل متحد، اسرائیل را به ضرب و شتم، چشم بند زدن و برهنه کردن فلسطینیان بازداشت شده در جریان عملیات نظامی خود در غزه متهم کرد. آجیت سونگای، رئیس دفتر حقوق بشر سازمان ملل در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی به بی‌بی‌سی گفت برخی از بازداشت‌شدگان سابق که او در جریان بازدید از این منطقه با آنها ملاقات کرده، نزدیک به دو ماه در شرایط اغلب سخت نگهداری می‌شدند. اسرائیل گفته است که با تمام بازداشت شدگان مطابق با قوانین بین المللی رفتار می‌کند. ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای به بی‌بی‌سی گفت: «مظنونان تروریستی اغلب باید لباس‌های خود را تحویل دهند تا مطمئن شوند که سلاح یا مواد منفجره را پنهان نمی‌کنند.» در ماه دسامبر، تصاویر تلویزیون اسرائیل از زندانیان فلسطینی که لباس زیر خود را در غزه درآورده بودند، محکومیت‌های گسترده‌ای را به دنبال داشت.