تازههای پزشکی هفته به عوارض مخرب استعمال حشیش میپردازد و همچنین نگاهی دارد به این عناوین: بزرگتر شدن مغز انسان و امید به کاهش خطر ابتلا به دمانس. خوردن چند عدد تخممرغ در هفته مجاز است؟
در سالهای اخیر، خواص دارویی حشیش مورد استقبال عموم قرار گرفته و از مارس ۲۰۲۱، ۳۶ ایالت آمریکا به علاوه ناحیه کلمبیا حشیش را برای استفاده تفریحی یا دارویی قانونی کردهاند. حالا آلمان با قانونی کردن مصرف این ماده از آوریل ۲۰۲۴ به جمع کشورهایی پیوسته که مصرف حشیش در آنها دیگر جرم تلقی نمیشود.
به گزارش هلث لاین، مصرف حشیش می تواند اثرات فوری و طولانی مدت بر روی سلامت داشته باشد. هنگامی که دود حشیش را به ریه های خود استنشاق می کنید، این ترکیبات بلافاصله وارد جریان خون شما می شوند و به سرعت به مغز و سایر اندامها راه می یابند. اثرات ممکن است در عرض چند ثانیه تا چند دقیقه شروع شود. ماده ” “THC نیز مسئول اثرات مسموم کننده حشیش است. همچنین “کانابینوئیدها” مواد فعال حشیش هستند، ترکیباتی که در هیچ کجای طبیعت یافت نمیشوند.
دستگاه تنفسی: دود حشیش نیز مانند تنباکو، میتواند مجاری برونش و ریهها را تحریک کند. خسخس سینه، سرفه، خطر ابتلا به برونشیت و عفونت ریه از علائم مصرف این ماده است. حشیش ممکن است بیماریهای تنفسی موجود مانند آسم و فیبروز کیستیک را تشدید کند. همچنین دود حشیش حاوی مواد سرطانزا است و میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.
سیستم گردش خون: پس از مصرف حشیش، در عرض چند دقیقه، ضربان قلب شما ممکن است بین ۲۰ تا ۵۰ ضربه در دقیقه افزایش یابد. این ضربان سریع قلب میتواند تا ۳ ساعت ادامه یابد و باعث شود نیاز بیشتری به اکسیژن پیدا کنید. اگر بیماری قلبی دارید، این روند میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد. یکی از نشانههای بارز مصرف حشیش، قرمز شدن چشمها است زیرا حشیش باعث انبساط رگهای خونی میشود.
سیستم عصبی مرکزی: حشیش سبب تحریک مغز و آزادسازی دوپامین میشود، مادهای شیمیایی در مغز که باعث “احساس خوب” میشود. همین حس خوب دلیل سوءمصرف این ماده و اعتیاد به آن است. دوزهای بالای مصرف این ماده میتواند باعث، اضطراب و توهم یا هذیان شود. همچنین ممکن است بین مصرف حشیش و افسردگی ارتباط وجود داشته باشد. در مبتلایان به اسکیزوفرنی نیز، علایم بیمار با مصرف حشیش بدتر میشود. در افراد جوانتر از ۲۵ سال، که مغزشان هنوز به طور کامل رشد نکرده، مصرف طولانیمدت حشیش میتواند تأثیرات منفی بر تمرکز و حافظه داشته باشد.
دستگاه گوارش: کشیدن حشیش میتواند باعث ایجاد سوزش در دهان و گلوی شما شود.
در برخی افراد استفاده طولانیمدت میتواند باعث تهوع و استفراغ شود. افزایش اشتها نیز یکی دیگر از عوارض مصرف حشیش است، که منجر به چاقی میشود.
سیستم ایمنی: مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام شده است نشان داده است که حشیش منجر به سرکوب سیستم ایمنی بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی و انواع سرطان ها شود.
بزرگتر شدن مغز انسان در ۱۰۰ سال اخیر و امید به کاهش خطر ابتلا به دمانس
دانشمندان دریافتند که در ۱۰۰ سال گذشته اندازه مغز انسان بزرگتر شده و این باعث امیدواری آنان به کاهش خطر ابتلا به دمانس یا زوال عقل شده است.
به گزارش مدیکال نیوز تودی، با افزایش سن، مغز اندکی کوچک میشود. با این حال، در افراد مبتلا به زوال عقل، زمانی که سلولهای عصبی آسیب میبینند و میمیرند، بسیاری از مناطق مغز کوچک میشوند، این فرآیند به عنوان آتروفی مغز شناخته میشود.
در یک مطالعه جدید که در دانشگاه کالیفرنیا دیویس انجام و در نشریه مغز و اعصاب JAMA منتشر شده است، محققان دریافتند مغز افرادی که در دهه ۱۹۷۰ متولد شدهاند، به طور متوسط ۶.۶ درصد بزرگتر از مغز افراد متولد شده در دهه ۱۹۳۰ است. این امر نشان میدهد که اندازه مغز بزرگتر به معنای افزایش ذخیره مغز است و ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد.
دمانس یا زوال عقل یک عارضه رو به رشد در سراسر جهان است و پیشبینی میشود که در ۳۰ سال آینده مبتلایان به آن تقریباً سه برابر شوند.
این مطالعه طولانیمدت، ۱۵ هزار نفر را برای بیش از ۷۵ سال مورد بررسی قرار داده است.
محققان به بررسی اسکن ام آر آی بیش از ۳ هزار و ۲۲۶ نفر پرداختهاند. اسکنها حجم داخل جمجمه، ماده خاکستری قشر مغز، ماده سفید مغزی، حجم هیپوکامپ، سطح و ضخامت قشر مغز را اندازهگیری کردند.
شرکتکنندگان همگی بین سالهای ۱۹۳۰ و ۱۹۷۰ به دنیا آمدند و میانگین دهه تولد آنها دهه ۱۹۵۰ بود. افراد متولد شده در دهه ۱۹۷۰ به طور متوسط ۴.۰۳ سانتیمتر بلندتر از متولدین دهه ۱۹۳۰ بودند، بنابراین محققان هنگام بررسی اندازه مغز، این مورد را در نظر گرفتند.
افرادی که در دهه ۱۹۷۰ متولد شدهاند، حجم مغز بیشتری نسبت به متولدین دهه ۱۹۳۰ داشتند و حجم داخل جمجمه آنها ۶.۶ درصد بیشتر بود. همچنین این افراد ۷.۷ درصد ماده سفید، ۲.۲ درصد ماده خاکستری و ۵.۷ درصد حجم هیپوکامپ بیشتری داشتند. این تفاوتها پس از در نظر گرفتن تفاوتهای قد، همچنان باقی بود.
به گفته محققان هرچند ژنتیک نقش عمدهای در تعیین اندازه مغز دارد، اما یافتهها نشان میدهد که تأثیرات خارجی مانند عوامل بهداشتی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.
خوردن چند عدد تخممرغ در هفته مجاز است؟
با اینکه تخممرغ منبع سرشار پروتئین است، اما دارای مقدار زیادی کلسترول است. بنابراین سوال اینجاست که آیا این ماده غذایی جایی در یک رژیم غذایی سالم برای قلب دارد؟
به گزارش healthline، یک مطالعه جدید نشان میدهد که بله، مصرف متعادل تخممرغ ممکن است برای قلب شما مفید باشد. با این حال، متخصصان هشدار میدهند که افراد مبتلا به بیماری قلبی یا دیابت باید در مورد میزان مصرف آن با پزشک خود مشورت کنند.
طبق این مطالعه که در ۶ آوریل در جلسه علمی سالانه کالج قلب و عروق آمریکا ارائه خواهد شد، محققان موسسه تحقیقات بالینی کارولینای شمالی با مطالعه بر روی ۱۴۰ فرد ۵۰ سال به بالا دریافتند میزان کلسترول خون افرادی که در طول هفته، ۱۲ تخممرغ میخوردند، پس از ۴ ماه، مشابه افرادی بود که کمتر از دو تخم مرغ در هفته میخوردند.
شرکت کنندگان این مطالعه یا بیماری قلبی عروقی داشتند و یا در معرض خطر بالای ابتلا به آن بودند.
البته محققان تاکید میکنند که نتایج این مطالعه نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.
تخممرغ منبع عالی پروتئین و حاوی بسیاری از ریزمغذیها مانند ویتامینهای B، کولین و اسیدهای چرب امگا ۳ است. کولین، مادهای است که نقش بسیار مهمی در متابولیسم و سوخت و ساز چربی دارد.
با این حال، باید به خاطر داشت که یک تخم مرغ بزرگ حاوی ۱۸۶ میلیگرم کلسترول است.
دستورالعملهای رژیم غذایی قبلا توصیه میکردند که نباید بیش از ۳۰۰ میلیگرم کلسترول در روز مصرف کنید. دستورالعملهای کنونی پیشنهاد میکنند که مصرف کلسترول رژیم غذایی را تا حد امکان پایین نگه دارید.
علاوه بر این، خطرات سلامتی تخممرغ ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت یا انواع خاصی از بیماریهای قلبی عروقی متفاوت باشد.