اتحادیه آزاد کارگران ایران و کانون مدافعان حقوق بشر در بیانیههای جداگانهای خواستار آزادی کارگران و فعالان کارگری شدند و از مقامات ایران خواستند به تعقیب قضایی بازداشتشدگان روز جهانی کارگر پایان دهند.
به گزارش ضدای آمریکا، در حالی که اخباری حاکی از عدم برخورداری بسیاری از کارگران ایران از بیمه بیکاری و اخراج و افزایش تاخیر در پرداخت دستمزدهای آنها در دوران شیوع ویروس کرونا منتشر شده است، گروهی از کارگران از جمله هیراد پیربداقی، عسل محمدی، محمود صالحی، و عثمان اسماعیلی، پس از تجمعات روز جهانی کارگر از سوی نهادهای امنیتی احضار و بازداشت شدهاند. همچنین برای برخی از فعالان کارگری پرونده قضایی تشکیل شده است.
اتحادیه آزاد کارگران ایران با اشاره به بازداشت دست کم ۳۰ فعال کارگری، صدور دستور تعقیب قضایی برای برخی از فعالان، و تشکیل پروندههای قضایی برای این فعالان، با انتشار بیانیهای اعلام کرده است که این دستگیریها و «پرونده سازی علیه کارگران و فعالین کارگری و بازداشت شدگان تجمع اول ماه مه» را قویاً محکوم کرده و آزادی فوری و بی قید و شرط محمود صالحی، عثمان اسماعیلی، و هیراد پیربداقی از زندان را خواستار شده است.
این اتحادیه همچنین با اشاره به اینکه «تداوم اینسرکوبگری و انتقام کشی حاکمیت علیه شرکت کنندگان در تجمعهای اول ماه مه، به دلیل وحشت آنان از گسترش بیشتر اعتراضات و تجمعات متحدانه و سراسری کارگران و دیگر مزدبگیران است،» از مقامات جمهوری اسلامی خواست به تعقیب قضایی علیه بازداشت شدگان روز جهانی کارگر پایان دهد.
پیشتر صدای آمریکا ویدئویی را از انتقال محمود صالحی و عثمان اسماعیلی، دو فعال کارگری که به دلیل اعتراضات صنفی خود بازداشت و به زندان منتقل شدهاند، منتشر کرده بود.
در همین حال کانون مدافعان حقوق بشر با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به این که تبعیض علیه کارگران و سرکوب آنان سابقه دیرینی در جمهوری اسلامی دارد، سرکوب و بازداشت کارگران و جلوگیری از تجمعات آنان و برخورد با حامیان و فعالان کارگری و وکیل مدافع این شهروندان را محکوم کرد.
این نهاد حقوق بشری همچنین با اعلام حمایت از تشکلها و سندیکاها و تجمعات کارگری، خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط کارگران و فعالان کارگری بازداشتی در ایران شد و از مجامع حقوق بشری و نهادهای بینالمللی کارگری در سرتاسر جهان خواست تا با اعلام حمایت و پشتیبانی از کارگران ایران، مانع تشدید و تداوم سرکوب این قشر زحمتکش و مبارز در ایران شوند.
روز جهانی کارگر برابر با اول ماه مه و مصادف با روز شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه، روزی است که سالانه در سرتاسر جهان تجمعات گستردهای برای قدردانی از کارگران برگزار میشود.
کارگران سراسر جهان در این روز تلاش میکنند در راهپیماییها و تجمعات مسالمتآمیز صدای خود را به گوش رهبران و مسئولان کشورها برسانند و مطالبات خود را مطرح کنند. اما در ایران طی سالهای اخیر تجمعات کارگری با سرکوب و پیگرد قانونی فعالان صنفی همراه بوده است.