بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه سیزدهم مرداد، گفت سعید آقاجانی، فرمانده واحد پهپادی سازمان هوا‌فضای سپاه پاسداران ایران، مجری اصلی حمله اخیر به کشتی «مرسر استریت» در آب‌های دریای عمان بود.

ژنرال گانتز تاکید کرد این «نخستین بار است» که اسرائیل نام این نظامی ارشد ایرانی را آشکارا به عنوان طراح حمله صورت گرفته در روز هفتم مرداد مطرح می‌کند.

وی افزود، سعید آقاجانی تجهیزات، آموزش و برنامه‌ها را ارائه می‌کند و مسئول اقدامات تروریستی بسیاری در منطقه بوده است.

وزیر دفاع اسرائیل همچنین اظهار داشت که امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوا- فضای سپاه پاسداران ایران نیز «عامل ده‌ها حمله پهپادی و راکتی اخیر در منطقه بوده است».

ژنرال گانتز در نشست مشترکی با یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، پس از دیدار با شماری از سفیران خارجی کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل در اسرائیل این اظهارات را بیان کرد.

بنی گانتز به این سفیران گفت: «بار دیگرثابت شد که ایران، یک چالش منطقه‌ای، بین‌المللی، و عامل تهدید برای اسرائیل است؛ ایران مسئول ده‌ها عمل تروریستی در منطقه و فعال کردن شبه‌نظامیان متحد خود در یمن، عراق و کشورهای دیگر بوده است.»

وزیر خارجه اسرائیل نیز در این دیدار گفت که رویداد اخیر، «نزاع میان ارتش‌ها در سوریه نبوده؛ اقدام مخفیانه علیه یک پایگاه نظامی نیست؛ بلکه تعرضی علیه شاهراه تجاری جهانی بوده؛ آزادی تردد دریایی مورد حمله قرار گرفته و این، یک بزهکاری بین‌المللی است.»

یائیر لاپید افزوده است که «اگر جهان توان دارد، باید هم‌اکنون علیه ایران اقدام کند زیرا در صورت عدم واکنش از سوی جامعه جهانی، دیگر باید گفت که از اساس جامعه بین‌المللی وجود ندارد».

وزیران دفاع و خارجه اسرائیل با این دیدار، تلاش روزهای گذشته دولت خود را با هدف تصویب قطعنامه جدید تحریمی علیه ایران در شورای امنیت، وارد مرحله تازه‌ای کرده‌اند.

گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل ، در نشست روز سه‌شنبه شورای امنیت گفته بود که «ایران را تحریم کنید».

اسرائیل، در سخنانی که مورد تایید آمریکا و بریتانیا قرار گرفته، می‌گوید که ایران روز پنج‌شنبه گذشته با پهپاد انتحاری به کشتی «مرسر استریت» که در اجاره شرکت کشتیرانی اسرائیلی زودیاک بود، حمله کرد؛ این رویداد به مرگ دو خدمه کشتی که شهروندان رومانی و بریتانیا بودند، منجر شد.

هر چند نام امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده شاخه هوا- فضای سپاه پاسداران ایران برای مردم ایران و جهان آشنا است، اما نام سعید آقاجانی تا پیش از این تنها از سوی سازمان مجاهدین خلق ذکر شده بود.

سازمان مجاهدین در پی حملات پهپادی تابستان سه سال پیش به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان، نام سعید آقاجانی را برده و گفتند که او در کنار امیرعلی حاجی‌زاده بر عملیات ارسال پهپادها به عربستان، نظارت داشت.

هنوز از واکنش ایران به مطرح شدن نام این دو فرمانده ارشد خود در ماجرای کشتی «مرسر استریت» گزارشی منتشر نشده اما مقامات نظامی و سیاسی ایران پیاپی در این هفته تاکید کردند که در این رویداد نقشی نداشته‌اند.

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، روز چهارشنبه نیز با اشاره به آن‌چه که «زمینه‌سازی صهیونیستی» در خلیج فارس نامید، گفت هر کسی که ایران را تهدید کند، یا در تهدید و ضربه زدن به ایران مشارکت کند، با واکنشی سهمگین روبرو خواهد شد.

ایران می‌گوید این کشور خود قربانی حملات متعدد دریایی اسرائیل در سال‌های گذشته قرار گرفته است.

سران اسرائیل در سال‌های گذشته و در موارد متعددی به توانمندی خود در «ضربه زدن به ایران» از طریق دریا افتخار کرده بودند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر پیشین، در یکی از دیدارها از واحد دریایی، در یک زیردریایی اسرائیلی، گفت که کشورش «در دریاهای دور و نزدیک» عملیات لازم در برابر ایران را انجام می‌دهد.

روزنامه وال استریت جورنال در آغاز بهار امسال از حملات متعدد اسرائیلی به کشتی‌ها و نفتکش‌های ایرانی در سال‌های گذشته خبر داد که تایید کننده اظهارات متعدد تلویحی نخست وزیر و سایر مقامات اسرائیلی در این زمینه بود.

«فاصله ایران تا بمب اتمی به ۱۰ هفته کاهش یافته است»

در این میان، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در سخنان روز سیزدهم مرداد در برابر شماری از سفیران خارجی در کشورش، گفت که فاصله دستیابی ایران به بمب اتمی، «به تنها ۱۰ هفته کاهش یافته است».

رسانه‌های عمده اسرائیل، مانند شبکه کان، هاآرتص و جروزالم پست، گفته‌اند که دولت اسرائیل روی کار آمدن ابراهیم رئیسی را در ایران و همزمانی آن با حمله‌ای که به کشتی «مرسر استریت» صورت گرفته، «بهترین فرصت» برای تشکیل اجماع جهانی علیه ایران، تشخیص داده‌ و کارزار علیه جمهوری اسلامی ایران را گسترش داده‌اند.

از سوی دیگر، انریکه مورا، نماینده ارشد سیاسی اتحادیه اروپا، که ظاهرا بی‌اعتنا به بیانیه شدیداللحن دولت اسرائیل علیه خود، برای حضور در آیین تحلیف ابراهیم رئیسی به ایران سفر کرده، مذاکرات با شماری از مقامات ارشد ایران را در تهران آغاز کرده است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز با اشاره به تغییر دولت در ایران گفته است که دولت جو بایدن آماده بازگشت به مذاکرات هسته‌ای (غیرمستقیم) با ایران است.