جمعی از فعالین مدنی شهرستان مریوان، در اعتراض به کشتار کولبرانی که طی روزهای اخیر در پی تیراندازی نیروهای نظامی در ارتفاعات مرزی استان کردستان جان خود را از دست داده بودند، روز شنبه ۱۲ تیر، در ارتفاعات “ته‌ته” هورامان تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواستار پایان دادن به خشونت علیه این کولبران شدند. طی یک هفته اخیر دستکم ۶ کولبر در ارتفاعات مرزی استان کردستان در پی شلیک مستقیم نیروهای نظامی و یا سقوط از ارتفاعات کشته و زخمی شده اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، معترضان، ضمن کوهپیمایی در ارتفاعات ته‌ته هورامان در حالی که به شکل نمادین، بارهایی را بر پشت خود حمل می کردند، با در دست داشتن پلاکاردهایی، خواهان پایان دادن به کشتار کولبران در ارتفاعات مرزی کردستان شدند.

طی یک هفته اخیر دستکم ۶ کولبر در استان کردستان به نامهای واحد محمدپور در مناطق مرزی شهرستان سردشت، نصرالله حمیدی در ارتفاعات مرزی شهرستان نوسود، صادق ناصری، کیوان حق‌ مرادی و سیروان تخانی در ارتفاعات مرزی ته‌ته هورامان و همچنین واحد امین‌ زاده در مناطق مرزی شهرستان بانه، در پی شلیک مستقیم نیروهای نظامی و یا سقوط از ارتفاعات کشته و زخمی شده اند.

یکی از فعالان مدنی حاضر در تجمع مذکور می گوید: کولبرانی که طی روزهای اخیر کشته شده اند، قطعا اولین قربانیان این مسیر نیستند و بسیاری از آشنایان و اقوام ما که راهی جز کولبری برای امرار معاش خود نیافته بودند، با شلیک گلوله نظامیان کشته شده اند.

او می‌افزاید: اگر مسئولین شرایط اشتغال را برای شهروندان فراهم آورند، هیچکس حاضر نیست حتی برای یک ساعت در این مسیر جان خود را به خطر اندازد.

این شهروند با اشاره به مرگ کیوان حق مرادی کولبر ۳۲ ساله جانباخته به دست شلیک نظامیان در ارتفاعات مرزی شهرستان نوسود، عنوان میکند: این کولبر در پی بدست آوردن لقمه نانی در حالی با شلیک نیروهای نظامی جان خود را از دست داد که فرزندی گریان و با چشمانی منتظر در خانه از خود بجای گذاشته است.

شهروندان حاضر در این تجمع ضمن بیان اینکه کشتار کولبران به شیوه سیستماتیک صورت میگیرد، خاطر نشان کردند: اگر در دادگاه ها و مراجع قضایی، ماموری که با شلیک بی ضابطه خون کولبری را میریزند، بازخواست و دادگاهی بشود و عوامل دخیل در کشتار کولبران را مسئول این اعمال بدانند، دیگر کسی برای بدست آوردن لقمه ای ناچیز، جان خود را از دست نمیدهد.

آنها میگویند که باری که کولبران حمل می‌کنند اقلامی مانند پارچه و پوشاک و… است و مواردی مانند مواد مخدر و اسلحه که تهدیدی علیه احتماع محسوب می شوند، در کوله بار کولبران این مرز و بوم پیدا نمی شود.

در این راستا نماینده مردم سقز و بانه در واکنش به کشتارهای اخیر کولبران گفته بود: “این شلیک ها از سوی سربازان هنگ مرزی انجام می‌شود و به دلیل اینکه در مرز اتفاق می افتد، اساسا می توانند منکر شوند و بگویند که این کولبران به قصد خرابکاری آمدند و ضد انقلاب هستند؛ لذا از این حربه استفاده می کنند؛ اما کولبران مشخص هستند زیرا نه اسلحه دارند و لباس محلی تنشان هست و کارشان هم معلوم است. افراد غیر کولبر هم بین آنها تردد نمی کنند اما بعضا توجیه هم می کنند که چون شب بود فکر کردیم که اینها دشمن هستند لذا به آنها شلیک کردیم”.

بهزاد رحیمی اظهار کرد: متاسفانه باز هم جوانان بی گناهی کشته می‌شوند که برای تامین معیشت خود و خانواده‌شان راه سخت کولبری را انتخاب کرده‌اند؛ در حالی که ما بارها به مسئولین تذکر داده‌ایم که اگر به مواردی مشکوک شدند، این افراد را بازداشت کنند یا با گلوله پلاستیکی بزنند اما مستقیم به قلب و سر آنها شلیک می‌کنند و متاسفانه این افراد کشته می‌شوند.

کولبری، شغلی کاذب و مشقت بار است که مردم مناطق مرزی در پی فقدان فرصت های شغلی به آن روی می آورند و سالانه ده ها تن در مواجهه با خطرات طبیعی و یا در پی شلیک نیروهای مرزبانی کشته و‌ یا زخمی می شوند.

در بخشی از گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر در ایران؛ ویژه سال ۲۰۲۰ به شهروندانی که توسط ارگان‌های نظامی کشته و یا زخمی شده‌اند پرداخته شده است.

به غیر خسارت های مادی، قتل حیوانات بارکش و حوادث روی داده از جمله سرمازدگی و بهمن، در این گزارش قتل ۳۶ کولبر (باربر مرزی) و زخمی شدن ۱۰۹ تن آنان توسط نیروهای مرزبانی و انتظامی ثبت شده است.

لازم به ذکر است که ۹ کولبر دیگر نیز به واسطه شرایط اقلیمی و جغرافیایی مانند سرمازدگی و سقوط از ارتفاع دچار حادثه شدند که از این تعداد ۴ کولبر زخمی شدند و ۵ کولبر جان باختند.