دویچه وله – غزاله زارع از سوی دادگاه انقلاب خرمآباد به سه سال زندان محکوم شد. دایی او از جمله روزنامهنگاران باسابقه در بخش فارسی دویچه وله است. به گفته فرهاد پایار، غزاله زارع از جمله به “همکاری با دویچه وله فارسی” متهم شده است.
منابع حقوق بشری روز دوشنبه دوم بهمنماه گزارش دادند که غزاله زارع، شهروند ساکن خرمآباد در استان لرستان، از سوی دادگاه انقلاب این شهر به سه سال حبس تعزیری محکوم شده است.
او بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس و بابت اتهام “تشکیل گروه و دستهجات با هدف برهم زدن امنیت کشور” و “همکاری با افرادی از شبکه ضدانقلاب در خارج از کشور” به دو سال حبس محکوم شده است.
فرهاد پایار، دایی غزاله زارع و از همکاران باسابقه در بخش فارسی دویچه وله است. او همچنین سردبیر نشریه اینترنتی “ایرانژورنال” است. این نشریه که به زبان آلمانی منتشر میشود، تحولات مختلف جامعه ایران بویژه مسائل سیاسی و حقوق بشری را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد.
غزاله زارع، ۴۷ ساله، روزنامهنگار و فعال مدنی است. در سابقه او راهاندازی دو انجمن در زمینه “کمک به کودکان کار” و “زنان قربانی خشونت خانگی” دیده میشود.
زارع از سال ۱۳۹۷ کافهای را در خرمآباد راهاندازی کرد که در آن، جلسات و ورکشاپهای متعددی عمدتا در زمینه “روانشناسی و خودسازی” بر پا میشود. تمام این جلسات علنی و در چارچوب قانونی بوده، از جمله درباره کتابهایی که با مجوز وزارت ارشاد در جمهوری اسلامی منتشر شدهاند. آخرین ورکشاپ او در رابطه با کتاب “بازی نامحدود” بوده که در اردیبهشت سال جاری برگزار شده است. این کتاب، دارای مجوز وزارت ارشاد، درباره طرز فکر محدود و نامحدود در مدیریت و کسب و کار است.
غزاله زارع روز هشتم مردادماه امسال در حالی در خرمآباد بازداشت شد که تنها چند روز بعد قصد داشت برای دیدار با داییاش عازم آلمان شود.
فرهاد پایار معتقد است که فعالیتهای روزنامهنگاری او در بخش فارسی دویچه وله و نشریه ایرانژورنال اصلیترین دلیل بازداشت و صدور حکم زندان برای خواهرزادهاش در ایران بوده است، زیرا زارع هیچ نوع همکاری با این رسانهها نداشته است.
او تصریح میکند: «دو هفته پس از بازداشت غزاله، از موبایل او با من تماس گرفته شد. ابتدا چنین وانمود کردند که انگار خود غزاله با من تماس گرفته است، اما موبایل غزاله دست بازجوها بود و این بازجوها بودند که قصد داشتند مستقیم من را تهدید کنند.»
پایار در این تماس درباره محل نگهداری و موارد اتهامی خواهرزادهاش میپرسد و چنین پاسخی دریافت میکند: «همکاری با شما [ایرانژورنال] و دویچه وله فارسی و…»
این روزنامهنگار باسابقه افزود که بازجوها در این تماس صراحتا او را با عباراتی همچون “مواظب خودت باش” مورد تهدید قرار دادهاند.
غزاله زارع ۲۳ روز را در انفرادی و ۱۰ روز را نیز در بند عادی زنان زندان خرمآباد گذراند و با وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
فرهاد پایار میافزاید که اتهام “همکاری با بیگانگان” در پرونده غزاله زارع، به ادعای نهادهای امنیتی، به همکاری زارع با ایرانژورنال و بخش فارسی دویچه وله مربوط میشود.
او گفت: «ارزیابی من این است که رژیم قصد دارد با چنین اقدامی به سه هدف برسد: غزاله را به خاطر فعالیت مدنیاش که در چارچوب قانونی بوده تنبیه کند، در میان امثال غزاله وحشت ایجاد کند و مرا به سکوت یا دستکم به واکنش نرم در برابر بیعدالتی و ظلمی که بر جامعه میرود وادارد.»
حکم سه سال زندان تعزیری علیه غزاله زارع قابل تجدیدنظرخواهی است و او نسبت به این حکم تقاضای تجدیدنظر خواهد کرد.
به گفته فرهاد پایار، خواهرزادهاش در این پرونده همچنین به روخوانی و حفظ بخشهایی از کتاب “آینده انقلاب اسلامی” اثر مرتضی مطهری در مدت شش ماه محکوم شده است.
در سابقه جمهوری اسلامی، تلاشهای پردامنهای برای ارعاب روزنامهنگاران خارج از ایران دیده میشود و فشار بر اعضای خانوادههای آنها در ایران از جمله روشهایی است که حکومت ایران بارها به کار گرفته است.