جهان پزشکی با ورود بیماری‌های مختلف و غیرمنتظره با تحولات گسترده روبرو شده است. محققان، در مواجهه با بیماری‌هایی که جان هزاران و میلیون‌ها انسان را تهدید کرده است داروها، واکسن‌ها و روش‌های مختلف درمانی را یافتند تا سلامت را به بشر بازگردانده و زندگی را به جریان عادی بازگردانند. 

از مننژیت و سیاه سرفه و سل تا فلج اطفال  و اوریون و ابولا و … از جمله بیماری‌هایی هستند که با کشف و تولید واکسن، مهار یا ریشه‌کن شدند. تولید واکسن موثر، برای غلبه بر این بیمار‌ی‌ها، به مدت زمانی طولانی، از ده سال تا دهها سال نیاز دارد اما ورود پاندمی /همه‌گیری ویروس کرونا، همراه با پیشرفت تکنولوژی در علم پزشکی، رکورد کشف و تولید واکسن را شکست. 

در کمتر از یک سال از شناسایی ویروس کرونا در جهان، تعدادی از کشورهای جهان موفق به تولید واکسن برای مقابله با ویروس کرونا و کسب مجوز اضطراری شدند. در حالیکه زمان طی شده برای تولید و کسب مجوز، بطور مثال، برای واکسن ابولا به بیش از دو دهه و برای تولید واکسن تب تیفوئید به بیش از صد سال رسید. 

ایران، از جمله کشورهایی است که اعلام کرده است که در چرخه فعالیت برای تولید واکسن کرونا شده است. بر اساس گزارش منابع داخلی، در ایران، به تاریخ دی ماه ۱۳۹۹، ۸ واکسن ایرانی در حاال طی کردن مراحل مختلف مطالعاتی بودند. به تازگی، وزارت بهداشت ایران از اعطا مجوز تزریق اضطراری به یکی از واکسن‌های ایرانی، به نام کووبرکت خبر داده و در انتظار مراحل پایانی مطالعاتی سه واکسن دیگر به نام‌های پاستور، فخرا و رازی برای پیوستن به جمع واکسن‌های مصرفی داخلی هستند.

ورود واکسن‌های تولید داخل، در حالی که ایران با کمبود واکسن خارجی روبرو است، از یک سو امیدبخش برای غلبه بر بحران پاندمی در کشور است اما از سوی دیگر، موجب نگرانی در سطح جامعه شده است، زیرا هنوز اطلاعات کافی از واکسن‌های داخلی منتشر نشده است. اما، وزیر بهداشت ایران تاکید کرده است که واکسن ایرانی کم عارضه‌ترین، موثرترین و بی‌خطرترین واکسن دنیا است.

برای تولید واکسن، چه مراحلی لازم است که طی شود؟

پلتفرم‌های تولید واکسن کرونا بر چند پایه و اساس استوار شدند؟

بر اساس تازه‌ترین اطلاعات منتشر شده، ۴ واکسن ایرانی به مراحل پایانی مطالعات بالینی رسیده است و به واکسن کووبرکت مجوز اضطراری از سوی وزارت بهداشت ایران داده شده است، از مراحل انجام مطالعات برای تولید واکسن‌های ایرانی چه اطلاعاتی در دست است؟

آیا برای ورود واکسن برای استفاده عمومی، به غیر از مراکز و مراجع داخلی، به کسب مجوز از نهادهای جهانی از جمله سازمان جهانی بهداشت نیاز هست یا خیر؟

توضیحات دکتر نورالدین پیرموذن، فوق‌تخصص جراحی ریه، در آمریکا، درباره واکسن‌های ایرانی و درجه کیفیت و اثرگذاری آن برای مقابله با ویروس کرونا از طریق پادکست و فایل صوتی در بالای صفحه در دسترس قرار دارد.