سِری ثریا اوندَر، یکی از اعضای هیئت امرالی حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی)، اعلام کرد: «هم اوجالان و هم جنبش کورد، در مسئله صلح صریح هستند. وقتی که دولت به سطحی از صراحت برسد، آنگاه “روند” واقعی آغاز خواهد شد.»
سِری ثریا اوندر، رئیس مجلس حزب و نماینده پارلمانی دم پارتی که عضو هیئت امرالی نیز میباشد، با خبرگزاری مزوپوتامیا (MA)، گفتگو کرد و گفت: «تنها چیزی که بیشتر از افکار عمومی میدانیم، محتوای دیدارهایمان است. وقتی که روند به سطحی خاص برسد، افکار عمومی نیز در جریان قرار خواهند گرفت؛ اما چیز دیگری وجود ندارد که بدانیم و آن را مخفی کرده باشیم.»
اوندر در جواب سوال «آیا این عدم شفافیت، عادی است؟»، گفت:
«نمیگویم که عادی است، اما این عدم شفافیت نه مربوط به جدی بودن روند، بلکه مرتبط با اوضاع و احوال حاکم است. یعنی نه صرفا ما بلکه تمامی اداره کنندگان دولتها و بازیگران عرصه خاورمیانه نیز برای از میان برداشته شدن این عدم شافافیت، تلاشهای مختلفی انجام میدهند.»
اوندر به پیشنهادات و ارزیابیهای رهبر آپو نیز اشاره کرد و افزود: «اکنون نه آمریکا، نه اسرائیل، ایران، ترکیه و دیگر بازیگران فعال در عرصه سوریه، تصویری روشن از آنچه که در سوریه باید انجام دهند و اینکه سوریه به کجا خواهد رفت، ندارند. اوجالان در این برهه نامشخص، پیشنهادات خود را در رابطه با خاورمیانه ارائه کرده است. از این نظر، موقعیت اوجالان روشنترین موقعیت است.»
در پاسخ به سوالی با مضمون «میتوانید موضع صریح اوجالان را بازگو کنید؟»، گفت: «برای ایجاد “شفافیت”، نه جنگ، درگیری و خشونت برای خلقها، بلکه ایستاری سیاسی را برای صلح، همزیستی و برون رفت نشان میدهد.»
اوندر در ادامه اظهارات خویش، ضمن اشاره به عدم شفافیت تصمیم دولت ترکیه در این راستا، به نگرانیهای جامعه کورد در این باره اشاره کرد. وی این نگرانیها را عادی دانست و دلیل آن را برخورداری جامعه کورد از «حزم» و «تجربه» خواند. اوندر افزود: «این خوشبینی همراه با احتیاط، نه صرفا به معنای بیاعتمادی، بلکه به معنای کار در راه صلح است.»
سری ثریا اوندر در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: «اوجالان از همان ابتدا اشاره کرد که اگر کوردها این ریسک را بپذیرند، میتواند در عین حال فاجعهای تاریخی و موفقیتی تاریخی را در خود داشته باشد. نظریه کنفدرالیسم دموکراتیک اوجالان بر اساس این احتمالات ایجاد شده است. یعنی نه به دلیل “کوردستانی نبودن”، بلکه به دلیل مبنا قرار دادن امنیت و آزادی کوردها، چنین نظریهای را مطرح کرده است. دو گرایش دولتی نسبت به اوجالان وجود دارد که میگویند دیگر زمان اجرای این نظریه فرا رسیده است. به همین دلیل هم اوجالان و هم جنبش کورد، در مسئله صلح صریح هستند. وقتی که دولت به سطحی از صراحت دست برسد، آنگاه «روند» واقعی آغاز خواهد شد. ممکن است فعلا نتوان نام “روند چارهیابی” را بر مقطع فعلی گذاشت. اما باید صلح را به عنوان یکی از قدمهای مهم و اولیه چارهیابی دانست.»
اوندر در پایان سخنانش به تلاشهای هیئت برای پیشگیری از تحولات منفی، تاکید کرد و به پیروزی رساندن این روند را وظیفه همه جامعه دانست. وی اعلام کرد که به موازات پیشرفت روند، فرصت برای توضیح شفافتر برخی موارد فراهم خواهد شد.