وزارت خزانه‌داری آمریکا نام احمد قلعه‌بانی، مدیر عامل سابق شرکت ملی نفت ایران و دو مقام رسمی سابق جمهوری اسلامی را از فهرست‌های تحریم‌های این کشور خارج کرد.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه ۲۰ خرداد به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشته که علت این اقدام آمریکا، ربطی به تلاش‌های واشینگتن برای احیای توافق برجام ندارد.

این مقام که به شرط ناشناس ماندن با رویترز گفت‌و‌گو کرده است، افزود که این یک اقدام صرفا «عادی» است.

از سویی روزنامه وال‌استریت ژورنال نیز در گزارشی بدون اشاره به جزئیات نوشت که شمار مقام‌های سابق ایرانی و شرکت‌هایی که از فهرست تحریم‌های آمریکا خارج شده‌اند، به بیش از ۱۲ فرد و شرکت می‌رسد.

این روزنامه برخلاف خبرگزاری رویترز عنوان کرده که خروج این افراد و شرکت‌ها از فهرست تحریم‌ها، نه یک اقدام «عادی»، بلکه ارسال «سیگنالی» از سوی واشینگتن به تهران مبنی بر تعهد آمریکا به رفع تحریم‌ها در صورت تغییر رفتار جمهوری اسلامی است.

بر اساس بیانیه‌ای که در وب‌سایت وزارت خزانه‌داری آمریکا منتشر شده است، احمد قلعه‌بانی همراه دو مقام رسمی سابق ایرانی و دو شرکت که پیش از این در خرید و فروش، حمل و نقل و یا بازاریابی برای محصولات صنایع پتروشیمی ایران دست داشتند نیز از فهرست تحریم‌ها خارج شده‌اند.

نام دو مقام سابق دیگر، فرزاد بازرگان، مدیرعامل سابق شرکت بین‌المللی «هنگ کنگ اینترترید» و محمد معینی ، مدیر بازرگانی سابق شرکت «نفتیران اینترترید» عنوان شده است.

در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده که خروج این افراد و شرکت‌ها از فهرست تحریم‌ها به دلیل «تغییر تائیدشده رفتار یا وضعیت طرف تحریم‌شده است و نشان می‌دهد ایالات متحده در صورت تغییر رویه، دست از تحریم برمی‌دارد.»

شرکت دریانوردی «چارمینگ سی»‎ که به خاطر انتقال محصولات پتروشیمی ایران تحریم شده بود و شرکت «آوکسیینگ» مستقر در شانگهای نیز دو شرکتی هستند که نامشان از فهرست تحریم‌ها حذف شده است.

این اقدام آمریکا در شرایطی صورت گرفته که ایران و قدرت‌های بزرگ جهانی در وین مشغول مذاکره بر سر احیای توافق برجام هستند که در دوران دونالد ترامپ و با خروج ایالات متحده از آن، عملا کارایی خود را از دست داده است.

آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ، تحریم‌های گسترده‌ و فلج‌کننده‌ای را علیه صنایع مختلف ایران به ویژه صنعت نفت اعمال کرده است.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا آبان‌ماه سال ۹۹ حتی بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران را نیز تحریم کرد.

این وزارتخانه اعلام کرده بود که تحریم‌های جدید واشینگتن با هدف افزایش فشار بر بخش‌هایی از رژیم جمهوری اسلامی صورت گرفته است که نقش کلیدی در حمایت و پشتیبانی از نیروی قدس سپاه پاسداران داشته‌اند.