وز دوشنبه پس از آن‌که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب در ایران، هرگونه مذاکره بر سر مسائل فراتر از برجام را با غرب رد کرد، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به این گفته او واکنش نشان داد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه ۳۱ خرداد، در گفت‌وگویی تلفنی با خبرنگاران در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد این اظهارات آقای رئیسی گفت: «جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به صراحت گفته است که پس از بازگشت طرفین به پیروی متقابل از برجام، وی تلاش خواهد کرد تا سایر موارد نگرانی، از جمله توسعه و تکثیر موشک‌های بالیستیک ایران و پشتیبانی‌اش از گروه‌های تروریستی و نیابتی در سراسر منطقه را با دیپلماسی پیگیری کند.»

ند پرایس در ادامه مسئله حقوق بشر در ایران را نیز یکی از مسائل نگران‌کننده خواند و به رسیدگی به آن تأکید کرد.

او در ادامه گفت که کشورش «اطمینان» دارد که پس از احیای برجام، ایالات متحده نسبت به وضعیت فعلی در جایگاه بهتری برای رسیدگی به موضوعات فراتر از توافق هسته‌ای با ایران خواهد بود و برای این مهم، «ابزار بیشتری» در دست خواهد داشت.

ابراهیم رئیسی روز دوشنبه در اولین نشست خبری خود به عنوان رئیس جمهور منتخب با بیان این‌که حاضر به ملاقات با رئیس‌جمهور آمریکا در صورت لغو تحریم‌ها نخواهد بود، در مورد مذاکره با دولت بایدن به‌خصوص دربارهٔ توافق جامع‌تر شامل مسائل موشکی و منطقه‌ای نیز سخن گفت.

او اظهار داشت: «چرا آقای بایدن به تعهدات قبلی متعهد نیست؟ من پیشنهاد جدی‌ام آن است که سریعاً به تعهدات خودشان عمل کنند و نشان بدهند با رفع تحریم‌ها صداقت دارند. مسائل منطقه‌ای یا موشکی قابل مذاکره نیست. وقتی آن‌ها به قرارداد قبلی عمل نکرده‌اند، چگونه می‌خواهند وارد مسائل جدید بشوند.»

درخواست مذاکره فراگیرتر از برجام با ایران تنها از سوی ایالات متحده مطرح نشده بلکه شمار زیادی از کشورهای منطقه خلیج فارس نیز همین درخواست را دارند.

حضور کشورهای منطقه در مذاکرات احتمالی مربوط به توافق جامع با ایران پیش از این ازجمله سوی مقام‌های عربستان سعودی مطرح شده است ولی با واکنش منفی تهران مواجه شد.

ند پرایس روز دوشنبه در این پیوند گفت که «ما در حال مشورت نزدیک با متحدان خود، با شرکای خود در منطقه، در مورد راه‌های رسیدگی به این مسئله هستیم. برای ما بسیار مهم است که شرکای ما در منطقه بخشی از این روند باشند.»

پیشتر نیز جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفته بود که ایالات متحده قصد دارد پس از برجام در مورد توافقی بلندمدت‌تر و نیرومندتر با ایران مذاکره کند که با واکنشِ سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روبه‌رو شد که گفت تهران فراتر از برجام گفت‌وگو نمی‌کند.

جیک سالیوان روز دوشنبه ۳۱ خرداد نیز در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان در مورد توافق هسته‌ای با ایران گفت: «دست آخر، فردی که تصمیم می‌گیرد که آیا ایران باید به توافق هسته‌ای بازگردد یا طبق قانون بین‌الملل به پیروی از تعهدات برجامی خود بازگردد یا نه، رئیس جمهور نیست و این فرد، یعنی رهبر جمهوری اسلامی، با انتخابات اخیر تغییری نکرده است.»

انتخابات «مهندسی‌شده»

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در گفت‌وگوی تلفنی خود با خبرنگاران همچنین در مورد انتخابات ۱۴۰۰ که منجر به اعلام ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور بعدی ایران شد گفت که «ما فرایند انتخاباتی ایران را از پیش مهندسی شده می‌دانیم.»

او افزود که «این یک روند انتخاباتی آزاد و منصفانه نبود که در آن ایرانیان از حق انتخاب رهبران خود محروم شوند.»

آقای پرایس گوشزد کرد که «اگرچه ایران در هفته‌های آینده رئیس‌جمهور جدیدی خواهد داشت، اما در نهایت این رهبر جمهوری اسلامی است که سیاست ایران را در مورد موضوعات مهم تعیین می‌کند.»