سه روز مانده به روز رای گیری در انتخابات ریاست جمهوری ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیهای خطاب به علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن رضایی و سعید جلیلی از آنها خواستهاند تا به نفع ابراهیم رئیسی انصراف دهند و کناره گیری کنند.
دو نامزد دیگر انتخابات امسال عبدالناصر همتی و محسن مهرعلیزاده هستند که آقای مهرعلیزاده کنارهگیری خود از نامزدی را اعلام کرده است.
رسانه های ایران میگویند تعداد نمایندگان امضاکننده این نامه ۲۱۰ نفر است. مجلس ایران ۲۹۰ کرسی دارد که اغلب آنها اکنون در اختیار نمایندگان تندرو است.
امیرحسین قاضی زاده نماینده این دوره از مجلس که تا چندی پیش نائب رئیس مجلس شورای اسلامی بود، نامزد این دوره از انتخابات ریاست جمهوری است اما اغلب نمایندگان مجلس شورای اسلامی از ریاست جمهوری آقای رئیسی حمایت کردهاند.
آقای رئیسی رئیس قوه قضائیه ایران است و منصوب آیتالله علی خامنهای است. آقای رئیسی با دستور آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، عضو کمیته سه نفره ای بوده که در سال ۱۳۶۷ حکم اعدام تعداد قابل توجه زندانیان سیاسی را داد که دوره های محکومیت خود را سپری میکردند و در انتظار آزادی بودند.
آیت الله حسینعلی منتظری از این اقدام به عنوان “بزرگترین جنایت جمهوری اسلامی که در تاریخ می ماند” یاد کرده بود.
به جز علیرضا زاکانی که او هم نماینده مجلس و رئیس مرکز پژوهشهای آن است، باقی نامزدها گفتهاند که تمایلی به انصراف ندارند و میخواهند تا پایان در انتخابات بمانند.
روحانی: همه باید موظف به جبران ظلمهای این انتخابات باشند
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در تازهترین جلسه هیات دولت گفته است “اگر گلهای هم داریم راه آن قهر با صندوق نیست”. او اضافه کرد که “همه باید خود را موظف به رفع و جبران ظلمهایی که در این انتخابات شد، بدانیم”.
رئیس جمهوری ایران که در روزهای گذشته بارها از مناظرهها و گفتههای نامزدها انتقاد کرده، گفت “اگر نقد و مشکلی داریم راه حل آن به هر حال صندوق رای است. همه ما باید جمهوریت نظام را پاس بداریم”.
میرحسین موسوی نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ که بیش از ۱۰ است در حصر خانگی است و محمود احمدی نژاد رقیب انتخاباتی او که اعلام پیروزی اش در آن انتخابات منجر به اعتراضات بی سابقه چندین ماهه شد، هر دو شرکت در انتخابات را تحریم کرده اند.
محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین هم که به طور پیوسته در این سال ها از نامزدی افراد در انتخابات حمایت کرده در این دوره مردم را تشویق به رای دادن نکرده است.
نظرسنجیهای انتخاباتی نشان میدهد که در این دوره، شهروندان ایرانی پایین ترین سطح تمایل به حضور در انتخابات را دارند.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفته است که کاهش میزان مشارکت در انتخابات بر صحت و قانونی بودن آن تاثیری نخواهد گذاشت اما شماری از فعالان سیاسی برگزاری انتخابات با مشارکت پایین و بی اعتنایی مردم به آن را “فاقد مشروعیت” میدانند.
رای گیری روز ۲۸ خرداد صورت میگیرد و وزارت کشور ایران اعلام کرده که احتمالا نتایج نهایی آن را تا ظهر شنبه به وقت محلی اعلام خواهد کرد.
کل واجدین شرایط رای دادن در ایران ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر اعلام شدهاند. مطابق قوانین ایران هر شهروند بالای ۱۸ سال این کشور می تواند در رایگیری انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند.