وزیر نفت ایران با اشاره به این که سهمیه بنزین برای سفرهای نوروزی شهروندان اختصاص داده نخواهد شد، وعده تأمین بنزین در تعطیلات را داد.

جواد اوجی روز شنبه ۱۹ اسفند در مصاحبه با خبرنگاران گفت: « سهمیه نوروزی بنزین نداریم، اما تلاش می‌کنیم هموطنان در نوروز بدون بنزین نمانند».

جعفر سالاری‌نسب مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نیز روز جمعه اطمینان داد که نوروز امسال مردم با کمبود بنزین مواجه نمی‌شوند و مدعی شد: «به اندازه کافی ذخایر بنزین داریم».

اظهارات آقای سالاری‌نسب در حالی است که او ابتدای ماه جاری گفته بود: « واردات بنزین برای ایام نوروز در حال بررسی است».

وزارت نفت پنجم فروردین امسال خبر داد میانگین مصرف بنزین در کشور همزمان با سفرهای نوروزی، ۲۳ درصد افزایش یافت. این در حالی است که مسئولان این وزارتخانه از نوروز ۱۴۰۱ سهمیه بنزین نوروزی را حذف کردند.

ایران از تابستان پارسال با کسری بنزین مواجه شده و در مقاطعی دست به واردات بنزین از روسیه زده است.

همچنین ایران مواد افزودنی به بنزین تولید پالایشگاه‌ها را افزایش داده و بنابر یک سند وزارت نفت که به رویت رادیو فردا رسیده، تقریبا ۹ درصد بنزین مصرف کشور را مواد افزودنی، مانند مواد پتروشیمی، آروماتیک‌ها، ام‌تی‌بی‌ای تشکیل می‌دهد؛ موضوعی که باعث شده حتی طالبان ده‌ها محموله بنزین صادرات ایرانی را بازگرداند.

جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری واردات محدود بنزین استاندارد از روسیه و دیگر کشورها را آغاز کرده است و این بنزین عمدتا در کلان‌شهرها عرضه می‌شود.

سند وزارت نفت نشان می‌دهد بیش از سه چهارم بنزین تولیدی ایران استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ ندارد.

همچنین ادعای آقای سالاری‌نسب درباره «موجودی کافی ذخایر بنزین» در حالی است که سند یاد شده نشان می‌دهد در مهرماه امسال تنها ۷۸۷ میلیون لیتر ذخایر بنزین در کشور وجود داشت که ۳۰ درصد کمتر از مهر ۱۴۰۱ است.

این میزان بنزین، معادل مصرف یک هفته کشور است.

برخی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس پیشتر اعلام کرده بودند کسری بنزین احتمالا در سال آینده منجر به واردات چهار میلیارد دلار سوخت از خارج خواهد شد.

ایران به خاطر ممنوعیت واردات خودروهای باکیفیت، به‌ویژه خودروهای برقی، گازسوز (سی‌ان‌جی) و از طرفی عرضه سالانه ۹۰۰ هزار خودرو با راندمان پایینِ تولید داخل به بازار، با بحران کسری بنزین مواجه است.

مصرف بنزین در ایران طی یک دهه گذشته تقریبا دو برابر شده و به روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر رسیده است.