در بریتانیا آزمایشهایی آغاز شده است تا دریابد که آیا استفاده از واکسنهای مختلف برای دوزهای اول و دوم، همانند روش استفاده از یک نوع واکسن برای هر دو دوز موثر است یا نه.

هدف انعطاف‌پذیری بیشتر در برنامه واکسیناسیون گسترده و مقابله با هرگونه اختلال احتمالی در تأمین واکسن است.

پژوهشگران می‌گویند که استفاده از واکسنهای مختلف برای دوز اول و دوم ممکن است ایمنی بیشتری در برابر کرونا ایجاد کند.

با این حال مقامات بریتانیا گفته‌اند که حداقل تا تابستان هیچ تغییری در رویکرد فعلی این کشور در نحوه واکسیناسیون علیه کرونا ایجاد نمی‌شود.

دانشمندان دلیل خوبی برای این تحقیقات و رویکرد جدید در مورد استفاده از ترکیب دو واکسن در دو دوز و مفید بودن احتمالی آن دارند؛ زیرا در برخی از برنامه‌های واکسیناسیون دیگر از جمله ابولا از واکسنهای مختلف برای بهبود ایمنی بدن در مقابل ویروس استفاده شد.

مقایسه واکسن های کرونا

آزمایش Com-Cov که توسط “کنسرسیوم ارزیابی برنامه ایمن سازی ملی” انجام می‌شود، بیش از ۸۰۰ داوطلب بالای ۵۰ سال در بریتانیا را شامل می‌شود.

برخی از آنها ابتدا واکسن استرازنیکای آکسفورد و به دنبال آن واکسن فایزر یا بالعکس را با فاصله چهار یا ۱۲ هفته دریافت می‌کنند.

واکسنهای دیگری نیز ممکن است پس از تائید به این برنامه اضافه شود.

ندیم زهاوی، وزیر امور واکسیناسیون بریتانیا به بی بی سی گفت که استفاده از واکسنهای مختلف در دو دوز “چیزی است که از نظر تاریخی سابقه دارد” از جمله واکسنهای هپاتیت، فلج اطفال ، سرخک ، اوریون و سرخچه.

پروفسور متیو اسنپ، محقق ارشد دانشگاه آکسفورد در این تحقیقات گفت: این یک تحقیق فوق‌العاده هیجان انگیز” است و اطلاعات حیاتی در مورد شیوع واکسنها را در بریتانیا و جهان فراهم می‌کند.

او به رادیوی چهار بی بی سی گفت که آزمایشها بر روی حیوانات نشان داده که “برنامه ترکیبی واکسن، ایمنی بهتری در بدن نسبت به برنامه مستقیم استفاده از یک واکسن” ایجاد می‌کند.

اسمیتا مونداساد خبرنگار امور بهداشتی در بی بی سی می‌گوید در حالی که این آزمایش در ابتدا به منظور ایجاد انعطاف پذیری بیشتر برای استفاده از واکسنهای مختلف طراحی شد اما حالا این احتمال وجود دارد که ترکیب واکسنها می‌تواند حتی ایمنی بیشتر و طولانی‌تری در برابر ویروس کرونا ایجاد کند.

او می‌گوید : به عنوان مثال، واکسن آکسفورد از یک ویروس بی خطر برای رساندن قسمت اصلی واکسن (بخشی از رمز ژنتیکی ویروس کرونا) به بدن استفاده می‌کند.

این بخش بسیار کوچک از کد ژنتیکی به آموزش سیستم ایمنی بدن برای شناسایی ویروس کرونا و آماده سازی دفاعی برای مقابله با آن در آینده کمک می‌کند. اما شواهدی وجود دارد که هنگامی که دوز دوم همان واکسن داده می شود، سیستم ایمنی بدن ما می‌تواند کمی از تمرکز خود را به جای ویروس کرونا به روی ویروس بی خطر تغییر دهد.

امید این است که ترکیب واکسنها به سیستم ایمنی بدن ما اجازه دهد تا تمرکز بیشتری بر ایجاد محافظت در برابر ویروس کرونا داشته باشد.

کدام کشورها واکسن دریافت کرده اند