به دنبال دیدار نمایندگان حزب دموکراتیک خلق ها با عبداله اوجالان رهبر پ. کا. کا، این حزب تحرکات تازه ای را آغاز کرده است که به نظر می رسد با چراغ سبز اردوغان صورت می گیرد. پیشتر دولت باغچلی رئیس حزب دست راستی و فاشیستی متحد اردوغان در خواست کرده بود که عبدالله اوجالان از زندان امرالی به مجلس ترکیه بیاید و پایان کار پ کا کا را اعلام کند.
در روزهای اخیر نمایندگان حزب دموکراتیک خلق ها با رئیس مجلس این کشور و همچنین دولت باغچلی دیدار کرده و گفته اند که دیدارهای دیگری را نیز در دستور دارند.
به گزارش منابع چپ ترکیه، هیئت نمایندگی حزب بعد از دیدار با رئیس مجلس این کشور گفت: «گفتوگو مثبت بود، ما با همهٔ احزاب سیاسی دیدار خواهیم کرد.»
در این هیئت، «پرین بولدان» نمایندهٔ ون، «صرّی ثریا اوندر» نمایندهٔ حزب در استانبول و «احمد ترک»، شهردار برکنارشدهٔ ماردین از سوی وزارت کشور، حضور داشتند.
این هیات سپس با دولت باغچلی، رئیس حزب دست راستی حرکت ملی (MHP)، در مجلس دیدار کردند. دیدار در دفتر باغچلی در مجلس حدود ۴۵ دقیقه به طول انجامید.
صرّی ثریا اوندر، نمایندهٔ استانبول حزب دموکراتیک خلق، در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: «روز دوشنبه با حزب عدالت و توسعه (AK Parti)، حزب جمهوریخلق (CHP) و تمامی احزاب حاضر در مجلس دیدار خواهیم کرد. پس از اتمام همهٔ این دیدارها، بهعنوان هیئت، بیانیهای جامع صادر خواهیم نمود.»
اوزگور اوزل، رهبر حزب جمهوریخلق (CHP) دربارهٔ این دیدارها به خبرنگاران گفت: «دو بازیگر اصلی، آکپارتی (حزب عدالت و توسعه اردوغان و حزب حرکت ملی دولت باغچه لی هستند. ما در مسیری که آکپارتی خودش را کنار بکشد و روند مذکرات از طریق حزب حرکت ملی پیش برود، وارد نخواهیم شد. نهتنها حزب جمهوری خلق بلکه هیچ یک از احزاب مخالف نباید از روند گفتگوها حذف شوند و باید در جریان امور قرار بگیرند. اگر کسی در پی آن است که صف مخالفان را تکهتکه کند، ما در برابر آن میکوشیم مخالفانِ تجزیهشده را دوباره متحد کنیم و بگوییم باید در کنار یکدیگر بایستیم.»
به گزارش روزنامه ی چپ گرای آلمانی nd پس از آنکه نمایندگان حزب دموکراتیک خلق ها با «دولت باغچلی»، رهبر حزب فاشیستی حرکت ملی (MHP) در روز پنجشنبه دیدار کردند، برای نخستین بار از سال ۲۰۱۵ بارقههای امیدی مبنی بر دستیابی به راهحلی از طریق مذاکره برای مساله ی کردها در این کشور پدیدار شده است. شواهد حاکی است رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، شریک راستگرای افراطی خود را جلو فرستاده تا مقدمات مذاکرات بعدی را فراهم کند.
با این حال، هنوز روشن نیست میزان علاقهٔ واقعی دولت ترکیه به یک راه مسالمت آمیز تا چه حد است. آنکارا همچنان بهشدت بر گزینهٔ نظامی تکیه میکند. ترکیه در جنگ داخلی سوریه در سالهای اخیر از چندین جریان شبهنظامی، از جمله داعش، پشتیبانی کرده است. در میان اسناد کشفشده از پیکر کشتهشدگان داعش، بارها شواهدی پیدا شده که از همکاری لجستیکی میان دستگاه اطلاعاتی ترکیه و داعش حکایت دارد.
بنابر گزارش این روزنامه، در رویکرد دولت ترکیه اصولاً تغییری رخ نداده است. ترکیه که بهجای اهداف مذهبی، بیشتر به دنبال اهداف اقتصادی-ناسیونالیستی است، از هفتهها پیش، به همراه متحدانش، تهاجمی نظامی علیه مناطق خودگردان در شمال و شرق سوریه را آغاز کرده است. در حالی که شبهنظامیان «هیات تحریر شام» توانستند اسد را از دمشق بیرون برانند، «ارتش ملی سوریه» که تحت کنترل آنکاراست، در شمال به سوی شهر مرزی کوبانی پیش رفته تا منطقهٔ حائل ترکیه را گسترش دهد.
اما این عملیات با موانعی مواجه شده است. از یک سو، به نظر میرسد نیروهای کُردیِ «نیروهای دموکراتیک سوریه» خسارات سنگینی به نیروهای اسلام گرای مسلح هوادار ترکیه وارد کردهاند و با توسعهٔ پهپادهای اختصاصی خود، در حال خدشهدار کردن برتری هوایی ترکیه هستند. از سوی دیگر، دولت بایدن ظاهراً مصمم است ترکیه را در محدودههای خود نگه دارد. نظامیان آمریکایی از اواسط همین هفته، به طور کاملا غیرمنتظره ای ایجاد یک پایگاه در کوبانی را آغاز کردهاند. بنابراین ترکیه در صورت پیشبرد طرح عملیاتی خود، ناگزیر است با شریک ناتویی خود درگیر شود.
اخبار روز