پس از یک سال که از بازداشت یک جهانگرد فرانسوی به نام بنجامین بریر میگذرد، دادسرای مشهد قرار مجرمیت در مورد دو اتهام جاسوسی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران را برای او صادر کرده است و قرار است محاکمه شود. او یکسال پیش به دلیل عکاسی با پهپاد بازداشت شده است.
سعید دهقان، وکیل او در توییتر خود با اعلام این خبر نوشت که در مورد دو اتهام دیگر علیه بنجامین بریر “تحت عناوین “افسادفیالارض و شربخمر، قرار منع تعقیب صادر شده است.”
آقای دهقان روز یکشنبه ۳۰ مه، در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه تایید کرد که دادسرای مشهد، دو ماه پس از آخرین دفاع از او این قرار را برای موکلش صادر کردند و او به اتهام جاسوسی و تبلیغ علیه نظام محاکمه میشود.
بنجامین بریر، شهروند ۳۶ ساله فرانسوی، در ماه مه پارسال، ۲۰۲۰ بازداشت شده است و در زندان وکیل آباد مشهد زندانی است. گفته شده که او در حال عکاسی با پهپاد در مناطق ممنوعه بوده است.
آقای دهقان پیشتر گفته بود که دلیل حکم تبلیغ علیه نظام برای این گردشگر فرانسوی “طرح این سوال در سوشیال مدیا بوده که چرا حجاب در جمهوری اسلامی “اجباری” است ولی در سایر کشورهای اسلامی “اختیاری” و “دلیل اتهام جاسوسی: عکسبرداری این توریست فرانسوی از مناطق ممنوعه” است.
اعلام قرار مجرمیت این زندانی فرانسوی، یک روز پس از آن است که بلاندین بریر، خواهر بنجامین در یک نامه سرگشاده که در هفتهنامه فرانسوی “لو پوان” منتشر شد اتهامات وارد شده به برادرش را “بیاساس” خواند و به “استفاده ابزاری ایران” از زندانی کردن برادرش برای “پیشبرد مذاکراتش” اشاره کرد.
جمهوری اسلامی ایران بارها متهم شده که با بازداشت شهروندان دوتابعیتی یا شهروندان خارجی از آنها به عنوان اهرم فشار در مذاکراتش استفاده میکند، اتهامی که مقامهای ایرانی تکذیب میکنند.
خانم بریر در این نامه از امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه خواست تا برای آزادی برادرش به ایران فشار بیاورد.
حدود دو ماه پیش، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفته بود که بریر در زندان از حمایت کنسولی برخوردار است و سفارت فرانسه در تهران “به طور مرتب” با او در تماس است.
در سالهای گذشته چندین بار ایران شهروندان خارجی یا دو تابعیتی زندانی در ایران را با ایرانیانی که در کشورهای دیگر زندانی هستند، مبادله کرده است.
حدود یک سال پیش، رولان مارشال محقق فرانسوی، که ۸ ماه در ایران زندانی بود با جلال روحالله نژاد مهندس ایرانی زندانی در فرانسه معاوضه شد و توانست به فرانسه بازگردد.
در سال ۱۳۸۸ کلوتید ریس، فرانسوی ۲۵ ساله که برای یک فرصت شش ماهه مطالعاتی در دانشگاه اصفهان به ایران سفر کرده بود به دلیل “ایمیل کردن عکس از اعتراضات خیابانی پس از انتخابات” به جاسوسی متهم شد.
او ابتدا به ۱۰ سال حبس در ایران محکوم شد اما در جلسات تجدیدنظر این حکم به پرداخت جریمه نقدی معادل ۲۸۵ هزار دلار کاهش یافت و در نهایت آزاد شد.
دو روز پس از آزادی خانم ریس، علی وکیلی راد که ۱۸ سال به جرم قتل شاپور بختیار در فرانسه زندانی بود، پس از آزادی، این کشور را ترک کرد و به ایران بازگشت.