نیروهای امنیتی سلیمانیه وابسته به اتحادیه میهنی کوردستان در اقدامی که به گفته مقامات محلی بر اساس تصمیم شورای قضایی عراق انجام شده است، چندین مرکز فرهنگی، سازمانی و رسانهای را که با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در ارتباط بودند، تعطیل کردند. این مراکز شامل سازمان زنان آزاد، شرکتهای نوگار و مارزیا و شبکه ژن تیوی بوده و تعطیلی آنها به دلیل پایان یافتن مهلت مجوز فعالیت اعلام شده است. این اقدام واکنشهای گستردهای از سوی نهادهای تعطیلشده به همراه داشته است که آن را نقض آزادی بیان میدانند.
فرات نیوز رسانههای نزدیک به پ.ک.ک، اعلام کردند که روز سهشنبه، ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴، نیروهای امنیتی سلیمانیه چندین مرکز فرهنگی، سازمانی و رسانهای را تعطیل کردند. این اقدام بدون ارائه هیچ حکمی از سوی دادگاه صورت گرفت.
منبعی از نیروهای امنیتی سلیمانیه در گفتوگو با «روداو» اعلام کرد: “بر اساس تصمیم شورای قضایی عراق، مراکزی که مجوز فعالیت آنها تا پایان سال جاری معتبر بود، تعطیل شدند زیرا مجوزهایشان به پایان رسیده بود.”
طبق اطلاعات موجود، مراکز سازمان زنان آزاد، شرکتهای «نوگار» و «مارزیا» که برای شبکه «ژن تیوی» فعالیت داشتند، از جمله مراکزی هستند که تعطیل شدند.
پیشتر نیز در تاریخ ۶ آگوست امسال، هیئت قضایی انتخابات عراق سه حزب «آزادی و دموکراسی ایزدیها»، «جبهۀ پویش دموکراسی» و «آزادی جامعه کردستان» را به اتهام ارتباط با پ.ک.ک منحل کرد و دستور توقیف اموال آنها را صادر کرد.
نیروهای امنیتی سلیمانیه تأکید کردند: “تعطیلی این مراکز نیازی به فرآیند دیگری نداشت، چراکه پیشتر تصمیم مربوطه از شورای قضایی عراق دریافت شده بود. این تعطیلی تا زمانی ادامه دارد که مجوز این مراکز از بغداد تمدید نشود.”
شرکت «گزینگ» که برای «ژن تیوی» برنامه تولید میکند، در واکنش به این اقدام بیانیهای منتشر کرده و اعلام کرد: “در تاریخ ۳۱ دسامبر، که روز پایانی سال است، در چارچوب تصمیمی که دولت مرکزی عراق، دولت اقلیم کردستان و دستگاه امنیتی اقلیم سلیمانیه در آن مشارکت داشتند، بدون ارائه سند رسمی و اطلاع قبلی، دستور تعطیلی این شرکت صادر شد.”
این شرکت همچنین اضافه کرد: “با وجود اینکه این تصمیم از سوی اشغالگران کردستان گرفته شده است، ما این حکم را رد کرده و آن را نمیپذیریم. این اقدام نقض آزادی رسانهای در اقلیم کردستان و تلاشی برای سرکوب اراده زنان و هویت آنان است.”
این اقدامات بر اساس آییننامه امنیت ملی عراق و به اتهام “ارتباط با پ.ک.ک، که یک حزب ممنوعه و تهدیدی برای امنیت ملی عراق شناخته میشود”، انجام شده است.
در تصمیم هیئت قضایی انتخابات عراق آمده است: “بر اساس مواد ۲۵/۱ و ۲۵/۳ قانون احزاب سیاسی شماره ۳۶ سال ۲۰۱۵، احزاب سیاسی نباید ارتباط سازمانی یا مالی با هیچ طرف خارجی داشته باشند و فعالیت حزبی نباید بر اساس دستورات خارجی یا در راستای دستور کار یک کشور دیگر باشد که ممکن است به مداخله در امور داخلی عراق منجر شود.”