در حالیکه هنوز کمتر از یک و نیم درصد جمعیت ایران واکسن کرونا زدهاند، گزارشهای رسمی و نیمهرسمی از فساد در واردات و بازار فروش واکسن خبر میدهند.
بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا بخش خصوصی میتواند واکسنهای “مورد تائید وزارت بهداشت” را وارد کند. دولت و دیگر نهادهای حکومت ایران بارها بر اینکه بخش خصوصی میتواند با “ارز نیمایی” واکسن وارد کند، تاکید کردهاند.
به گفته رئیس سازمان غذا و داروی ایران، “بعضی از شرکتهایی که اقدام به واردات واکسن کردهاند هیچ ارتباطی با این حوزه نداشته و فاکتورهایی که ارائه دادهاند گاهی ۱۲ برابر قیمت واقعی واکسن بوده است.”
کیانوش جهانپور گفت که فاکتور کردن واکسن ۱۰ دلاری به قیمتهای ۲۵ تا ۷۰ دلار، یا واکسن ۴ یا ۵ دلاری تا ۵۰ دلار، در بهترین حالت مصداق “واکسنگیت” و “مسئلهدار” است.
گزارش شده که علاوه بر قیمت کاذب، در توزیع واکسن نیز فساد و تبعیض وجود دارد، از جمله تزریق بینوبت واکسن به برخی از مدیران و مسئولان تا خودداری از واکسیناسیون پاکبانان افغان. با این همه غلامحسین محمدی، رئیس مرکز ارتباطات و اموربین الملل شهرداری تهران اظهار امیدواری کرده است که مشکل واکسیناسیون پاکبانان غیرایرانی حل شود و گفت “حتی در بعضی مناطق باتوجه به کارت سبز اقامت، این واکسیناسیون انجام شده است.”
در همین حال بنا به اعلام مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت ایران، تاکنون “یک میلیون و ۲۶ هزار و ۳۶۹ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۲۲۵ هزار و ۵۳۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند” و بنابراین در مجموع یک میلیون و ۲۵۱ هزار و ۸۹۹ دوز واکسن زده شده است.
به این ترتیب روند واکسیناسیون در ایران هنوز شتاب نگرفته و تنها حدود ۱/۲ درصد جمعیت واکسینه شده اند.
با این حال واردات واکسن بنا به اعلام رسمی افزایش یافته و به گفته سخنگوی ستاد ملی با کرونا “سه میلیون دوز دیگر از چین” واکسن خریداری شده است.
در این میان ستاد ملی کرونا هم اعلام کرده است که برای خریدن واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی “مانعی وجود ندارد”، در حالیکه آیتالله خامنهای واردات این واکسنها به ایران را منع کرده بود.
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: “ما روی برند واکسن بحثی نداریم و واکسن آکسفورد-آسترازنکا هم به نوعی انگلیسی است اما این واکسن را از کره جنوبی خریداری کردیم و اگر برند واکسنی آمریکایی باشد و در کشور دیگری خارج از آمریکا تولید شود ما اجازه خرید این واکسن را میدهیم.”
در همین حال مسئولان وزارت بهداشت ایران از عبور از خیز چهارم کرونا خبر میدهند. با اینکه آمار ابتلا و مرگ در قیاس با دو هفته گذشته کاهش یافته اما بنا به آخرین اعلام در شبانهروز گذشته ۲۰۷۳۲ بیمار جدید شناسایی شده که ۳۰۰۹ نفر از آنها بستری شدند.
۳۹۱ نفر هم بر اثر کرونا جان خود را از دست دادند و ۵۴۶۱ نفر نیز در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند.
بنا بر آمار رسمی، در مجموع دو میلیون و ۵۵۵ هزار و ۵۸۷ نفر در ایران به کرونا مبتلا شده و ۷۲ هزار و ۸۷۵ نفر جان باختهاند هر چند بر اساس تحقیق بیبیسی فارسی و اظهارنظرهای رسمی و غیررسمی آمار واقعی چند برابر است.
در حال حاضر ۱۹۸ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۵۷ شهر در وضعیت نارنجی، ۸۴ شهر در وضعیت زرد و ۹ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.