مخالفان بشار اسد به نزدیکی دمشق رسیدند

یک فرمانده مخالفان اسد و یک سازمان ناظر جنگ سوریه اعلام کردند که نیروهای مخالف مسلح بشار اسد با تصرف پست‌های نظامی تخلیه شده توسط نیروهای دولتی سوریه در جنوب این کشور، به پایتخت دمشق نزدیک شدند.

رامی عبدالرحمن، رییس دیده‌بان حقوق بشر سوریه، مستقر در بریتانیا، گفت که مخالفان وارد شهر عرطوز شده‌اند که در حدود ۱۰ کیلومتری جنوب غربی دمشق مسقر است.

همزمان حسن عبدالغنی فرمانده مخالفان مسلح در جنوب سوریه در اپلیکیشن پیامرسان تلگرام اعلام کرد که نیروهایش تا ۲۰ کیلومتری دروازه جنوبی دمشق پیشروی کرده‌اند.

مخالفان اسد شهر قنیطره در نزدیکی مرز اسرائیل را تصرف کردند

پیشروی گروه‌های مخالف بشار اسد در بخش‌های مختلف سوریه ادامه دارد و براساس آخرین گزارش‌ها توانسته‌اند شهر قنیطره را به کنترل خود در آورند.

این شهر هم‌مرز با منطقه جولان تحت اشغال اسرائیل قرار دارد.

ارتش سوریه پس از از دست دادن کنترل مناطق مختلف استان درعا، به جنوب نقل مکان کرده تا یک حلقه امنیتی ایجاد کند.

مردم شهر درعا به بی‌بی‌سی گفته‌اند که پس از آنکه به ارتش اجازه داده شد تا بدون درگیری از این شهر به سمت دمشق خارج شوند، اوضاع در آنجا نسبتا آرام است.

مخالفان بشار اسد تحت رهبری اسلامگرایان در حال آماده شدن برای حمله به حمص در مرکز سوریه هستند.

آنها حلب و حما را در کمتر از دو هفته و در حملات برق‌آسا تصرف کردند و روز به روز نقاط بیشتری را در سوریه تحت کنترل خود در می‌آورند.

مخالفان بشار اسد به ۲۰ کیلومتری جنوب دمشق رسیدند

آخرین گزارش‌ها از سوریه حاکی از آن است که گروه‌های مسلح مخالف دولت مرکزی به رهبری هیئت تحریرشام اکنون به ۲۰ کیلومتری جنوب دمشق رسیده‌اند.

حسن عبدالغنی یکی از فرماندهان نظامیان غیردولتی در تلگرام نوشت که «نیروهای ما آخرین مرحله از محاصره دمشق را آغاز کرده‌اند.»

مخالفان بشار اسد از شمال و جنوب به سمت پایتخت سوریه در حال حرکت هستند و نیروهای دولتی لحظه به لحظه در حال از دست دادن نقاط مختلف در این کشور هستند.

گزارش‌ها از استان جنوبی درعا حاکی از آن است که که مخالفان به نیروهای دولتی وعده عبور امن را داده‌ و آنها این استان را به سمت دمشق تخلیه کرده‌اند.

در شمال پایتخت هم مخالفان تحت رهبری اسلام‌گرایان در حال آماده شدن برای حمله به شهر حمص هستند.

ساعاتی پیش آنها توانستند شهر قنیطره در جولان و در نزدیکی مرز با اسرائیل را تصرف کنند.

با شدت گرفتن درگیری‌ها در سوریه، شورشیان این کشور به پیشروی سریع خود ادامه داده و ارتش سوریه تلاش می‌کند با تقویت خطوط دفاعی در اطراف حمص و بمباران مواضع شورشیان، از سقوط حکومت بشار اسد جلوگیری کند.

هفته گذشته شورشیان سوری به سرعت شهر حلب در شمال، حماه در مرکز و دیرالزور در شرق کشور را تصرف کردند. همچنین، در مناطق جنوبی از جمله سویدا و درعا شورش‌ها دوباره اوج گرفته و شورشیان اعلام کرده‌اند کنترل این شهرها را به دست گرفته‌اند. انتشار ویدیوهایی از جشن‌های شورشیان در این مناطق گویای موفقیت آن‌هاست.

در این میان، شورشیان روز گذشته اعلام کردند در آستانه ورود به شهر حمص، یکی از مهم‌ترین مراکز استراتژیک در سوریه، قرار دارند. تصرف حمص می‌تواند ارتباط دمشق، پایتخت سوریه، را با مناطق ساحلی که پایگاه اصلی نیروهای دولتی و متحدان خارجی اسد است، قطع کند.

ارتش سوریه اعلام کرده است که حملات هوایی شدیدی را در اطراف حماه و حمص انجام داده و نیروهای خود را در این جبهه‌ها تقویت کرده است. در جنوب نیز تلاش‌هایی برای بازسازی خطوط دفاعی در درعا و سویدا صورت گرفته، هرچند ارتش به تصرف این شهرها توسط شورشیان اذعان نکرده است.

یک افسر نظامی سوری اعلام کرد که پس از یک شب بمباران شدید مواضع شورشیان در حمص، صبح شنبه وضعیت آرام‌تر شده است. با این حال، شورشیان اعلام کرده‌اند که به نیروهای حامی اسد در حمص هشدار داده‌اند تا به آن‌ها بپیوندند یا شهر را ترک کنند.

پیشروی سریع شورشیان، پایتخت‌های عربی را شوکه کرده و نگرانی‌هایی در مورد بی‌ثباتی بیشتر منطقه ایجاد کرده است. قطر این وضعیت را تهدیدی برای تمامیت ارضی سوریه دانسته است.

از سوی دیگر، روسیه و ایران که از متحدان اصلی اسد هستند، با چالش‌هایی روبرو شده‌اند. روسیه به دلیل تمرکز بر جنگ اوکراین از سال ۲۰۲۲، نقش کمرنگ‌تری در سوریه ایفا کرده و ایران نیز اخیراً خانواده دیپلمات‌های خود را از سوریه تخلیه کرده است. حزب‌الله لبنان نیز که پیش‌تر در حمایت از اسد نقش فعالی داشت، به دلیل درگیری‌های شدید با اسرائیل، قادر به اعزام نیروهای گسترده نیست.

حمص به عنوان یکی از مهم‌ترین نقاط استراتژیک در جنگ سوریه شناخته می‌شود. این شهر ارتباط بین دمشق و مناطق ساحلی، از جمله پایگاه‌های روسیه در طرطوس و لاذقیه، را فراهم می‌کند. تصرف این شهر می‌تواند دسترسی دولت اسد به این مناطق را مسدود کرده و زمینه سقوط کامل حکومت را فراهم کند.

هزاران نفر از ساکنان حمص پیش از پیشروی شورشیان به سمت مناطق ساحلی فرار کرده‌اند. یک تحلیلگر سوری معتقد است که “اگر حمص سقوط کند، اسد عملاً کنترل خود بر سوریه را از دست می‌دهد.”

قرار است امروز ایران، روسیه و ترکیه، به عنوان یکی از اصلی‌ترین حامیان شورشیان، جلسه‌ای برای بررسی بحران سوریه برگزار کنند. وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده که این جلسه برای حفظ تمامیت ارضی سوریه و جلوگیری از پیامدهای احتمالی در منطقه برگزار می‌شود.

سقوط شهر درعا

شورشیان سوری روز شنبه اعلام کردند کنترل شهر جنوبی درعا، زادگاه قیام سال ۲۰۱۱ علیه بشار اسد را به دست گرفتند تا به این ترتیب چهارمین شهر در طول یک هفته اخیر از کنترل دولت سوریه خارج شده باشد.

منابع شورشی گفتند که ارتش تحت توافقی پذیرفته در ازای خروج امن از شهر کنترل امور را به دست آنها بسپارد. ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهند که اسلام‌گرایان افراطی با موتورسیکلت در شهر تردد می‌کنند و گروهی هم در میدان اصلی شهر به نشانه شادی تیر هوایی شلیک می‌کنند.

مقام‌های دولت بشار اسد و یا ارتش سوریه هنوز هیچ اظهار نظری در این خصوص نداشته‌اند. با سقوط درعا، نیروهای اسد چهار شهر مهم را در طول یک هفته به شورشیان واگذار کرده‌اند.

درعا که پیش از آغاز جنگ داخلی ۱۳ سال پیش بیش از ۱۰ میلیون نفر جمعیت داشت، از اهمیت نمادین به‌عنوان زادگاه قیام برخوردار است. این شهر که هم مرز اردن است در حال حاضر حدود ۱ میلیون نفر جمعیت دارد.

تصرف درعا پس از آن صورت گرفت که شورشیان اواخر جمعه اعلام کردند که تا آستانه شهر مرکزی حمص که یک نقطه تقاطع کلیدی بین پایتخت و سواحل مدیترانه است پیشروی کرده‌اند. تصرف حمص، دمشق را از سنگر ساحلی اقلیت علوی اسد و از پایگاه دریایی و هوایی متحدان روس او در آنجا قطع خواهد کرد.

ائتلافی از گروه‌های شورشی، که شامل گروه اسلام‌گرای افراطی هیئت تحریر الشام (HTS) نیز می‌شود، از نیروهای وفادار به دولت اسد در حمص خواستند که به آن‌ها بپیوندند.

پیش از پیشروی شورشیان، هزاران نفر از مردم حمص به سمت مناطق ساحلی لاذقیه و طرطوس، که پایگاه‌های قدرت دولت هستند، گریختند.