تداومِ تنش در مناسبات میان تاجیکستان و قرقیزستان روز جمعه ۳۰ آوریل، یکروز پس از درگیری‌های مسلحانه میان دو کشور، به جابجا کردن هزاران تن از ساکنان مرزی انجامید. در درگیری‌های روز پنجشنبه ده‌ها تن در دو سوی مرز میان دو کشور کشته و نزدیک به ۲۳۰ تن زخمی شدند.

مقامات قرقیزستان روز جمعه اعلام کردند که شمار قربانیان درگیری‌های مسلحانۀ روز پیش از آن در این کشور به ۳۱ کشته و ۱۱۹ زخمی افزایش یافته است.   پیش از آن قرقیزستان از ۱۳ کشته یاد کرده بود. وزارت بهداری قرقیزستان اعلام کرد که بیش از ۱۱۵۰۰ تن از ساکنان اماکن مرزی پرتنش از خانه‌های به مکان‌های دیگری منتقل شده‌اند.

قرقیزستان با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بر اثر این درگیری‌ها، علاوه بر قرارگاه مرزی، بیش از ۲۰ خانۀ مسکونی، یک مدرسه و هشت مغازه در آتش سوخته است.

مقامات تاجیکستان تا کنون هیچ گزارشی در بارۀ شمار قربانیان این درگیری‌ها در کشور خود منتشر نکرده‌اند. با این حال، برخی رسانه‌ها از حداقل ۸ کشته و بیش از ۹۰ زخمی در تاجیکستان خبر داده‌اند.

درگیری میان دو کشور روز پنجشنبه در روستای «واروخ»، یکی از دو برون بوم تاجیکستان در خاک قرقیزستان آغاز شد. اختلاف بر سر منابع آب در این منطقۀ کوهستانی به گذشته باز می‌گردد.

هر چند دو کشور شب گذشته در پی آتش زدن یک قرارگاه مرزی قرقیز و اشغال تلافی جویانۀ یک قرارگاه تاجیک، نیروهای خود را از مرز عقب کشیده و برقراری یک آتش بس را اعلام داشتند، اما تنش در منطقه پابرجاست و بگفتۀ مقامات بیشکک، صدای تیراندازی‌های پراکنده روز جمعه همچنان به گوش می‌رسیده است.

ماریا زخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجۀ روسیه نیز روز جمعه هر چند از برقراری آتش بس ابراز خرسندی کرد، اما تاکید نمود که «تنش‌ [میان دو کشور] همچنان پا برجاست».

مقامات تاجیکستان و قرقیزستان هر یک دیگری را آغازکنندۀ درگیری‌ها می‌دانند. سرویس‌های امنیتی قزقیز، تاجیکستان را به «برانگیختن عامدانۀ نبردها» متهم کرده و تاکید می‌کنند که این کشور دست به احداث مواضعی «برای پرتاب خمپاره» به خاک قرقیزستان زده است.

شورای امنیت تاجیکستان نیز بنوبۀ خود ارتش قرقیزستان را به تیراندازی بسوی «نیروهای تاجیک که در محل تقسیم آب در «گولوونایا» در بخش فوقانی رودخانۀ «اسفَره» مستقر بوده‌اند، متهم می‌سازد. بگزارش منابع تاجیک، زد و خورد چهارشنبه شب با پرتاب سنگ بسوی شهروندان تاجیک و زخمی کردن هفت تن از آنان آغاز شده است.

بیش از یک سوم مرز میان تاجیکستان و قرقیزستان که حاصل تقسیمات اداری دوران استالین است، موضوع اختلاف نظر میان دو کشور قرار دارد، اما از هنگام فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق و استقلال دو کشور، اقدام قابل توجهی به منظور حل مشکلات به عمل نیامده است.