روزنامه گاردین چاپ لندن به نقل از منابع خود در زندان اوین تهران می‌گوید که دو ایرانی-آمریکایی زندانی در این بازداشتگاه به محلی در آن منتقل شده‌اند که پیش از این زندانیانی که با ایالات متحده آمریکا تبادل شدند در آن نگهداری شده بودند.

یک روز پیش از این رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران از مبادله چهار شهروند ایرانی-آمریکایی با شهروندان ایرانی بازداشت شده در آمریکا خبر داده بودند اما سخنگویان وزارت خارجه آمریکا و ایران به اتفاق این گزارش را رد کردند.

بر اساس گزارش گاردین این دو شهروند ایرانی-آمریکایی که محل نگهداریشان تغییر کرده سیامک نمازی و مراد طاهباز هستند و به همان محلی منتقل شدند که پیش از این زندانیان آمریکایی در آستانه تبادل با ایالات متحده در آن تحت بازداشت بودند.

نمایندگان دولت ایران و آمریکا در وین سرگرم مذاکراتی هستند که گفته می شود تبادل زندانیان دو کشور بخشی از آن است. دولت ایران می گوید به خواسته آیت الله علی خامنه ای این مذاکرات به صورت مستقیم انجام نمی شود.

روزنامه گاردین می گوید که در تازه ترین تحول مربوط به احتمال آزادی زندانیان دو تابعیتی آقای نمازی یک روز پیش و آقای طاهباز دو روز پیش به بخشی از زندان اوین منتقل شدند که پیشتر روند تبادل زندانیان با ایالات متحده از آنجا آغاز شده بود.

سیامک نمازی از قدیمی‌ترین زندانیان ایرانی-آمریکایی در ایران است که به اتهام همکاری با ایالات متحده به ده سال زندان محکوم شده است.

وقتی پدر وی در تلاش برای آزادی پسرش به ایران رفت، ماموران ایرانی وی را هم بازداشت و سپس قاضی ابوالقاسم صلواتی، او را هم مثل سیامک نمازی به زندان محکوم کرد. محمدباقر نمازی مدتی است که بیرون زندان تحت نظر است اما اجازه خروج از ایران ندارد.

از راست مراد طاهباز، سیامک نمازی و پدرش محمدباقر نمازی
توضیح تصویر،از راست مراد طاهباز، سیامک نمازی و پدرش محمدباقر نمازی

مراد طاهباز دیگری زندانی ایرانی-آمریکایی در ایران از بنیانگذاران بنیاد میراث حیات وحش پارسی است که بیش از دو سال است همراه دیگر متخصان محیط زیست بازداشت شده است.مقام های دولتی ایران از جمله محمدجواد ظریف وزیر خارجه تاکنون چندین بار گفته اند که علاقمند مبادله تمامی زندانیان دو تابعیتی هستند.

دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا و جرمی هانت وزیر خارجه پیشین بریتانیا گفته اند که ایران با بازداشت شهروندان دوتابعتی در صدد حل مشکلات خارجی خود است و این اقدام را محکوم کرده بودند. آقای ترامپ این عمل را “گروگانگیری” خوانده بود.

در جریان اجرای توافق هسته ای برجام در دی ماه ۱۳۹۴، ایران و آمریکا دست به مبادله چند زندانی دوتابعیتی ایرانی و آمریکایی در ایران با چند ایرانی بازداشت شده در ایالات متحده زدند. برخی از ایرانیان آزاد شده در آمریکا اقامت کردند و به ایران بازنگشتند.

همزمان با این تبادل، آمریکا نزدیک به ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران داد که مربوط به حل و فصل یک اختلاف مالی مربوط به خریدهای نظامی شاه بود. به دلیل تحریم های مالی این پول به صورت نقد توسط یک هواپیما به ایران فرستاده شد.

مقام های ایرانی پس از این تبادل زندانی و مالی اعلام کردند که تا هواپیمای حامل پول نقد در فرودگاه مهرآباد تهران به زمین ننشست، به هواپیمای حامل زندانیان اجازه پرواز داده نشد.

محمود علوی وزیر اطلاعات ایران چند ماه پس از این تبادل اعلام کرد که افرادی از این وزارتخانه با مجوز آیت الله خامنه ای، با ایالات متحده برای مبادله زندانیان و تحویل گرفتن پول مذاکره کرده بودند.

آقای علوی گفته بود “با نظر آیت‌الله خامنه‌ای درباره مبادله زندانیان با آمریکا مذاکره کردیم و امتیازاتی گرفتیم”.

سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا گفته بود مذاکرات برای بازگرداندن پول ایران جدا از مذاکرات مربوط به مبادله زندانیان انجام شد اما پرداخت پول به ایران به عنوان اهرم فشاری تا زمان آزادی زندانیان عقب افتاد.