با پیشگامی کنگره ملی کوردستان (ک‌ن‌ک)، تمامی احزاب و سازمان‌های روژهلات کوردستان در مرکز ک‌ن‌ک در بروکسل، پایتخت بلژیک، گرد هم آمدند.

به منظور بررسی و تحلیل وضعیت روژهلات کوردستان در چارچوب تحولات جدیدی که در خاورمیانه رخ می‌دهند، به پیشگامی ک‌ن‌ک، اکثریت احزاب و سازمان‌هایی که برای روژهلات کوردستان فعالیت‌های سیاسی انجام می‌دهند، گرد هم آمدند.

در ابتدا، احمد کاراموس، رئیس مشترک ک‌ن‌ک، از تمامی نمایندگان احزاب و سازمان‌هایی که به دعوت آنها پاسخ مثبت داده و شرکت کرده بودند، تشکر کرد. اعلام شد که این نشست در نتیجه تصمیمی که در نشست صدمین سالگرد پیمان لوزان در سال ۲۰۲۳ مبنی بر برگزاری شورای ملی برای هر چهار بخش کوردستان گرفته شده بود، برگزار شده است.

پس از انتخاب هیئت رئیسه، یک دقیقه سکوت به یاد جان‌باختگان کوردستان انجام شد. پس از آن نیز در مورد وضعیت سیاسی، اجتماعی و تحولات خاورمیانه و به ویژه وضعیت سیاسی در روژهلات کوردستان، تحلیل و ارزیابی‌هایی انجام شد.

زُبیر آیدار، عضو شورای اجرایی کنفدرالیسم جوامع کوردستان (ک‌ج‌ک) که یکی از اعضای هیئت رئیسه بود، سخنرانی کرد و گفت: «در ابتدا خوشحالی خود را از حضور نمایندگان و شخصیت‌های سیاسی که به دعوت ما پاسخ داده و شرکت کرده‌اند، ابراز می‌کنیم. این نشست بدون شک گامی بسیار بزرگ و مهم برای تشکیل کنفرانس ملی کورد است. زیرا این اولین بار است که چنین فعالیتی برای روژهلات کوردستان برگزار می‌شود. در این روند، گامی بسیار مهم است که بتوانیم به عنوان نیروهای روژهلات کوردستان گرد هم آییم و وضعیت را ارزیابی کنیم. زیرا با وضعیت کنونی، وضعیت بسیار پراکنده‌ای وجود دارد و ما فوراً به یکپارچگی و اتحاد داخلی در روژهلات کوردستان نیاز داریم. زیرا این روند چنین گامی را از ما کوردها می‌طلبد و لازم است که ما به عنوان کوردها بیش از هر زمان دیگری برای آینده به صورت متحد و یکپارچه آماده باشیم.»

در ارزیابی‌ها به ویژه بر موضوعات مشترک، مسائل مشترک و نقاط مشترک تأکید شد. همچنین گفته شد: «ما همه از یک خانواده هستیم، درست است که احزاب و سازمان‌های مختلف، نام‌های مختلف داریم، اما همه ما بستگان یکدیگر هستیم، از یک خانه هستیم و لازم است که نقاط مشترک خود را پیدا کنیم و آنها را برجسته کنیم و با هم زیر یک چتر کار کنیم. این واقعیتی است که هیچ حزبی از روژهلات کوردستان امروز به تنهایی نمی‌تواند برای روژهلات کوردستان پاسخگو باشد. درست است که هر یک از ما دارای ایدئولوژی، اندیشه و نظر متفاوتی هستیم، اما می‌بینیم که چگونه شعار ‘ژن، ژیان، آزادی’ چگونه مردم را زیر یک شعار متحد کرد و به یک موج جهانی تبدیل شد.»

در این نشست تصمیم گرفته شد که از طرف تمامی احزاب و سازمان‌های سیاسی روژهلات کوردستان به صورت مشترک برای محکوم کردن حکم اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی فراخوان داده شود. همچنین در میان بحث‌ها به صورت مشترک فراخوان داده شد که در سراسر روژهلات کوردستان اعتصاب سراسری برگزار شود. در نتیجه این نشست، کمیته‌ی تدارکات انتخاب خواهد شد که نمایندگان هر حزب در آن حضور داشته باشند و در آینده برای شورای ملی روژهلات کوردستان آماده‌سازی کند و شورای روژهلات کوردستان نیز قبل از نوروز برگزار شود.

همچنین از طرف تمامی احزاب و سازمان‌های روژهلات کوردستان، کمیسیونی تشکیل شود که از هر سازمانی نماینده‌ای در آن حضور داشته باشد.

در پایان نشست، فراخوان شرکت در دادگاهی که در ۵ و ۶ فوریه در مورد ترکیه برگزار می‌شود، داده شد. زیرا ممکن است در آینده دادگاه‌هایی از این دست در مورد جنایات و جرایم دولت ایران نیز برگزار شود.

نشستی که ظهر در مرکز ک‌ن‌ک ساعت ۱۳:۰۰ آغاز شد و نزدیک به سه ساعت به طول انجامید، بیانیه‌ای صادر کرد که به شرح زیر است:

بیانیه نشست کمیته تدارکات شورای روژهلات کوردستان

«به منظور برگزاری شورایی ملی برای روژهلات کوردستان، به دعوت ابتکار کنفرانس لوزان و با همکاری ک‌ن‌ک، نمایندگان احزاب و سازمان‌های سیاسی روژهلات کوردستان و گروهی از شخصیت‌های مستقل، در تاریخ ۱۸/۰۱/۲۰۲۵ در بروکسل، در ساختمان مرکزی ک‌ن‌ک گرد هم آمدند.

در این نشست ابتدا وضعیت سیاسی به طور مفصل مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی وضعیت سیاسی، وضعیت زندانیان سیاسی در ایران، به ویژه وضعیت احکام اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی به طور ویژه مورد توجه قرار گرفت. تصمیم گرفته شد که در مورد احکام اعدام در سراسر ایران موضع‌گیری شود و از تمامی احزاب و سازمان‌های سیاسی روژهلات کوردستان خواسته شود که با هم موضع بگیرند و فراخوان اعتصاب عمومی بدهند. برای ارتباط با احزاب در این زمینه، دو عضو کمیته موظف شدند.

سپس کمیته تدارکات شورا تعیین و برنامه‌ریزی انجام شد. به عنوان یک اصل تصمیم گرفته شد که هر حزب و سازمانی در کمیته نمایندگی داشته باشند و برخی از شخصیت‌های مستقل نیز در کمیته جای داشته باشند. همچج خواسته شد که نسبت زنان در کمیته با رویکردی مثبت افزایش یابد.

احزاب و سازمان‌های شرکت‌کننده در نشست به این شرح هستند:

– جنبش استقلال‌طلبان کوردستان

– حزب دمکرات کوردستان ایران

– حزب کمونیست ایران – سازمان کوردستان – کومله

– جامعه زنان آزاد روژهلات کوردستان ‌(کژار‌)

– کومله انقلابی زحمتکشان کوردستان

– کومله زحمتکشان کوردستان

– حزب آزادی کوردستان ‌(پاک‌)

– حزب حیات آزاد کوردستان ‌(پژاک‌)

– سازمان خبات کوردستان

در کمیته به روی همه احزاب و سازمان‌های سیاسی روژهلات کوردستان باز است.

در پایان تصمیم گرفته شد که در آینده‌ای نزدیک، شورای ملی روژهلات کوردستان در اروپا برگزار شود.»