کمیسیون واکسیناسیون آلمان دریافت دوز تکمیلی واکسن برای شهروندانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند را توصیه کرده است. پیش از این توصیه هم دوز تکمیلی را تقریبا ۵۰۰ هزار شهروند آلمان دریافت کرده بودند.

کمیسون دائمی واکسیناسیون آلمان (موسوم به اشتیکو) به شهروندانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و در برابر ویروس کرونا واکسیناسیون کامل را دریافت کرده‌اند، توصیه کرده است که دوباره در برابر این ویروس خود را واکسینه کنند. همزمان اما این کمیسیون از توصیه کلی واکسیناسیون مجدد به سالمندان خودداری کرده‌است.

از سوی دیگر این سازمان هیچ توصیه‌ای بر اساس تفکیک گروه‌های سنی نداده است.

در توصیه تازه کمیسیون واکسیناسیون آلمان، تأکید بر شهروندانی است که دارای نقص ایمنی‌اند یا دچار بیماری‌هایی هستند که در آنها سیستم ایمنی با استفاده از دارو تنظیم و تضعیف می‌شود: مثلا در مورد بیماری‌های خودایمنی یا پس از پیوند عضو.

 اما به گفته مرتنز، مدیر این کمیسیون، در این گروه هم بسته به میزان سرکوب سیستم ایمنی باید بین بیماران تمایز قائل شد. به گفته این کارشناس برای تجدید واکسیناسیون در این دسته از بیماران باید با توجه به میزان ضعف سیستم ایمنی تصمیم گرفت.

مرتنز می‌گوید: «پاسخگویی به این پرسش که چه زمانی تجدید واکسیناسیون برای گروه‌هایی که در معرض خطر نیستند ضرورت دارد، از نظر علمی به مراتب سخت‌تر است.ٰ» به گفته او تصمیم‌گیری در این مورد هنوز مدتی طول خواهد کشید.

این کمیسیون و مؤسسه روبرت کخ آلمان در حال بررسی این موضوع هستند که در حال حاضر کووید -۱۹ به چه میزان و به چه شدت در گروه‌های سنی بالاتر بروز می‌کند.

به گفته یکی از این کارشناسان چنانچه مشخص شود، بیشتر موارد ابتلای مجدد به بیماری پس از واکسیناسیون کامل از سنی خاص رخ می‌دهد، می‌توان یک توصیه کلی برای تجدید واکسیناسیون در گروه سنی ۶۰، ۷۰ یا ۸۰ ساله‌ها داد.

منتظر توصیه کمیسیون نماندند!

گفتنی است که در ابتدای ماه اوت در پی نشست وزاری بهداشت ایالات آلمان، تصمیم بر توصیه به تجدید واکسیناسیون گرفته شد. به این ترتیب در آلمان از سه هفته پیش تاکنون بدون توصیه‌ کمیسیون دائمی واکسیناسیون این کشور، دریافت سومین دوز واکسن (در مورد واکسن‌های دو دوز) برای سالمندان و شهروندانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، امکان پذیر است.

بر این اساس، کسانی که به طور کامل واکسینه شده‌اند، تقریبا پس از ۶ ماه، دوز تکمیلی دریافت می‌کنند.

تاکنون نزدیک به نیم میلیون شهروند آلمان واکسن خود را تجدید کرده‌اند.

Infografik Corona Impfquote nach Kontinent (19.09.21) EN

در ابتدای ماه سپتامبر هم ینز اشپان، وزیر بهداشت و درمان آلمان از این استراتژی دفاع کرد و گفت، نمی‌خواهد دست روی دست بگذارد تا دوباره در خانه‌ها و مراکز نگهداری سالمندان، انسان‌ها در اثر این بیماری جان دهند.

موافقت و مخالفت با توصیه کلی برای دوز سوم

این تصمیم نشست وزرای بهداشت ایالت‌های آلمان و نظر مثبت وزیر بهداشت در تجدید واکسن و توصیه به آن پیش از اعلام “اشتیکو” انتقادهایی هم به همراه داشته است.

مدیر نهاد حفاظت از بیماران آلمان با تأکید بر اینکه باید منتظر جواب “اشتیکو” می‌ماندند، می‌گوید، همچنان مخالف واکسیناسیون عمومی کنترل نشده است.

اویگن بریش می‌گوید، با یک آزمایش خون می‌توان وضعیت سیستم ایمنی فرد را در برابر سارس-کووید- ۲ بررسی کرد و نتیجه گرفت که آیا فرد ایمن است یا به تجدید واکسن نیاز دارد.

در مقابل اما لیف اریک ساندر، عفونت شناس آلمانی، تجدید واکسیناسیون را برای گروه‌های سنی بالا و شهروندانی که در گروه ریسک قرار می‌گیرند از نظر پزشکی منطقی می‌داند.

او در ماه اوت نتایج گروه تحقیقاتی که خود سرپرستی می‌کند را منتشر کرد. این نتایج به گفته او این فرضیه را که پاسخ ایمنی در افراد مسن نسیت به واکسیناسیون به میزان قابل توجهی بیشتر از افراد جوان کاهش یافته است، تأیید می‌کند.

 دوز سوم در آلمان یا دوز اول در کشورهای دیگر؟

از دیدگاه یکی از ایمن‌شناسان آلمانی به نام واتسل، تجدید واکسن منطقی است. کارستن واتسل می‌گوید: «سیستم ایمنی با هر تماسی که با یک عامل بیماری‌زا پیدا می‌کند، پاسخ ایمنی بدن را به طور چشمگیری بهبود می‌بخشد.» تحقیقاتی که در اسرائیل در مورد سالمندان اخیرا انجام شده‌اند هم این تأثیر را تأیید می‌کنند.

واتسل اما موضوع دریافت واکسن سوم را با توجه به کمبود واکسن در کشورهای دیگر یک موضوع اخلاقی هم می‌داند.

دسته‌ای دیگر از کارشناسان هم واکسیناسیون جوانان و شهروندانی که هنوز در آلمان واکسینه نشده‌اند را از بحث تزریق واکسن سوم مهمتر می‌دانند.