فریدون عباسی دوانی رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران که اکنون نماینده مجلس شورای اسلامی است، می گوید طی پانزده سال اخیر ۵ خرابکاری عمده در تاسیسات نطنز اتفاق افتاده است.یک ساعت پیش
آقای عباسی دوانی این موضوع را حدود سه هفته پس از انفجار در مرکز مونتاژ موقت سانتریفیوژهای نطنز و مرکز غنی سازی اصلی اورانیوم ایران اعلام کرده است.
برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیش از این از وارد شدن خسارت گسترده به این تاسیسات خبر داده بودند اما علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته است که فعالیت این مرکز ادامه دارد و از جمله غنیسازی با خلوص ۶۰ درصدی هم در آن انجام می شود.
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران به خبرگزاری فارس گفته است که اولین بار انفجار در سال ۱۳۹۰ و از طریق کارگذاری مواد منفجره در سنسورهای اندازه گیری هوا در سانتریفیوژها رخ داد. وی گفته است که مواد منفجره ای که کار گذاشته شده بود به “اندازه عدس” بود و انفجار در نیمه شب اتفاق افتاد.
فریدون عباسی دوانی در دولت محمود احمدی نژاد رئیس سازمان انرژی اتمی بود. آقای دوانی یک بار هم هدف سوءقصدقرار گرفته اما نجات یافت. او حالا گفته است که تاسیسات غنی سازی اورانیوم ایران در نطنز بارها هدف “خرابکاری” قرار گرفته که ۵ بار آن عمده و بزرگ بوده است.
آقای عباسی دوانی گفته است “آسیب پذیری ماشین های سانتریفیوژ قطع برق است”.
آقای عباسی دوانی گفته است که در فروردین ۱۴۰۰ و “در انفجارهای برنامه ریزی شده علیه تاسیسات نطنز تلاش شده بود که شبکه توزیع برق و کابل باتری های یدکی که باید برق ذخیره را تامین کند، هدف قرار داده شود”.
وی گفته است “دشمن برنامه ریزی می کند یا خود برق را قطع کند مثل کاری که قبل از سال ۱۳۹۰ انجام دادند و پایه دکل برق را منفجر کرده بودند ولی دکل نیفتاده بود که برق قطع شود. آنها تصور می کردند که ما برای تاسیسات نطنز فقط از برق بیرونی استفاده می کنیم ولی حالا فهمیده اند که لزوما این طور عمل نمی کنیم و برقی را که از بیرون می گیرم به مصارف دیگر می رسانیم و برق اصلی را از جای مطمئن تر بگیریم”.
گزارش رسانههای اسرائیلی از ‘دست داشتن موساد در حمله سایبری به تاسیسات نطنز’
در انفجار نطنز ‘رخنه حراستی و امنیتی’ رخ داده
وزارت اطلاعات ایران “عامل خرابکاری” تاسیسات هستهای نطنز را معرفی کرد
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران در مورد انفجار فروردین ۱۴۰۰ گفته است: “این بار طراحی شان این بود که قسمت انتهایی توزیع برق ما را هدف قرار دادند و همزمان کابلی که از باتریخانه می آمد، جوری مواد منفجره را کار گذاشته بودند که آنجا آسیب ببینید. من میگویم این بار طراحی و جمع آوری داده هایشان خیلی خوب بوده است”.
آقای عباسی دوانی درباره انفجار در مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای ایران در تابستان سال گذشته گفته است که “مواد منفجره در یک میزی کار گذاشته شده بود که خرید خارج بود و تست نهایی ماشین ها قبل از نصب در تاسیسات روی آن انجام می شود و انفجار در این گلوگاه اتفاق افتاد و تجهیزات را از بین بردند”.
انفجار در مرکز پیشین مونتاژ سانتریفیوژهای ایران در تیرماه ۱۳۹۹ باعث تخریب آن شد. مقام های ایرانی اعلام کردند که این انفجار محصول “خرابکاری” بوده اما به دلیل “ملاحظات امنیتی” نمی توانند جزئیات بیشتری از آن ارائه کنند.
در فروردین امسال یک مرکز موقت به جای این تاسیسات توسط حسن روحانی رئیس جمهور ایران افتتاح شد اما به فاصله کوتاهی هدف انفجار مجدد قرار گرفت.
آقای عباسی دوانی خواستار “سختگیری” بیشتر در مراکز اتمی ایران شده و گفته است که “روزمرگی باعث شده که دقت های امنیتیمان کم شود.”
برنامه اتمی ایران در پانزده سال اخیر تحت تحریم های بین المللی و یکجانبه از جمله تحریم آمریکا قرار داشته اما با حصول توافق هسته ای برجام تحریم ها برداشته شد هرچند با روی کار آمدن دولت دونال ترامپ، ایالات متحده از این توافق خارج شد و دوباره تحریم هایی اتمی علیه ایران به اجرا گذاشت.
پیش از تحریم ها، برنامه اتمی ایران درگیر ویروس سایبری “اینستاکس نت” شده بود اما مقام های ایرانی گفتند که با شناسایی آن از ادامه تاثیر مخربش جلوگیری کردند.
ایران در ماه های اخیر به توسعه برنامه اتمی خود سرعت داده و از جمله با از سرگیری غنی سازی ۲۰ درصدی و شروع غنیسازی ۶۰ درصدی و افزایش ذخایر اورانیوم کمتر غنی شده خود به دنبال رفع تحریم های اتمی آمریکا است.
ایالات متحده و ایران اکنون حدود سه هفته است که سرگرم مذاکرات غیرمستقیم برای رفع تحریم ها و بازگشت ایران به محدودیت های اتمی هستند.
ایران در حال حاضر یک نیروگاه اتمی برای تولید برق در بوشهر دارد که پیش از انقلاب بهمن ۵۷ از سوی آلمان در حال راه اندازی بود اما تحولات آن زمان باعث توقف آن شد.
یک دهه بعد دولت ایران با امضای قراردادی با روسیه، تکمیل نیروگاه بوشهر را به این کشور سپرد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در یک فایل صوتی که اخیرا منتشر شده گفته است که روسیه مخالف برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران بوده و همه تلاش خود را برای جلوگیری از به دست آمدن توافق هسته ای برجام به کار گرفته بود.
بی بی سی