خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات گزارش داده است که دور بعدی مذاکرات وین برای احیای برجام پنجشنبه هفته آینده (۲۰ خرداد) برگزار میشود.
عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد ایران در وین، روز چهارشنبه ۱۲ خرداد، ساعاتی پیش از آغاز نشست کمیسیون مشترک برجام، گفته بود که اختلافات در این مقطع از مذاکرات حلشدنیاند.
آقای عراقچی همچنین تصریح کرد: «بعید میدانم میان جلسه امروز با دور بعدی مذاکرات خیلی فاصله بیفتد. احتمالا مانند ادوار گذشته ما بعد از یک دوره مشورتی در تهران به وین بازخواهیم گشت».
قرار است پس از پایان این نشست، هیئتهای شرکتکننده برای مشورتهای بیشتر راهی پایتختهای خود شوند.
دو روز پیش، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد ایران هنوز به سوالهای این سازمان درباره فعالیتهای هستهای و سایتهای هستهای احتمالی اعلامنشدهاش پاسخ نداده است. آمریکا نیز پیشتر در مورد آمادگی جمهوری اسلامی برای انجام اقدامات لازم برای بازگشت به برجام ابراز تردید کرده بود.
سوال آژانس از ایران مربوط به سایت چهارمی است که ممکن است ایران بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ در آنجا اورانیوم طبیعی را به صورت دیسکهای فلزی نگهداری کرده باشد.
از سوی دیگر، کاظم غریب آبادی، سفیر ایران در سازمانهای بینالمللی در وین، در واکنش به گزارش آژانس درباره عدم پایبندی ایران به برجام، رویه فعلی را گویای اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی دانست.
این در حالی است که حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت ادعا کرد: «مسائل اصلی ما با آمریکاییها در وین حلوفصل شده است».
آقای روحانی که چند هفته بیشتر به پایان کار دولتش باقی نمانده است، پیشتر نیز گفته بود دستیابی به «توافق» در این مذاکرات «نزدیک است». با وجود این، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در واکنش به این سخنان گفت که «چنین اظهاراتی برای ما خبر جدیدی است، چرا که ما الان در پنجمین دور مذاکرات در وین هستیم».
مذاکرات احیای برجام در وین بین ایران و پنج قدرت جهانی به صورت مستقیم و آمریکا به صورت غیرمستقیم در جریان است تا تهران و واشینگتن در مورد چگونگی بازگشت به برجام و لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی با هم توافق کنند.
این مذاکرات که تاکنون پنج دور آن برگزار شده است گرچه «پیشرفتهایی» داشته، ولی هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. هیئتهای شرکتکننده در مذاکرات نیز میگویند اگرچه اختلافات و دستیابی به توافق دور از دسترس نیست اما بعید به نظر میرسد تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۸ خرداد ماه نتیجه قطعی در اینباره حاصل شود.
تهران خواستار لغو ۱۵۰۰ تحریمی است که آمریکا در دوره دونالد ترامپ علیه ایران وضع کرده است، اما دولت جو بایدن این امر را مشروط به آن کرده است که ایران تعهدات خود را در برجام انجام دهد.
ایران و آمریکا بر سر این اختلاف دارند که کدام یک زودتر به برجام بازگردد و تعهدات خود را انجام دهد.
موضوع «حل و فصل مسائل اصلی برجام» بین دو کشور همچنین در شرایطی بیان میشود که همزمان مقامهای ایرانی میگویند توافق نظارتی میان ایران و آژانس پس از پایان یک ماه، دیگر تمدید نخواهد شد.
تهران و آژانس اسفند پارسال خبر دادند که به توافقی سهماهه برای ثبت دادههای مربوط به رصد تأسیسات غنیسازی ایران دست یافتهاند، ولی این دادهها در اختیار آژانس قرار نمیگیرد تا توافقی در مورد برجام صورت گیرد. طرفین بهتازگی این توافق را که مهلت آن منقضی شده بود برای یک ماه دیگر تمدید کردند.