گروههای نیابتی مسلح جمهوری اسلامی ایران در عراق روز جمعه تأکید کردند که حمله به نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق را ادامه خواهند داد.
«مقاومت اسلامی عراق» که خبرگزاری فرانسه آن را ائتلافی از گروههای نیابتی ایران در عراق توصیف کرده روز جمعه، ششم بهمن، در بیانیهای اعلام کرد توافق دولت بغداد با آمریکا برای انجام مذاکرات در خصوص آینده نیروهای خارجی در عراق چیزی جز «بازی با زمان» نیست.
این گروه در بیانیه خود در کانال تلگرامیاش افزود که «پاسخ مقاومت اسلامی ادامه عملیات علیه حضور بیگانگان تا اثبات نیت واقعی و جدی تعهد به خروج نیروهای خارجی» خواهد بود.
وزارت خارجه عراق پنجم بهمن اعلام کرده بود که بغداد و واشینگتن بر سر تشکیل کارگروههایی برای دستیابی به «جدول زمانی مشخص و روشن» و «شروع کاهش تدریجی» نیروهای ائتلاف در خاک عراق توافق کردهاند.
بیانیه وزارت خارجه عراق حاکی بود که تشکیل کمیته مشترک نظامی خطرات ناشی از گروه داعش را ارزیابی خواهد کرد و در خصوص پایان مأموریت نیروهای ائتلاف در عراق تصمیم خواهد گرفت.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، وضعیت ناآرام عراق، محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، را که دولت او متکی به حمایت احزاب همسو با ایران در عراق است، وادار به ترک ائتلاف کرده است.
یک مقام ارشد دفاعی آمریکا گفته بود که مذاکرات واشینگتن با بغداد بر سر خروج نیروهای آمریکایی از عراق نیست اما دولت جو بایدن «نیاز به انتقال به روابط عادی در همکاری امنیتی دوجانبه» را در چشمانداز میبیند.
از بعد از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل که به اعلان جنگ ارتش اسرائیل علیه این گروه در باریکه غزه منجر شد، حملات نیروهای نیابتی ایران در عراق به اهداف وابسته به نیروهای ائتلاف خارجی با این بهانه که آمریکا حامی اصلی اسرائیل است، افزایش یافته است.
حماس که از سوی آمریکا و اروپا تروریستی شناخته شده، متحد منطقهای جمهوری اسلامی ایران و سایر گروههای همسو با تهران در خاورمیانه محسوب میشود.
گروههای شبهنظامی وابسته به ایران در عراق در هفتههای اخیر بارها به پایگاه عینالاسد در عراق و همچنین اهداف زیر نظر نیروهای آمریکایی و متحدان آنها در سوریه، مانند حوزه گازی و نفتی کونیکو در شرق سوریه، حمله کردهاند.
آمریکا در دو هفته اخیر در واکنش به تعرضات یادشده چند بار به اهداف وابسته به گروههای نیابتی ایران در عراق حمله کرده است.
حدود ۲۵۰۰ نیروی نظامی آمریکا در عراق و تقریبا ۹۰۰ تن از سربازان آمریکایی هنوز در سوریه مستقر هستند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، که مواضع او در رویکرد عملی نیروهای نیابتی تهران در منطقه اهمیت دارد، در سایت رسمی خود نوشته است که «اخراج آمریکا از منطقه سیاست راهبردی ایران است».