ژیار گل: بی بی سی: مصاحبه با مظلوم عبدی، مشهور به مظلوم کوبانی، فرمانده کل نیروهای دموکراتیک سوریه، تحت تدابیر شدید امنیتی در حسکه، واقع در «روژآوا» در شمال و شمال شرق سوریه انجام شد. این فرمانده کرد همواره از اهداف حملات هوایی ترکیه بوده و یک‌بار از حمله پهپادی ترکیه در سلیمانیه، در کردستان عراق، جان سالم به در برده است. به همین دلیل، مصاحبه در حسکه انجام شد؛ جایی که چند پایگاه نیروهای آمریکا آنجاست و احتمال حمله هوایی ترکیه کمتر است.

مظلوم عبدی، ۵۷ ساله، در حوزه مهندسی از دانشگاه حلب فارغ‌التحصیل شد. در جوانی به عضویت پ.ک.ک، حزب کارگران کردستان، درآمد. چند سالی در اروپا به فعالیت‌های سیاسی در حوزه حقوق کردها پرداخت و سپس در زمان شروع جنگ با داعش در سوریه به آنجا برگشت و از فرماندهان گروه یگان‌های مدافع خلق سوریه شد. از حدود ده سال پیش که نیروهای دموکراتیک سوریه با تجمیع برخی نیروهای عرب و کرد تشکیل شد، او از فرماندهان این نیروها بود که به همراه ائتلاف به رهبری آمریکا در شکست داعش در سوریه نقش ایفا کرد.

مظلوم عبدی اکنون فرمانده ده‌ها هزار نیروی کرد در سوریه است. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ برای نخستین بار مظلوم عبدی را ژنرال خطاب کرد. از آن زمان، بیشتر مطبوعات غربی از عنوان ژنرال برای او استفاده می‌کنند.

مظلوم عبدی

مظلوم عبدی: هر کسی در جهان که از ما حمایت کند و هر کسی که بتواند حملات علیه ما و کشتار مردم ما را متوقف کند، مورد استقبال ما خواهد بود

از مظلوم عبدی پرسیدم آیا با احمد شرع، رهبرحکومت جدید سوریه، گفتگو کرده است. توضیح داد که حدود بیست روز قبل از این مصاحبه در دمشق با او «درباره موضع کردها در زمینه تمرکززدایی و تشکیل حکومتی متکثر در سوریه گفت‌وگو» کرده‌ است.

آقای عبدی افزود: «برخی کشورهای غربی و عربی از موضع کردها در این زمینه حمایت می‌کنند. البته اختلاف نظرهایی وجود دارد، ولی گفت‌وگوها هم ادامه دارد. ما هیئتی نظامی داریم که با هم در ارتباط‌ند تا از درگیری احتمالی نیروهای دو طرف جلوگیری کنند.»

مظلوم عبدی وضعیت سوریه را نامعلوم عنوان کرد و گفت: «حکومتی که در دمشق سر کار است بیانیه‌های مثبت می‌دهد، اما تحت فشار ترکیه است تا علیه مناطق تحت کنترل کردها در روژآوا، در شمال و شمال شرق سوریه، اقدام کند.» او می‌گوید اختلافات زیادی با دولت جدید دمشق وجود دارد.

او اضافه کرد: «جامعه جهانی، از جمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه، از حکومت دمشق می‌خواهند که با کردها وارد گفت‌وگو شود تا اختلافات حل شده و کردها در قانون اساسی جدید حقوق مشخصی داشته باشند، اما هنوز اختلافات زیادی وجود دارد.»

پیش‌تر برخی رسانه‌های ترکیه گزارش داده بودند که ایران اخیراً ۱۵۰۰ پهپاد به کردهای سوریه تحویل داده است. مظلوم عبدی این گزارش‌ها را به‌عنوان «پروپاگاندای ترکیه» رد کرد و گفت: هیچ رابطه پنهان یا آشکاری با حکومت ایران ندارد. او تأکید کرد که ایران، به‌عنوان متحد حکومت پیشین سوریه، نقشی منفی در رابطه دولت مرکزی و کردها ایفا کرده و یکی از موانع موافقت دولت بشار اسد با به رسمیت شناختن منطقه خودمختار «روژآوا» بوده است.

سه سال پس از شکست داعش در کوبانی، شبه‌نظامیان اسلام‌گرای «جیش وطنی» با حمایت ترکیه چند شهر اطراف کوبانی را تصرف کردند. کوبانی به نوعی از سه طرف در محاصره آنهاست. مظلوم عبدی گفت: ترکیه با استفاده از شبه‌نظامیان «جیش وطنی» تلاش می‌کند این شهر نمادین را به تصرف خود درآورد. پس از سقوط بشار اسد، حملات پهپادی و هوایی ارتش ترکیه به مواضع کردها افزایش یافته است.

ترکیه نیروهای کرد سوریه را بخشی از حزب کارگران کردستان، پ.ک.ک، و خطری برای امنیت ملی خود می‌داند. ترکیه خواستار خلع سلاح آنهاست. مظلوم عبدی اما گفت: «پ.ک.ک مانند ۷۳ کشور عضو ائتلاف علیه داعش به کمک روژآوا آمد. سه هزار عضو پ.ک.ک در سوریه در جنگ با داعش کشته شدند. اگر خطر جنگ علیه کردها پایان یابد، همه آنها سوریه را ترک خواهند کرد.»

منابعی در میان رهبران کرد به ما گفتند که ائتلاف کشورهای غربی به رهبری آمریکا از رهبران کردستان عراق و سوریه خواسته است با یکدیگر گفت‌وگو کنند و اختلافاتشان را حل کنند. ماه گذشته، در سفری کم‌سابقه، مظلوم عبدی با مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان عراق، در اربیل دیدار کرد. آقای عبدی گفت: «برخی کشورهای غربی و عربی کردها را تشویق کرده‌اند که اختلافات را کنار گذاشته و همکاری کنند. همین‌طور رهبران کردستان عراق می‌خواهند کردها به شکل متحد برای آینده خود با دمشق مذاکره کنند.»

مظلوم عبدی

مظلوم عبدی: حکومتی که در دمشق سر کار است بیانیه‌های مثبت می‌دهد، اما تحت فشار ترکیه است تا علیه مناطق تحت کنترل کردها اقدام کند

پس از سقوط بشار اسد، مقامات اسرائیلی بارها از کردها در سوریه حمایت کرده‌اند. وزیر خارجه اسرائیل مدتی پیش با الهام احمد، مسئول سیاست خارجی روژآوا، تلفنی گفت‌وگو کرد. از مظلوم عبدی پرسیدم آیا این حمایت‌های لفظی اسرائیل جنبه عملی هم داشته است؟ آیا به شما کمک می‌کنند؟

او پاسخ داد: «هر کسی در جهان که از ما حمایت کند تا به حق‌مان برسیم و دستاوردهایمان را حفظ کنیم، و هر کسی که بتواند حملات علیه ما و کشتار مردم ما را متوقف کند، مورد استقبال ما خواهد بود. ما دست دوستی کسی را پس نمی‌زنیم. اسرائیل هم کشوری صاحب نفوذ در آمریکا، غرب و منطقه است.»

آمریکا هزاران نیرو برای جنگ با داعش در مناطق تحت کنترل کردها در سوریه اعزام کرده بود. در ۲۰۱۹، دونالد ترامپ، پس از تماسی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، بخش زیادی از نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج کرد. این کار راه را برای حملات بیشتر ترکیه به این منطقه باز کرد. زیر فشار سناتورهای جمهوری‌خواه اما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا ۹۰۰ نیرو را در مناطق نفت‌خیز شمال شرق سوریه حفظ کرد.

یکی از فرماندهان کرد به ما گفت پس از سقوط بشار اسد، «آمریکا تعداد بیشتری نیرو و ادوات نظامی به این منطقه فرستاده است.» از آقای عبدی پرسیدم با روی کار آمدن دوباره ترامپ، نگران تکرار سناریوی سال ۲۰۱۹ نیست؟ مظلوم عبدی اما خوش‌بین است و به دیدار با اعضای تیم جدید دونالد ترامپ در امور خاورمیانه اشاره کرد و گفت: «موضع آنها نسبت به کردها مثبت است. ارتش آمریکا به ما اعلام کرده که قصد خروج از سوریه را ندارد.»

بی بی سی