به دنبال تصویب توافقنامه جدید مهاجرت و پناهندگی در پارلمان اروپا در ماه آوریل گذشته، اکنون افزایش اخراج پناهجویان ایرانی به ویژه در آلمان شدت یافته که با موجی از مخالفتهای سازمانهای مردم نهاد مواجه شده است.
نمایندگان اتحادیه اروپا دهم آوریل با تصویب قوانین جدید پناهندگی و مهاجرت در واقع دوره جدید تشدید پذیرش پروندههای پناهجویی و تسهیل اخراج پناهجویان را آغاز کردند.
به طور خلاصه پناهجویانی که موضوع پرونده آنها «قانع کننده» نباشد پذیرش نشده و کسانی هم که در این روند رد شدهاند به کشورهای مبدا و ثالث اخراج خواهند شد که این موضوع اخیرا در کشور آلمان تسریع یافته و موجب افزایش اخراج پناهجویان ایرانی در این کشور شده است.
این موضوع واکنش سازمانهایی مانند سازمان حمایت از پناهندگان «پرو آزول» را برانگیخته است.
به گزارش دویچه وله، این سازمان در بیانیهای انتقادی از اداره فدرال پناهندگان آلمان، اعلام کرده است: «با وجود بازداشتهای خودسرانه، شکنجههای بیرحمانه در زندانها و اعدامها، درخواستهای پناهندگی ایرانیان در آلمان تا حد زیادی از سوی اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان رد میشود».
این سازمان با اعلام کاهش نرخ حمایت انسانی و پذیرش پناهندگی برای پناهجویان ایرانی از 45.6 درصد در سال 2023 به 39.1 درصد در سال 2024 هشدار داده است: «اخراج پناهجویان ایرانی خطر بزرگی برای افراد آسیبدیده ایجاد میکند؛ به ویژه که بسیاری از پناهجویان در تظاهرات علیه حکومت جمهوری اسلامی در آلمان شرکت کردهاند یا به عنوان مثال به دلیل تعلقات مذهب یا جنسیتی در ایران مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند».
این نهاد حقوق بشری میافزاید که اخراج پناهجویان ایرانی به کشورهای ثالث به ظاهر امن نیز میتواند منجر به اخراج زنجیرهای بینجامد که زندگی آنها را تهدید خواهد کرد.