یک مقام ارشد وزارت بهداشت میگوید سازمان بهداشت جهانی تاکنون هیچ واکسنی برای پناهجویان و مهاجران به ایران نفرستاده است. با این حال واکسنهای تزریق شده به مهاجران افغان تاکنون تقریبا همه اهدایی بودهاند.
مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت دوشنبه دهم آبان اعلام کرد از آغاز شروع واکسیناسیون در ایران تا امروز در مجموع بیش از ۸۸ میلیون و ۲۳۶ هزار دوز واکسن در این کشور تزریق شده است.
این وزارتخانه به طور معمول آمار روزانه تحولات مربوط به پاندمی کرونا و واکسینه شدن شهروندان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ را به صورت تفکیکی منتشر نمیکند.
در شبانهروز گذشته اندکی بیش از یک میلیون و ۴۹ هزار واکسن در سراسر ایران تزریق شده است اما مشخص نیست چه تعداد از دریافتکنندگان آنها شهروندان غیرایرانی مهاجر یا پناهجو بودهاند.
حمیدرضا نجاری، مسئول اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت میگوید تاکنون بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از شهروندان غیرایرانی یک دوز واکسن کرونا و بیش از ۳۰۰ هزار نفر آنها دو دوز واکسن دریافت کردهاند.
اعتراف به تاخیر در واکسینه کردن مهاجران
واکسیناسیون در ایران ۲۱ بهمن ماه سال پیش با تعداد محدودی واکسن روسی “اسپوتنیک وی” آغاز شد اما طی حدود شش ماه و نیم بعد از آن مجموع واکسنهایی که وارد کشور شد به ده میلیون دوز نمیرسید.
تا مرداد ماه تعداد واکسنهای وارداتی به ایران به نسبت جمعیت حدود ۸۵ میلیون نفری بسیار اندک بود و بر همین اساس واکسینه کردن مهاجران و پناهجویان در دستور کار قرار نگرفته بود.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
حمید رضا نجاری ضمن اعتراف به این مسئله به خبرگزاری ایسنا گفت: «طبیعی بود که در مراحل اولیه واکسیناسیون میزان واکسن در دسترس به حدی نبود که پناهجویان هم بهرهوری بالایی داشته باشند، اما اکنون که واکسن به اندازه نیاز تامین شده است، واکسیناسیون اتباع غیرایرانی هم به شکل تصاعدی رو به افزایش است»
بهمن عیناللهی، وزیر بهداشت در روزهای پایانی مهر ماه گفته بود به زودی تعداد مجموع واکسنهای وارداتی به ایران تا اواسط آبان ۱۲۰ میلیون و تا مدتی دیگر به ۱۸۰ میلیون دوز خواهد رسید.
برنامه واکسینه شدن ۸۰ درصد جمعیت
او هدفگذاری برای رسیدن به ایمنی جمعی را واکسینه شدن کامل ۸۰ درصد جمعیت عنوان کرد که حدود ۶۸ میلیون نفر میشوند و برای واکسیناسیون آنها ۱۳۶ میلیون دوز واکسن نیاز است.
برخی مسئولان زمان لازم برای تامین ۱۸۰ میلیون دوز واکسن را تا پایان امسال گفتهاند. همچنین علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا شهریور ماه امسال گفته بود “در مجموع به ۱۵۰ میلیون دوز واکسن نیاز داریم” اما مبنای محاسبه او مشخص نیست.
مطابق آمار وزارت بهداشت ایران تعداد کسانی که تا دهم آبان به طور کامل واکسینه شدهاند نزدیک به ۳۵ میلیون و ۲۸۴ هزار نفر است که با هدفگذاریهای اعلام شده فاصله قابل توجهی دارد.
مسئول اداره مراقبت وزارت بهداشت در گفتوگو با ایسنا گلایه میکند که: «تا این لحظه هیچواکسنی از مکانیسم بشر دوستانه سازمان بهداشت جهانی برای اتباع غیر ایرانی و پناهجویان ساکن در ایران ارسال نشده است.»
اهدای واکسن از هند و اتریش برای مهاجران افغان
حمیدرضا نجاری در عین حال درباره اهدای واکسن برای مهاجران اذعان کرد: «در این بین تنها دولت هند یک میلیون دوز واکسن بهارات برای تزریق به ۵۰۰ هزار تبعه غیرایرانی به جمهوری اسلامی ایران هدیه کرده است.»
سفارت اتریش در تهران ۲۵ شهریور از ورود دومین محموله از واکسنهای اهدایی دولت اتریش ویژه مهاجران افغان خبر داد که در مجموع شامل یک میلیون دوز واکسن میشوند. اتریش اواسط شهریور هم نیم میلیون دوز واکسن برای مهاجران افغان به ایران اهدا کرده بود که نجاری به آنها اشاره نمیکند.
واکسیناسیون مهاجران با واکسنهای اهدایی
وزارت امور مهاجرین افغانستان بهمن ماه سال پیش شمار شهروندان افغان ساکن ایران را ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اعلام کرد که حدود یک میلیون نفر آنها فاقد برگه شناسایی و مجوز اقامت معتبر هستند.
مطابق شواهد واکسیناسیون مهاجران و پناهجویان شامل افرادی میشود که اجازه اقامت دارند یا به طور قانونی وارد ایران شدهاند.
این در حالی است که پس از تسلط نیروهای طالبان بر کابل دهها هزار شهروند افغانستان از طریق مرزهای زمینی وارد ایران شدهاند که شماری از آنها در اردوگاههای اسکان موقت در همان مناطق مرزی به سر میبرند.
مسئول اداره مراقبت وزارت بهداشت ادعا کرد: « بر اساس سند ملی واکسیناسیون، اتباع ایرانی و غیرایرانی باید واکسن کووید۱۹ دریافت کنند و از ابتدا هم واکسیناسیون اتباع غیرایرانی در برنامه وزارت بهداشت قرار داشت.» با این حال آن تعداد واکسنی که تا کنون به مهاجران تزریق شده تقریبا معادل واکسنهای اهدایی بوده است.
به گزارش ایسنا، نجاری پناهجویانی که به طور غیرقانونی وارد ایران میشوند را یک “چالش جدی” خوانده که به گفته او “مسئول آن طبیعتا وزارت بهداشت نیست”.