حکم اعدام چهار زندانی کرد به نامهای محسن مظلوم، محمد فرامرزی، وفا آذربار و پژمان فتحی دوشنبه صبح در زندان قزلحصار به اجرا در آمده است. عبدالله مهتدی دبیرکل حزب کوملە کردستان ایران با تایید اعدام چهار عضوش گفت «کردستان در مقابل کشتار فرزندانش ساکت نخواهد ماند و دست روی دست نخواهد گذاشت.»
او ضمن تسلیت به خانواده و دیگر اعضای کومله در توئیتی نوشت «حزب کومەلە کردستان ایران و بسیاری از احزاب سیاسی و نهادهای مدنی و حقوق بشری کردستان، بعنوان گرامیداشت یاران جانباختە و اعتراض بە این کشتار، فردا را روز اعتصاب و تعطیل عمومی اعلام میکنند.»
ساعاتی پیش خبرگزاری میزان، نزدیک به قوه قضاییه ایران از اجرای حکم چهار زندانی خبر داد.
اعدام محسن مظلوم، محمد فرامرزی، وفا آذربار و پژمان فتحی بهرغم اعتراضهای سازمانهای مدافع حقوق بشر صورت گرفته است.
نهادهای امنیتی ایران این چهار نفر را به همکاری با موساد، سازمان اطلاعات اسرائیل و تلاش برای خرابکاری در یک واحد صنعتی در أصفهان متهم کرده بودند.
خانوادههای این افراد این اتهامها را رد کردهاند.
به نوشته سازمان حقوق بشر ایران محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار و محمد (هژیر) فرامرزی اول تیر ۱۴۰۱ در ارومیه بازداشت و در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهام «محاربه و جاسوسی» به اعدام محکوم شدند و بستگان آنها گفتند که این احکام ظرف مدت ۲۴ ساعت در شعبه ۹ دیوان عالی ایران به تایید رسید.
خانوادهها یکشنبه اجازه پیدا کردند تا پیش از انتقال آنها از زندان اوین به زندان قزلحصار برای اجرای حکم اعدام، با آنها دیدن کنند.
به گفته جوانا طیمسی، همسر محسن مظلوم، خانوادههای این چهار نفر در نوزده ماه پس از بازداشت آنها از دیدار با آنها محروم بوده اند.
خانم طیمسی در گفتوگو با بیبیسی فارسی، اعدام این چهار زندانی را «بخشی از سناریوسازی نیروهای امنیتی» عنوان کرد و گفت حزب کومله و خانوادهها این اتهامها را رد کردهاند.
خانم طیمسی گفت پس از ماهها شکنجه سخت جسمی و روحی، اعتراف اجباری این چهار زندانی از تلویزیون ایران پخش شد تا نشان بدهد آنها جاسوس موساد هستند.
خانم طیمسی این اعترافها را دارای تناقضهای زیاد دانست و گفت آنها به خاطر نداشتن گذرنامه نمیتوانستند از کردستان عراق به کشورهای دیگر سفر کنند.
حکومت ایران میگوید این چهار نفر در کشورهای آفریقایی از موساد آموزش دریافت کردهاند.
خانم طیمسی همچنین روند محاکمه آنها را فراقضایی و بدون حق دفاع توصیف کرد.
واکنشها چه بود؟
اعدام این چهار زندانی واکنشهای زیادی را در فضای مجازی برانگیخته است و رسانههای حکومتی ایران تلاش کردهاند که اعدامشدگان را «وابسته» و «جاسوس» اسرائیل معرفی کنند.
مسعود شمسنژاد، وکیل این چهار زندانی میگوید که در هر دو دادنامه بدوی و فرجامی صادر شده، تصریح شده بود که این چهار زندانی قبل از اجرای عملیات دستگیر شدند و اجرای حکم اعدام این زندانیان را حکایت اصطلاح «قصاص قبل از جنایت» خواند.
او پس از اعدام موکلانش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پژمان فاتحی، وفا آذربار، محمد فرامرزی و محسن مظلوم به وقت اذان اعدام اعدام شدند و این در حالیست که در هر دو دادنامه بدوی و فرجامی صادره تصریح شده بود که متهمین قبل از اجرای عملیات دستگیر شدهاند، شاید رد اصطلاح قصاص قبل از جنایت شوخی بیش نبوده که به آن باور کردهایم…»
فعالان سیاسی مخالف حکومت ایران، این اعدامها را محکوم کردهاند و رضا پهلوی، فرزند آخرین پادشاه ایران آن را «اعلام جنگ» جمهوری اسلامی علیه مردم ایران و جهان دانسته است.
آقای پهلوی در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «جمهوری اسلامی همزمان علیه مردم ایران و جهان اعلام جنگ کرده است.»
او نوشت: «این رژیم در جنگش علیه مردم ایران، ساعتی قبل چهار زندانی دیگر را اعدام کرد و در اعلام جنگش با جهان، سه سرباز آمریکایی را در اردن از طریق تروریستهای نیابتی خود کشت و دهها تن دیگر را زخمی کرد.»
آقای پهلوی افزود: «برای این معضل، تنها یک راه حل وجود دارد: کمک به ملت ایران در مبارزهشان برای رهایی از رژیم اسلامی، و پایان دادن به جنگ و درگیری.»
سعید دهقان، وکیل دادگستری و عضو اتحادیه بینالمللی وکلا، نیز در واکنش به این اعدامها آن را «قتل حکومتی» دانست و در ایکس نوشت: «حداقل اقدامی که کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل فورا باید انجام دهد، تعلیق سفر خانم نادا النشیف به تهران» است.
نادا النشیف، معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل قرار است روز دوم فوریه، ۱۳ بهمن، به ایران سفر کند. آقای دهقان خواسته است تا این سفر «دستکم تا بعد از انتشار اولین گزارش کمیته حقیقتیاب» متوقف شود.
حامد اسماعیلیون، از فعالان مدنی و سیاسی مخالف حکومت ایران، هم گفته است که این حکومت «دشمن جوانی و عشق و زیبایی» است.
آقای اسماعیلیون در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «حال چهار خانوادهی دیگر برای تمام عمر با خاطرهی آدمهایی که به ظلم کشته شدهاند باقی میمانند».
وی در ادامه با این توضیح که «نه فراموش میکنیم، نه میبخشیم» نوشته است: «هر آنکس که اعتراف اجباری گرفت، حکم داد، به مسلخ برد، طناب انداخت، چهارپایه کشید» و «همهی شما که عملهی ظلم هستید پاسخگو خواهید شد.»
مسیح علینژاد، فعال مدنی و سیاسی، هم این اعدامها را محکوم کرده و آن را «اعلان جنگ» علیه مردم در ایران و جهان خوانده و نوشته است: «اعدامها ادامه خواهد یافت تا زمانی که اپوزوسیون ایرانی به جای همبستگی و سازماندهی برای براندازی جمهوری اسلامی فقط به دنبال تسلیت و صدور بیانیه باشد!».
به اعتقاد خانم علینژاد در «این کشتار» جمهوری اسلامی «تنها نیست» و «نقش مماشات غرب و انحصارطلبی اپوزوسیونی که خود را ایرانگرا میخواند و خود را از همه ایراندوستتر میداند و باعث ایجاد تفرقه میان مردم ایران شده» هم وجود دارد.
در همین زمینه، نازنین بنیادی، بازیگر و فعال حقوق بشر، در حساب خود در ایکس از جمهوری اسلامی به عنوان «رژیم خونخوار» یاد کرده و نوشته: «نمایندگان سازمان ملل نباید به ایران سفر کنند، مگر اینکه امکان دسترسی نامحدود به زندانیان سیاسی داشته باشند و اعدامها به حالت تعلیق در آورده شود.»
بی بی سی