خبر صدور حکم اعدام برای توماج صالحی که روز گذشته اعلام شد، بلافاصله به خبر اول ایران تبدیل شد، در فاصله ی کوتاهی ده ها تن از شخصیت های سیاسی، هنری، و حقوقی ایران به موج اعتراضی پیوستند که ساعت به ساعت دامنه ی بیشتری می گیرد. صدور حکم برای توماج صالحی که جعفر پناهی کارگردان برجسته ایرانی او را «پسر ایران» خواند، در خارج از کشور نیز بازتاب پرصدایی یافته است. هم در ایران و هم در عرصه ی بین المللی بسیاری خواهان آزادی بی‌قید و شرط توماح صالحی شده اند.

عزیز قاسم‌زاده جنبش معلمان ایران را به حمایت از توماج صالحی فراخواند

عزیز قاسم زاده، یکی از چهره‌های سرشناس جنبش صنفی معلمان در ایران، حکم اعدام برای توماج صالحی را «گواهی بر فرو ریختن همه‌ی معیارهای حقوقی» توصیف کرده است.

او اشاره کرده که توماج صالحی در در سال ۱۴۰۰ قطعه «چوب معلم» را در حمایت از گسترش تجمعات معلمان منتشر کرد. آقای قاسم‌زاده گفته «اکنون قدرشناسی اقتضا می کند معلمان هم به بانگ بلند به دفاع از او برخیزند.»

آقای قاسم‌زاده توماج صالحی را هنرمندی توصیف کرده که «هر نوع هزینه‌ای را تا غایت پذیرفته و اگر به همان خواندن ترانه اعتراضی بسنده می‌کرد، رسالتش را انجام داده بود اما او می‌خواست بسیار فداکارانه‌تر و ایثارگرایانه‌تر رسالت اجتماعی خود را به پیش بَرد.م

او ضمن اشاره به پیام حمایتی کیهان کلهر، از دیگر چهره‌های سرشناس موسیقی در ایران خواسته که از توماج صالحی پشتیبانی کنند.

خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی حکم اعدام توماج صالحی را محکوم کردند

انجمن خانواده‌های جانباختگان پرواز پی‌اس۷۵۲ اوکراین که در سال ۱۳۹۸ با شلیک پدافند هوایی سپاه سرنگون شد، با انتشار بیانیه‌ای صدور حکم اعدام برای توماج صالحی «وحشیانه» خوانده است.

این انجمن در بیانیه‌اش نوشته است توماج صالحی «صدای رسای جنبش آزادی‌خواهِ ایران است» و صدور حکم اعدام برای او «جلوه‌ی تازه‌ای از ستم و فساد در ساختار جمهوری اسلامی» است.

در بیانیه آمده است «توماج نماینده‌ و صدای نسلی‌ست که به استبداد و خفقان نه می‌گوید و ایستادگی و امید را به ما یاد می‌دهد. سرکوب او، سرکوب زندگی‌ست.»

جعفر پناهی: پسر ایران را جمهوری اسلامی به اعدام محکوم کرد!
جعفر پناهی، سینماگر سرشناس ایرانی با انتشار یکی از آثار توماج صالحی در حساب اینستاگرام خود، اقدام دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در صدور حکم اعدام برای این هنرمند آزادیخواه را محکوم کرد.

‌هادی چوپان، بدنساز ایرانی از مقامات ایران خواست توماج صالحی را عفو کند

‌هادی چوپان، بدنساز ایرانی در واکنش به حکم اعدام توماج صالح از مقامات ایران خواسته است که او را عفو کند و «این جوان را به زندگی بازگردانند.»

او در پستی که در استوری اینستاگرام خودش منتشر کرده است از مقامات جمهوری اسلامی خواهش کرده که توماج صالحی را «به احترام کل مردم ایران و به حرمت بزرگی نام شهدا و نام مقدس ایران و رنگ آزادی پرچم مقدس ایران عفو کند.»

بیش از هفت میلیون نفر هادی چوپان را در اینستاگرام دنبال می‌کنند.

مهدی یراحی: خبر حکم اعدام توماج صالحی از فرط بی بنیادی به کمدی سیاه می‌ماند.
برادرم را بدون قید و شرط آزاد کنید که دود این آتش چشمانتان را خواهد سوزاند.

کیهان کلهر، نوازنده موسیقی سرشناس ایرانی، در واکنش به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «توماج صالحی باید آزاد شود. سکوت ما یعنی حمایت از ظلم و ظالم.»

هانیه توسلی، بازیگر، در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: «خبر هولناک است، تمام بدنم می‌لرزد. قلبم آنقدر تند می‌زند که انگار می‌خواهد از سینه‌ام بیرون بجهد. گریه می‌کنم و دست خودم نیست. مات مانده‌ام، غروب شده و خانه تاریک شده، من همچنان مات.
توماج صالحی یک جوان ایرانی است. یک خواننده است. او یک جوان خواننده معترض است. اعتراض جرم نیست. جوان بودن جرم نیست. خواننده بودن جرم نیست. واقعا فکر می‌کنید شرایطی که در آن زندگی می‌کنیم، جای اعتراض ندارد؟

حامد اسماعیلیون، نویسنده و از چهره‌های سرشناس اپوزیسیون ایران توماج صالحی را «نمادی از مبارزه قهرمانانه مردم ایران» خواند و نوشت: « اعدام و کشتار و خشونت آخرین ابزار جمهوری اسلامی‌ست. حکومتی که به کشتن امید آمده است. حکومتی که می‌خواهد نتوانستن را به مردم القا کند غافل از این‌که خودش در رویارویی با خشم مردم قافیه را باخته است. حکومتی که از خشم مردم بسیار ترسیده است.»
اسماعیلیون همچنین اعلام کرد قرار است در روز شنبه و یکشنبه پیش رو «راهپیمایی‌ها و تجمعات متعددی در سراسر جهان» در اعتراض به حکم آقای صالحی برگزار شود.

مسیح علی‌نژاد، فعال سیاسی و روزنامه‌نگار نوشت: «حکم اعدام توماج صالحی برای این صادر شد که او مصداق واقعی تکثیر شجاعت بود، به او حکم اعدام داده‌اند چون از خیابان و در خیابان بود. عقب‌نشینی ما یعنی پیش‌روی نظام فاشیستی جمهوری اسلامی؛ امروز بر ماست که هر آنچه در توان داریم به کار گیریم و صدای توماج باشیم که صدای بی‌صدایان بود.»

گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی نوشت: «فرزندانم! در برابر این حکمِ ننگین سکوت نکنید! اینها می‌خواهند شما را بترسانند و کشور را به قبرستان تبدیل کنند.»

نازنین بنیادی، هنرپیشه و فعال سیاسی توماج صالحی را «نماد فردای ایران» نامید.

دیده‌بان حقوق بشر در واکنش به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، روند حقوقی پرونده او را «نقض فاحش آزادی‌های بنیادین و حق دادرسی عادلانه» خواند.

آبرام پیلی، جانشین فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور ایران با انتشار متنی در شبکه اجتماعی ایکس، صدور حکم اعدام برای توماج صالحی و همچنین حکم پنج سال تبعید برای سامان یاسین، دیگر خواننده ایرانی را محکوم کرد.

ناتالی گوله، نماینده مجلس سنای فرانسه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دادگاه توماج، رپر ایرانی را به مرگ محکوم کرده است. باید برای نجات جان او اقدام به برگزاری تظاهرات کنیم.»

هلموت برندشتاتر، نماینده پارلمان اتریش و کفیل سیاسی توماج صالحی با انتشار ویدیویی از مقابل سفارت جمهوری اسلامی ایران در اتریش، ضمن محکوم کردن حکم اعدام این هنرمند، رژیم ایران را «حکومت ترور» خواند.

جان دیلی، هنرمند مشهور آلمانی در موسیقی رپ نیز در واکنش به صدور حکم اعدام توماج صالحی نوشت: «همه ما باید صدای توماج باشیم، همه.»

نوربرت روتگن، نماینده حزب دمکرات مسیحی آلمان نیز با انتشار پیامی اعتراضی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس نوشت، توماج صالحی “برای مردم ایران” و برای “آینده‌ای بدون رژیم [جمهوری اسلامی]” مقاومت می‌کند و به دلیل “غلبه بر ترس در مقابل آخوندها به مرگ محکوم شده است.”

نمی توانند اعدامش کنند اما هزینه اش روی دست نظام می ماند

یک روز بعد از صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد حکم (اعدام توماج صالحی) بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

خبرگزاری اصولگرای مهر، وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، نوشت: در صورت موافقت کمیسیون عفو و بخشودگی با تخفیف مجازات و طی همه فرایند قانونی، حکم توماج صالحی با یک درجه تخفیف به حبس طویل المدت تبدیل و مجازات‌های تکمیلی در مورد متهم اجرا خواهد شد.

برخی چهره های اصولگرای وابسته به حکومت هم در مورد این حکم واکنش نشان داده اند. عبداله گنجی فعال رسانه ای اصولگرا نوشت: توماج صالحی حتما اعدام نمی شود اما ظاهرا جمهوری اسلامی باید هزینه اعدام را پرداخت کند.

سید عبدالجواد موسوی دیگر فعال اصولگرا نوشت: این که توماج اعدام نمی شود را هر آدم نیمه عاقلی حتی می داند. توماج اعدام نمی شود چنان که هاشم آغاجری اعدام نشد. او با اشاره به حکم اعدام هاشم آغاجری نوشت:

کشوری که قرار بود با انقلابش راهی جدید در دنیای متجدد و متحجر بگشاید و طرحی نو درافکند با یک رای ناصواب تبدیل شده بود به یک کشوری که سخن گفتن و پرسش از عقاید رسمی و حکومتی در آن ممنوع بود و تفتیش عقاید در آن امری رایج. کشوری که به جای پاسخگویی به پرسش و یا شبهه افکنی یک استاد دانشگاه بلافاصله حکم به اعدام او می دهد. این داستان غمبار یک بار دیگر دارد تکرار می شود. چه می توان گفت جز: بیچاره ایران. بیچاره مردم. بیچاره مردم ایران.