ارتش ایران مانور نظامی خود را با وجود انتقاد و ابراز نگرانی رئیسجمهور آذربایجان، در شمال غربی آغاز کرده است. فرمانده نیروی زمینی ارتش در این مانور گفته حساسیت ایران به مرز شمال غربی «افزایش یافته» و فعالیت اسرائیل آنجا «به طور کامل در رصد» است.
خبرنگار ایرنا در ارومیه به نقل از سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش گزارش داد: «در منطقه ما عنصر ناخوانده و برهم زننده امنیت را داریم که از جای دیگر آمده و آن، رژیم نامشروع صهیونیستی است.»
جمهوری آذربایجان به انجام مانور و فعالیت نظامی در مرزهایش با ایران انتقاد کرده اما ایران میگوید مخاطب این مانور اسرائیل است.
ارتش جمهوری اسلامی ایران گزارش داده که صبح امروز با حضور سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش در عملیاتی که «فاتحان خیبر» نام گرفته، توپخانه یگانهای زرهی شلیک کرده و از هوا هم بالگردهای ارتش عملیات را پشتیبانی کردهاند
خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه هم نوشته است رزمایش نیروی زمینی ارتش با حضور تیپهای ۲۱۶ زرهی، ۳۱۶ زرهی، تیپ ۲۵، گروه ۱۱ توپخانه، گروه پهپاد، جنگال، گروه ۴۳۳ مهندسی رزمی و با پشتیبانی بالگردهای هوانیروز آغاز شده است.
در این گزارشها به منطقه دقیق برگزاری مانور اشاره نشده و فقط گفته شده مانور در «منطقه عمومی شمال غرب کشور» اجرا میشود.
آقای حیدری تاکید کرده که جمهوری آذربایجان و ترکیه هم در مرزهای ایران مانور برگزار کردهاند.
‘نگرانی ایران’ از حضور جنگندههای سوری در آذربایجان
فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران بار دیگر از حضور جگندههای سوری در جمهوری آذربایجان ابراز نگرانی کرده است: «هنوز برای جمهوری اسلامی ایران خروج نیروهای تروریستی که از سوریه به این منطقه آمدهاند، محرز نشده و جمهوری اسلامی ایران از این بابت حساس است.»
در جریان جنگ سال گذشته بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه «قرهباغ کوهستانی»، گزارشهایی از حضور شبهنظامیان مخالف بشار اسد در حمایت از جمهوری آذربایجان در این جنگ منتشر شد.
این افراد که از سوی کشور ترکیه حمایت میشوند، در جنگ داخلی سوریه در برابر بشار اسد و شبهنظامیانی میجنگند که از سوی ایران حمایت میشوند.
آقای علیاف درباره تحرکات نظامی ایران چه گفته بود؟
الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، چند روز پیش برگزاری یک مانور نظامی ایران در نزدیکی مرزهای جمهوری آذربایجان را بسیار تعجب برانگیز توصیف کرده است. او گفته بود «هر کشوری میتواند در قلمروی خودش رزمایش انجام دهد. این حق مسلم آنهاست. اما چرا حالا و چرا در مرز ما؟»
او پرسیده بود: «چرا این رزمایشها وقتی ارمنستان در منطقههای جبرائیل، فضولی و زنگیلان بود، انجام نمیشد؟ چرا این کار پس از این که ما این مناطق را پس از ۳۰ سال آزاد کردیم، انجام میشود؟»
محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه روز چهارشنبه ظاهرا در پاسخ به آقای علیاف گفت: «دولتهای همسایه بهتر از هرکسی دلایل برگزاری رزمایش را میدانند».
او مهمترین دلیل رزمایش را جلوگیری از تغییر مرزها در همسایگی ایران اعلام کرده و گفته بود: «جلوگیری از تغییر در مرزهای کشورهای همسایه از راهبردهای جدی جمهوری اسلامی است و هرگونه تغییر ژئوپولیتیک در منطقه را مخل امنیت داخلی خود میدانیم و همواره آن را خط قرمز اعلام کردهایم و بر این اساس بدیهی است که نسبت به آن بیتفاوت نباشیم.»
به دنبال جنگ سال گذشته قرهباغ و توافق آتشبس میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان حضور نظامیان جمهوری آذربایجان در مناطق مرزی با ایران پررنگتر شده و بخشی از جاده اصلی میان ایران و ارمنستان تحت کنترل آنها در آمده است.
ایران: مخاطب اصلی اسرائیل است
ایران دلایل مختلفی برای مانور اعلام کرده از جمله تمرین و آمادگی نظامی و حفاظت از مرزها. اما از اینکه تاکید کند مخاطب مانور و حضور نظامی در مرزهای شمال غربی، اسرائیل است، ابایی نداشته است.
جمعه پیش حسن عاملی، امام جمعه اردبیل در خطبههای نمازجمعه گفت که این رزمایش «پاسخی به حضور اسرائیل» در جمهوری آذربایجان است.
جمهوری آذربایجان از جمله کشورهای همسایه ایران است که با کشور اسرائیل ارتباطات دوستانهای دارد و این مساله همواره با نارضایتی جمهوری اسلامی در ایران همراه بوده است.
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران دیشب در سخنانی در اردبیل ایران را دوست و رفیق جمهوری آذربایجان خواند اما افزود «توطئه در بین دو کشور بسیار است» و اسرائیل را متهم کرد که علیه دوستی دو کشور «توطئه میکند.»
اسرائیل یکی از مشتریهای مهم نفت جمهوری آذربایجان است و همزمان، آذربایجان نیز از اسرائیل تسلیحات نظامی وارد میکند.
علاوه بر این برخی از رسانهها و گروههای سیاسی نیز طرفدار جدایی منطقه آذربایجان ایران و پیوستن آن به جمهوری آذربایجان هستند که از جمله مسایل بسیار حساس در روابط تهران و باکو تلقی میشود.
اما به رغم همه دشواریها در روابط دو کشور، ایران و جمهوری آذربایجان از زمان تاسیس این کشور در سال ۱۹۹۱ تاکنون همواره روابط دوستانهای داشتهاند.