رئیس اقلیم کردستان، درباره حملات صورت گرفته به مناطق مرزی اقلیم کردستان، تاکید کرد که نباید اقلیم کردستان و عراق پناهگاهی تلقی شود که می توان از طریق آن برای همسایگان ایجاد مشکل کرد و همسایگان اقلیم حق دارند از عراق و اقلیم بخواهند که اجازه ندهند از خاک عراق برای آنان مشکل ایجاد شود.
به گزارش سایت رسمی ریاست اقلیم کردستان، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان طی گفتگو با برنامه (بالثلاثة) که از شبکه تلویزیونی الشرقیه نیوز پخش می شود، به سوالاتی درباره عراق و اقلیم کردستان، تحولات در عرصه سیاسی و نسل جدید و راهکارهای حل مشکلات و نیز آینده کشور پاسخ داد.
متن این مصاحبه که در سایت رسمی ریاست اقلیم کردستان منتشر شده و بارزانی در آن به زندگی شخصی و سوابق سیاسی خود نیز پرداخته و در چندین بخش منتشر می شود، به شرح ذیل است:
بخش ششم؛
الشرقیه نیوز: همه بینندگان ما آروز دارند راه حل هایی که در اینجا مطرح می شود اجرا شوند، اما زمانی که از چالش و تهدیدات بزرگ سخن می گوییم،منظور فقط موشک و کاتیوشا نیست، این تهدیدات می تواند نقض حاکمیت عراق باشد، مانند بمباران های ایران و ترکیه که نقض حاکمیت کشور و حقوق ساکنان روستاهای اقلیم کردستان است، چرا تاکنون هیچ راه حلی برای این مشکل یافت نشده؟ چرا میز مذاکره همه طرف ها را برای حفظ جان غیرنظامیان در روستاها گردهم نیاورده است؟
نچیروان بارزانی: بی گمان این موضوع وجود دارد، اما پیش از اینکه به این موضوع بپردازیم باید ببینیم دلایل آن چیست؟ کشورهای همسایه ما حق دارند از عراق و اقلیم کردستان بخواهند که اجازه ندهند از خاک عراق برای آنان مشکل ایجاد شود و درست نیست که از خاک عراق برای ایجاد مشکل به ویژه مشکلات امنیتی استفاده شود. ایران و ترکیه به عنوان همسایگان ما حق دارند چنین درخواستی به صورت کلی از عراق و اقلیم، داشته باشند. متاسفانه اپوزیسیون این کشورها اقلیم کردستان را به عنوان بخشی از عراق، پناهگاهی آرام و امن برای خود می دانند که از آن مشکلاتی برای همسایگان ما چه ایران وچه ترکیه ایجاد شود، اما این اشتباه بوده و موجب روی دادن بمباران ها و دخالت می شود. به همین دلیل باید درجه اول این مشکل حل شود. نباید اقلیم کردستان و عراق مانند منطقه ای امن و پناهگاهی تلقی شود که می توان از طریق آن برای همسایگان ایجاد مشکل کرد.
الشرقیه نیوز: ممکن است این دیدگاه حزب دمکرات کردستان (پارتی) باشد که محدودیتی برای اپوزیسیون ترکیه ایجاد شود، اما آیا اتحادیه میهنی کردستان نیز همان دیدگاه شما را درباره حضور پ.ک.ک، در خاک عراق دارد؟
نچیروان بارزانی: این موضوع ارتباطی با اتحادیه میهنی و حزب دمکرات ندارد، بلکه به همه عراق مربوط است، بغداد نیز بخشی از این موضوع است و این مسئله بدون بغداد قابل حل نیست. موضوع مهم در اینجا، موضع بغداد است و باید بغداد و اقلیم کردستان، دیدگاه مشترکی درباره موضوع اپوزیسیون این کشورها داشته باشند، باید این ها به حاکمیت عراق و اقلیم کردستان احترام بگذارند و نمی شود که عراق و اقلیم تبدیل به پناهگاهی برای مشکلات با کشورهای همسایه تبدیل شود. اما تاکنون این نظر و سیاست را از سوی بغداد مشاهده نمی کنیم.
الشرقیه نیوز: به پرونده روابط اقتصادی اقلیم و دولت مرکزی عراق بپردازیم، آیا این شرط را تعیین کرده اید که بدون حضور نماینده اقلیم کردستان، نباید نفت اقلیم به شرکت ملی فروش نفت عراق (سومو) داده شود، طبق قانون اساسی؟
نچیروان بارزانی: ما چنین شرطی نگذاشته ایم، اما سومو نهادی عراقی است و اقلیم حق دارد که نماینده ای در هیئت فروش نفت در سومو داشته باشد، آنچه اقلیم کردستان انجام داده در چارچوب اختیارات قانونی خود بوده و هیچ اقدامی خارج از چارچوب قانون اساسی انجام نداده است و پروسه نیز بسیار بسیار شفاف است. ما هم می خواهیم مشارکت داشته باشیم. اقلیم کردستان به عنوان بخشی از عراق حق دارد که نماینده ای در سومو داشته و در پروسه مشارکت کند.
الشرقیه نیوز: آیا راه حلی برای حقوق کارمندان اقلیم کردستان که خواستار دریافت چند ماه حقوق معوقه خود هستند، اندیشیده اید؟
نچیروان بارزانی: متاسفانه موضوع حقوق کارمندان سیاسی شده و نمی بایست این موضوع به هیچ عنوان تبدیل به مسئله ای سیاسی شود، کارمندان اقلیم بنا به قانون بخشی از کارمندان کشور عراق هستند و بغداد طبق قانون وظیفه دارد حقوق این کارمندان را هم پرداخت کند. این موضوع بیش از حد سیاسی شده و با وجود کشمکش هایی که در پارلمان بر سر بودجه صورت گرفت، تاکنون هیچ بودجه ای از بودجه چهار ماه گذشته به اقلیم پرداخت نشده و حقوق کارمندان اقلیم بنا به توان داخلی اقلیم پرداخت شده است.
الشرقیه نیوز: مدتی پیش توافقی بر سر عادی سازی وضعیت شنگال صورت گرفت،آیا همکاری شما و بغداد در این مورد و نیز حل مشکلات مناطق مورد مناقشه ادامه دارد؟
نچیروان بارزانی: توافق شنگال اقدام بسیاری خوبی میان اربیل و بغداد بود، اما متاسفانه در واقعیت اجرایی نشد. امیدوار بودیم اجرای این توافق سرآغازی برای حل دیگر مشکلات باشد،و جای تاسف است کە توافق در واقعیت اجرایی نشد.
الشرقیه نیوز: چه کسی مانع اجرای توافق شنگال است؟
نچیروان بارزانی: به نظر من بهتر است این سوال از بغداد پرسیده شود، زیرا اقلیم کردستان واقعا به اجرای تعهدات خود در توافق پایبند بوده و تا حد بسیاری آن را انجام داده، اما بیشترین مسئولیت متوجه بغداد است و باید از نخست وزیر عراق، وزیر کشور و قاسم اعرجی پرسیده شود و ممکن است آنان اطلاعات بیشتری داشته باشند.
الشرقیه نیوز: شما چه اطلاعاتی در این مورد دارید؟
نچیروان بارزانی: بنا به اطلاعات من تاکنون این توافق اجرا نشده است.
الشرقیه نیوز: گفتگو را با جناب ادریس بارزانی آغاز کردیم و بهتر است با بحث در مورد ایشان که به عنوان مهندس صلح میان احزاب سیاسی کردستان شناخته می شوند، به آن پایان دهیم، آیا جناب نچیروان بارزانی همان راه پدر را ادامه می دهد و در راستای ایجاد صلح در سطح داخلی و خارجی تلاش می کند؟
نچیروان بارزانی: بنا به جایگاهی که دارم سیاستی را در پیش گرفته ام، اول از همه سیاست حزب متبوعم، حزب دمکرات کردستان است که خواستار برقراری روابط حسنه با دیگر احزاب است و بدون شک به عنوان رئیس اقلیم کردستان نیز وظیفه ای دارم و من نیز یک کارمند در این حکومت هستم و می خواهم نهاد ریاست اقلیم چتری باشد برای گردهم آوردن همه احزاب و جریان های سیاسی اقلیم باشد و تا حد بسیاری نیز در انجام این وظیفه موفق بوده ایم. اما به صورت کلی موضوع شخص من نیست، سیاست اقلیم این است که می خواهد عامل ثبات و امنیت در منطقه و با کشورهای همسایه و احزاب کردستانی و احزاب عراقی باشد، این سیاست که نه به عنوان شخص بلکه به عنوان یک نهاد در پیش گرفته ایم.
الشرقیه نیوز: در پایان گفتگو می خواهیم پیامی برای همه شهروندان عراقی بفرستید، از بغداد تا بصره و اقلیم کردستان.
نچیروان بارزانی: پیام من برای همه ملت عراق همان طور که پیشتر گفتم، پیام برادری است، پیام همزیستی با یکدیگر است، پیام قبول یکدیگر است و اینکه با هم برای تامین منافع کشور، تلاش کنیم. زیرا با اطمینان کامل می خواهم به همه مردم عراق بگویم که هر پیشرفت و هر رفاهی که برای هر یک از عراقی ها در هر نقطه از این کشور که حاصل شود، ما آن را به مثابه پیشرفت و رفاه برای اقلیم کردستان می دانیم. هر آنچه را برای بصره می خواهیم، برای سلیمانیه، زاخو و اربیل نیز همان را می خواهیم. همان را هم برای رمادی، موصل، بصره، نجف و کربلا هم می خواهیم. می خواهیم همه مردم عراق این را باور داشته باشند و به این باور برسند که پیام اقلیم برای آنان پیام، پیام برادری و با هم بودن و قبول یکدیگر است.
پایان
ترجمه کردپرس