اخبار رورور: قطع مکرر و خارج از برنامه برق طی روزهای اخیر در اقصی نقاط کشور مشکلات متعددی را برای مردم ایجاد کرده است. معضلی که میتواند خسارات غیر قابل بازگشتی را برای بیمارانی که در مراکز درمانی بستری هستند و حیاتشان به دستگاه های الکترونیکی وابسته است، به بار آورد. تداوم قطعی برق دستکم در ۱۵ نقطه ایران از جمله تهران، قزوین، کرج، شهریار، رشت، بندرعباس، اهواز، اصفهان، مشهد، شیراز، زاهدان، کرمانشاه، کرج، سمنان و زابل توسط شهروندان گزارش شده است. مسئولان اداره برق در ایران علت قطعی برق را دریافت دستور ملی مبنی بر افزایش قطعی برق در پی “از مدار خارج شدن دو نیروگاه” عنوان کردند. این در حالیست که پیشتر سخنگوی صنعت برق ایران، استخراج غیرمجاز رمزارزها را از دلایل اصلی قطعی برق عنوان کرده بود. بعلاوه در سایه عدم توانایی مسئولین در مدیریت بارش های حداقلی، بسیاری از نقاط کشور با بحران های شدید آبی مواجه است. در این راستا مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور عنوان کرد که ۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، تداوم قطعی برق طی روزهای اخیر دستکم در ۱۵ نقطه ایران از جمله در تهران، قزوین، کرج، شهریار، رشت، بندرعباس، اهواز، اصفهان، مشهد، شیراز، زاهدان، کرمانشاه، کرج، سمنان و زابل توسط شهروندان گزارش شده است. از ساعت ۱۱ شب شنبه ۱۲ تیر ماه، برق در مناطق گستردهای از تهران و کرج بدون اعلام قبلی قطع شده و تا به امروز (یکشنبه) نیز ادامه داشته است. سرپرست شرکت توزیع برق البرز در واکنش به این موضوع گفت که “ناچار شدیم بر اساس دستور ملی خاموشی برق را افزایش دهیم و قطعی برق خارج از زمانبندی اعلام شده داشته باشیم”.
رامین فرج سرپرست شرکت توزیع برق البرز، در توجیه قطعی برق در استان تهران و البرز افزود: دیروز به دلیل اینکه دو نیروگاه تولید برق در کشور در پی مصرف بالا از مدار خارج و به اورهال نیاز پیدا کردند، ناچار شدیم بر اساس دستور ملی خاموشی برق را افزایش دهیم و قطعی برق خارج از زمانبندی اعلام شده داشته باشیم.
وی ضمن بیان اینکه نمیتوانیم به مردم قول بدهیم که با توجه به وضعیت ناپایدار برق در کشور دیگر خاموشی خارج از برنامه نخواهیم داشت، عنوان کرد: ما در بحث اعمال خاموشیها تابع مرکز دیسپاچینگ کل هستیم و زمانی که این مرکز اعلام کند وضعیت شبکه به ثبات رسیده، میتوانیم ساعات خاموشی را کم کنیم، ولی در وضعیت ناپایداری شبکه چارهای جز افزایش خاموشیها نداریم.
سخنگوی صنعت برق، در این خصوص مدعی شد: “قطعی برق به دلیل وقوع حادثه صورت گرفته و در این صورت امکان اطلاعرسانی از قبل وجود ندارد”.
به گفته وی، فاصله تولید و مصرف برق در ایران «به دلیل گرمای هوا» به شدت افزایش یافته و حتی به ۱۱ هزار مگاوات نیز رسیده است.
محمدحسن متولیزاده مدیرعامل توانیر، شرایط در حدود یک ماه آینده را “اضطراری” عنوان کرد و مدعی شد که “گرمای بیسابقه” عامل اصلی رشد مصرف برق در کشور بوده است.
بی تدبیری مسئولین در مدیریت بارش های حداقلی، سلامت شمار متعددی از شهروندان را به خطر انداخته است. بحران آبی در ایران، علاوه بر ایجاد مصائبی برای شهروندان، منجر به مرگ دستهجمعی گونههای حیات وحش در برخی مناطق کشور نیز شده است. خشکسالی در بسیاری از نقاط ایران در حالی صورت میگیرد که گزارشات متعددی از فرسودگی شبکه های آبی، هدر رفت آب و دیگر معضلات دخیل در کاهش سطح آبی کشور، منتشر شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایران در خصوص معضل بی آبی در کشور گفت: در حال حاضر از میان ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی ۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد.
حمیدرضا جانباز اظهار کرد: امسال قرار است با توجه به پیشبینیها، آب حدود ۸۰۰۰ روستا از طریق آبرسانی سیار تامین شود که این عدد در سال گذشته برابر ۵۵۰۰ روستا بود.
وی مسبب بروز بحران های مذکور را “کاهش بارش در کشور” و “افزایش بیرویه و زودرس دما” عنوان کرد.
بر اساس تعریف سازمان ملل متحد هرگاه مجموع مصرف آب یک کشور از ۴۰ درصد از کل منابع آب سالانه تجدیدپذیر آن بیشتر باشد، آن کشور در حال ورود به معضل کم آبی است.
اخیرا وزیر نیرو ضمن بیان اینکه باید تجهیزات مناسبی داشته باشیم تا از هدر رفت آب جلوگیری کنیم، عنوان کرد: حدود ۴۰ سال پیش سرانه منابع آب تجدیدپذیر در کشور به ازای هر نفر ۲ هزار مترمکعب بود، اکنون این منابع به هزار مترمکعب رسیده است.
رضا اردکانیان افزود: ما نمیتوانیم تجهیزات مناسب نداشته باشیم و مقصر اصلی را مصرف کننده بدانیم. باید با کمک دستگاههای مسئول و برنامهریز به سمتی برویم که شبکههایی ایجاد کنیم تا از آب قابل شرب برای مصارف بهداشتی و توسعه فضای سبز استفاده نکنیم.
بعلاوه معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به عدم وجود آموزش های لازمه برای صنعت داران پرمصرف در خصوص گونه های موجود برای بهینه سازی مصرف، خاطر نشان کرد: متاسفانه هنوز صنایع کشور آشنایی چندانی با بازچرخانی آب و اینکه میتوانند پساب را به خوبی استفاده کنند را ندارند.
تقی زاده خامسی افزود: باید طی اقدامی همه جانبه به این معضل مهم رسیدگی شود؛ به عنوان مثال فقط به قسمت آب شرب پرداخته نشود و به بخشهای مختلف مصرف نیز توجه قرار بگیرد.
مدیر سابق منابع آب وزارت نیرو ضمن بیان اینکه بحران بی آبی علاوه بر ایجاد مصائب متعدد برای شهروندان منجر به مرگ دستهجمعی گونههای حیات وحش برخی مناطق ایران نیز شده است، ادامه داد: در برخی از استانها وضعیت آب، به حدی بحرانی شده که هفته قبل سخنگوی جمعیت هلال احمر، از آغاز طرح مربوط به آبرسانی سیار در چهار استان سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسان جنوبی خبر داده است.
هدایت فهمی وضعیت آب در تهران را نسبت به سالهای قبل بسیار بحرانیتر خواند و عنوان کرد: سدهای تهران ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش حجم داشتهاند و ممکن است وضعیت تهران در چند روز آینده از این هم بدتر شود.