عبدالله مهتدی: “از نظر بریتانیا و اروپا رژیم جمهوری اسلامی ایران فوق العاده ضعیف و به طرز بی سابقه‌ای آسیب‌پذیر شده است. اکنون در اروپا این نگرانی خاتمه یافته که گویا سقوط جمهوری اسلامی معادل جنگ و آشوب در کل خاورمیانه است. اروپایی‌ها پی برده‌اند که قدرت جمهوری اسلامی به ویژه در منطقه پوشالی است و رژیم اسلامی به هیچ‌ وجه توانایی انجام یک جنگ تمام عیار را ندارد. به همین خاطر اروپا و بریتانیا از این پس بیشتر متمایل به تسویه حساب با جمهوری اسلامی هستند.”

دو مقام ارشد دولت بریتانیا در گزارشی از دولت این کشور خواستند که با بهره‌جویی از ضعف‌ها و شکست‌های رژیم ایران در داخل و منطقه از سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ جهت انجام تغییرات بنیادین و حتا تغییر رژیم در ایران حمایت کند. آنان همچنین تأکید کرده‌اند که رژیم اسلامی ایران در نتیجۀ شکست‌هایش وارد مرحلۀ سرنوشت سازی شده است.

عبدالله مهتدی، دبیر کل حزب کومله کردستان ایران، در توضیح دلایل این تلقی جدید و پی آمدهای آن از جمله گفته است.

“وضعیتی که در خاورمیانه به وجود آمده بسیاری از جمله بریتانیا را به بازاندیشی در خصوص سیاست‌های خود واداشته است. از جک استرو، وزیر امور خارجۀ پیشین بریتانیا و مبلغ و حامی سیاست مماشات با رژیم ایران در اروپا، تا گزارش کنونی در حمایت از سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ بر حکومت ایران راه طولانی طی شده است. در گزارش کنونی حتا از تغییر رژیم در ایران در صورت لزوم و بمباران تأسیسات اتمی آن صحبت شده در صورتی که مدارک و شواهد کافی تلاش تهران را برای ساختن بمب اتمی اثبات کنند.

در واقع، ما شاهد تغییرات اساسی در نگرش ها و تلقی‌ها در قبال ایران نه فقط در بریتانیا، بلکه در کل اروپا هستیم. چنین تغییری در بریتانیا از آن جهت حائز اهمیت است که این کشور در واقع پُل ارتباط میان اروپا و ایالات متحد آمریکا و دارای رابطۀ راهبردی ویژه با این کشور است.

هیچ کشور اروپایی از رژیم جمهوری اسلامی ایران راضی نیست و کلیه کشورهای اروپایی خواستار از میان رفتن حکومت اسلامی ایران هستند. آنچه اروپایی‌ها نمی‌خواهند وقوع آشوب و جنگ داخلی در ایران پس از سقوط رژیم اسلامی است. آنها خواستار گذار آرام ایران به سوی دموکراسی هستند به طوری که کمترین آسیبی متوجه اروپا و جامعۀ جهانی نشود و خاورمیانه نیز درگیر بحران و آشوب نگردد. چنین چیزی اما، در بادی امر مسئلۀ خود ما ایرانی‌هاست که باید برای آن چاره‌ای بیاندیشیم. بنابراین، اگر بدیلی در بین ایرانیان و فعالان سیاسی داخل و خارج کشور شکل بگیرد، این بدیل خواهد توانست توجۀ بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی و ایالات متحد آمریکا را به خود جلب کند.

تغییر سیاست‌های کشورهای اروپایی در قبال جمهوری اسلامی و کشور ایران نتیجۀ تغییرات شگرف خاورمیانه از زمان حملۀ تروریستی حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ٢٠٢٣ و متعاقب آن جنگ اسرائیل علیه حماس در نوار غزه است. در نتیجۀ این تحولات از جمله سقوط اسد و قطع شدن رابطۀ حکومت ایران با حزب‌الله لبنان از طریق خاک سوریه، رژیم جمهوری اسلامی ایران فوق العاده ضعیف و به طرز بی سابقه‌ای آسیب‌پذیر شده است.

اکنون در اروپا این نگرانی خاتمه یافته که گویا سقوط جمهوری اسلامی معادل جنگ و آشوب در کل خاورمیانه است. جمهوری اسلامی و لابی‌های آن در اروپا و غرب به وجود آورندۀ این نگرانی بودند و دائماً نیز به آن دامن می زدند و از آن قدرتی بازدارنده به سود حکومت ایران در مقابل قدرت‌های اروپایی و غربی ساخته بودند. اکنون اروپایی‌ها پی برده‌اند که قدرت جمهوری اسلامی به ویژه در منطقه پوشالی است. البته، رژیم جمهوری اسلامی هنوز می تواند دست به ترور و تخریب بزند، اما، به هیچ‌ وجه توانایی انجام یک جنگ تمام عیار را ندارد.

این تلقی جدید، جهان و به احتمال بسیار حتا روسیه را به بازنگری در سیاست ها و مناسبات خود در قبال جمهوری اسلامی واخواهد داشت. در نتیجۀ این بازنگری، اروپا از این پس بیشتر متمایل به تسویه حساب با جمهوری اسلامی است تا پی گرفتن توهم اصلاح رژیمی اصلاح ناپذیر.”