از میانه آبانماه به این سو تعداد واکسنهای تزریق شده در ایران با اندکی نوسان به شکل محسوسی روندی نزولی پیدا کرده است. با وجود واردات کافی واکسن ظاهرا مهمترین علت این روند، کاهش استقبال از واکسینه شدن است.
روابط عمومی وزارت بهداشت جمعه ۲۸ آبان اعلام کرد از شروع واکسیناسیون در ایران در بهمن ماه سال گذشته تا کنون بیش از ۱۰۱ میلیون دوز واکسن به شهروندان تزریق شده است.
این آمار مربوط به مجموع واکسنهای تزریق شده به شهروندان در ایران است. در این میان از جمعیت حدود ۸۵ میلیون نفری ایران فقط اندکی بیش از ۴۴ میلیون نفر با دریافت دو دوز واکسن به طور کامل واکسینه شدهاند.
در شش ماه ابتدایی آغاز واکسیناسیون در ایران تعداد واکسنهای وارد و تزریق شده برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ در ایران بسیار ناچیز بود، به طوری که بیش از ۹۰ درصد واکسنهای تزریق شده مربوط به چهار ماه اخیر میشود.
فاصله واقعیت واکسیناسیون با وعدههای دولت
با این حال تا کنون فقط حدود ۵۲ درصد شهروندان ایران به طور کامل واکسینه شدهاند که این رقم با وعدههای رئیس دولت سیزدهم، ابراهیم رئیسی و وزیر بهداشت دولت او، بهرام عیناللهی فاصله زیادی دارد. البته اگر جمعیت هدف واکسیناسیون را شهروندان بالای ۱۲ سال در نظر بگیریم درصد افراد واکسینه شده به ۵۶ درصد و بیشتر هم میرسد.
رئیسی سوم مهرماه وعده داده بود “در چند روز آینده” ۷۰ درصد جمعیت واکسینه میشوند و عیناللهی سه روز بعد ادعا کرد: «بعد از گذراندن دو هفته آینده به واکسیناسیون ۷۰ درصدی که میخواستیم، خواهیم رسید.»
در مهرماه و نیمه اول آبان ماه واکسیناسیون در ایران به طرز قابل ملاحظهای شتاب گرفت و در اغلب روزها به بیش از یک میلیون دوز رسید.
با آغاز واکسینه کردن دانشآموزان و نوجوانان این شتاب محسوستر شد و وزارت بهداشت ۱۳ آبان تعداد واکسنهای تزریق شده در یک شبانهروز را بیش از یک میلیون و ۶۷۸ هزار دوز اعلام کرد.
کاهش واکسیناسیون به کمتر از ۴۰۰ هزار دوز در روز
این میزان به نسبت روزهای قبل یک جهش بود و روند واکسیناسیون پس از آن با نوسانهایی کاهشی شد. این کاهش در یک هفته اخیر چشمگیرتر شده است.
بر پایه آمار وزارت بهداشت در شبانهروز گذشته اندکی کمتر از ۳۹۲ هزار دوز واکسن در سراسر ایران تزریق شده است. بیستم آبان ماه بیش از دو برابر این مقدار واکسن در ایران تزریق شده بود.
نسبت شهروندان واکسینه شده در استانهای مختلف ایران متفاوت است. سیامک محبی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم به تازگی گفته در استان قم فقط حدود ۳۸ درصد شهروندان به طور کامل واکسینه شدهاند.
واکسنهراسی در قم و برخی استانها
قم یکی از دو کانون اصلی شیوع کرونا در ایران محسوب میشود. با این حال خبرگزاری دولتی ایرنا هفته گذشته به نقل از محبی علت پائین بودن میزان واکسیناسیون در این استان به نسبت میانگین کشوری را “واکسنهراسی” عنوان کرد.
امتناع از دریافت واکسن و واکسنهراسی مختص استان قم نیست. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) چندی پیش نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرده که مطابق آن ۱۴ درصد از شهروندان بالای ۱۸ سال ایران گفتهاند تمایلی به دریافت واکسن کرونا ندارند.
بیمیلی بخشی از شهروندان برای دریافت واکسن بحثهایی درباره اجباری شدن آن را نیز مطرح کرده است. ایسپا به تازگی از نظرسنجی دیگری خبر داده که بر مبنای آن نزدیک به ۲۲ درصد شهروندان با اجباری شدن واکسیناسیون مخالفت کردهاند.
کاهش رعایت دستورالعملهای بهداشتی
روند کاهشی واکسیناسیون نگرانی از بروز موج ششم پاندمی در ایران را افزایش داده است. این نگرانی با کاهش رعایت دستورالعملهای بهداشتی تشدید میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر معاونت بهداشت وزارت بهداشت ۲۸ آبان اعلام کرده که طی یک هفته گذشته میانگین استفاده از ماسک و رعایت دستورالعملها در اماکن عمومی استانهای ایران کمتر از ۴۸ درصد بوده است.
روابط عمومی وزارت بهداشت میگوید در شبانهروز گذشته پنج هزار و ۷۸۴ مورد جدید ابتلا به کرونا در ایران شناسایی شده و ۱۰۰ نفر از مبتلایان به بیماری کووید۱۹ جان خود را از دست دادهاند.
مطابق آمار رسمی از ابتدای پاندمی تا کنون بیش از شش میلیون مبتلا به بیماری کووید۱۹ در ایران شناسایی شده و ۱۲۸ هزار و ۷۳۴ نفر از مبتلایان جان باختهاند. بسیاری از کارشناسان معتقدند تعداد واقعی قربانیان میتواند تا سه برابر آمار رسمی باشد.