سی و ششمین کنگره سراسری حزب دموکرات مسیحی امروز سهشنبه ۷ مه/۱۸ اردیبهشتماه،”برنامه پایه” جدید این حزب را از تصویب گذراند و فریدریش مرتس رهبر محافظه کار خود را با نزدیک ۹۰ درصد آراء در مقام خود ابقا کرد. بخشی از برنامه جدید این حزب به “جایگاه اسلام در آلمان” پرداخته است. حزب دموکرات مسیحی احتمال دارد سال آینده قدرت را به دست بگیرد.
برسر تغییر برنامه پایه حزب دموکرات مسیحی از مدتها پیش در داخل حزب و خارج از آن بحثهای موافق و مخالف زیادی جریان داشت. این بحثها به ویژه درباره موضع جدید این حزب درباره جایگاه اسلام در آلمان دامن گستر بود.
نظریه “تعلق داشتن اسلام به جامعه آلمان” برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ از سوی ولفگانگ شویبله وزیر کشور وقت بیان شد. او در یک سخنرانی گفت: “اسلام بخشی از آلمان و اروپا است”. چهار سال بعد کریستیان وولف رئیس جمهور وقت آلمان به این نظر پیوست و گفت: “مسیحیت و یهودیت بدون تردید به آلمان تعلق دارند، اما حالا اسلام هم به آلمان تعلق دارد”.
در سال ۲۰۱۵ هنگامی که نزدیک به یک میلیون پناهجو به طور عمده از افغانستان و سوریه به آلمان وارد شدند، آنگلا مرکل صدراعظم وقت نیز از این دیدگاه پشتیبانی کرد. اما از همان زمان، اعضای محافظه کار حزب دموکرات مسیحی، همزبان با راستگرایان، اقدامات تروریستی گروههائی مثل داعش و القاعده را بهانه کردند تا برای نهادهای اسلامی و فعالیتهای آنها محدودیتهائی فراهم آورند. فریدریش مرتس در جایگاه رئیس این حزب یکی از شاخص ترین مدافعان تجدید نظر در این امر بود.
در برنامه پایه حزب دموکرات مسیحی که امروز به تصویب کنگره سی و ششم رسید، حزب از اظهارات رئیس جمهور، صدراعظم و وزیرکشوری فاصله گرفته است که از قضا از اعضای برجسته همین حزب بودهاند.
مسلمانان و ارزش های غربی
در بخش ادیان و مذاهب برنامه پایه حزب دموکرات مسیحی در آغاز آمده بود: “مسلمانانی که به ارزشهای ما احترام میگذارند به آلمان تعلق دارند”. اما در پی بحثها و اعتراضهای زیاد، کمیسیون تدوین برنامه این جمله را تغییر داد. در برنامه جدید آمده است: “مسلمانان بخشی از تنوع دینی آلمان و جامعه ما هستند. اما اسلامی که ارزش های ما را قبول ندارد و جامعه آزاد ما را رد می کند، به آلمان تعلق ندارد”.
در باره دلیل این تغییرات تورستن فرای مدیر پارلمانی فراکسیون حزب دموکرات مسیحی در مجلس فدرال آلمان به روزنامه راینشن پست گفته است: “مرزها باید در برابر گروههای اسلامی که نظم آزاد جامعه ما، مدل زندگی غربی، جدائی دین از حکومت یا حق حیات اسرائیل را قبول ندارند مشخص و آشکار میشد”.
این مقام افزوده است: “نگاهی به رهبری حکومت ایران یا طالبان در افغانستان باید هشداری برای ما باشد که واقعیت را در جهان از نظر دور نداریم”.
همزمان کریستف پلوس عضو کمیسیون تدوین برنامه درباره این قسمت از آن توضیح داده است: “نام بردن از گروههای معین کافی نبود. ما باید به صورت شفاف اسلامی که به ارزش های ما احترام نمی گذارد را رد میکردیم”.
اعتراض شورای مرکزی مسلمانان
موضع جدید حزب دموکرات مسیحی در برابر اسلام اعتراض هائی را نیز برانگیخته است. به عنوان نمونه شورای مرکزی مسلمانان آلمان حزب دموکرات مسیحی را متهم کرده است که با این برنامه می خواهد راستگرایان و اسلام ستیزان را در انتخابات به نفع خود جذب کند.
حزب دموکرات مسیحی در آخرین نظرسنجیها ۳۰ درصد آرای مردم آلمان را کسب کرده است، در حالی که ۳ حزب حاکم سوسیال دموکرات، سبزها و دموکرات آزاد روی هم تنها اندکی بیش از این جمعیت را پشتوانه خود دارند.
قطع “پول شهروندی”
فریدریش مرتس، رئیس محافظه کار حزب دموکرات مسیحی، در نخستین سخنرانی پس از تجدید انتخاب خود گفت که در صورت به قدرت رسیدن، برنامه پرداخت “پول شهروندی” به نیازمندان را باطل خواهد کرد.
پول شهروندی با تصویب دولت ائتلافی مرکب از احزاب سوسیال دموکرات، سبزها و لیبرال ها جایگزین “کمک اجتماعی” شده است که در اختیار افراد بیکار و نیازمند قرار می گرفت. مصوبه دولت ائتلافی حکم می کند که هرکس که دارای درآمد کافی برای حداقل معاش نیست از پول شهروندی استفاده کند، اما به موجب برنامه جدید حزب دموکرات مسیحی، تنها کسانی باید از کمک های دولتی برخوردار شوند که قادر به هیچ کاری نیستند. معنای مکمل این نظریه اعمال فشار بر بیکاران است تا برای تامین نیاز خود و خانواده شان به هر کاری تن بدهند.