امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در آغاز سفر دو روزه به کشورهای حوزه خلیج فارس روز جمعه با شیخ محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی که در حال حاضر اداره امور امارات را برعهده دارد، دیدار کرد و اعلام شد که دو کشور قراردادی به ارزش ۱۴ میلیارد یورو برای فروش هشتاد فروند هواپیمای جنگنده رافال ساخت فرانسه به امارات امضا کرده‌اند.

رئیس جمهوری فرانسه در ادامه سفر به منطقه به عربستان خواهد رفت و گفته می‌شود از جمله برنامه‌های او میانجیگری برای رفع اختلاف عربستان و لبنان است. برخی منابع از استعفای وزیر اطلاع‌رسانی لبنان به منظور رفع یکی از موانع بهبود روابط آن کشور و عربستان خبر داده‌اند.

طی سفر آقای مکرون به امارات چند توافق تجاری دیگر به ارزش چند میلیارد یورو به دست آمده است.

شیخ محمد از رئیس جمهوری فرانسه در پاویون رهبران در نمایشگاه بین‌المللی اکسپو دوبی استقبال کرد و پس از این دیدار، امضای قرارداد فروش تسلیحاتی اعلام شد.

انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات، این قراردادها را “هدیه کریسمس” توصیف کرد و پاسخ به سئوال خبرنگاران که موضوع قراردادها و محتوای معامله دو طرف چیست، گفته بود: “نمی‌خواهم هدیه کریسمس را پیشاپیش فاش کنم.”

روز پنجشنبه، امارات متحده عربی پنجاهمین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت و قرار است تعدادی جت رافال را به منظور جایگزین کردن جنگنده‌های میراژ سفارش دهد. امارات جنگنده‌های میراژ فرانسوی را در اواخر دهه ۱۹۹۰ خریداری کرده بود.

براساس گزارش پارلمان فرانسه، میزان خرید دفاعی امارات از فرانسه بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ به نزدیک ۵ میلیارد یورو بالغ شد و این کشور را به پنجمین خریدار بزرگ تسلیحات فرانسوی تبدیل کرد. آمریکا تامین کننده اصلی نیازهای تسلیحاتی امارات است.

مشارکت امارات در ائتلاف به رهبری عربستان در جنگ یمن باعث انتقاداتی از معاملات تسلیحاتی فرانسه با آن کشور شده است. به گفته سازمان ملل، جنگ بین حوثی‌های تحت حمایت ایران و دولت یمن که از حمایت این ائتلاف برخوردار است باعث بروز یک بحران انسانی بزرگ در این کشور شده است.

مکرون محمد
توضیح تصویر،دیدار ولیعهد سعودی از فرانسه – احتمال دارد مکرون در صدد میانجیگری بین عربستان و لبنان برآید

سفر به عربستان و بحران لبنان

امانوئل مکرون را در سفر به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس یک هیئت بزرگ از مقامات سیاسی و بازرگانان فرانسوی همراهی می‌کند. ژان ایو لودریان، برونو لومر وزیر و فلورانس پارلی، وزیران خارجه، دارایی و دفاع از اعضای این هیئت هستند.

آقای مکرون در ساعات اولیه روز جمعه وارد امارات شد و پس از دیدار از این کشور، عازم قطر خواهد شد. رئیس جمهوری فرانسه فردا، شنبه، برای ملاقات و مذاکره با مقامات سعودی به عربستان خواهد رفت.

قرداحی
توضیح از جمله موضوعات سیاسی که انتظار می‌رود در این سفر مطرح شود، مذاکرات هسته‌ای ایران و بحران سیاسی و اقتصادی لبنان است.
فرانسه یکی از طرف‌های توافق هسته‌ای با ایران – برجام – بوده و امانوئل مکرون از طرفداران این توافق و همچنین بهبود روابط غرب با جمهوری اسلامی است. در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، وی حتی کوشید با میانجیگری بین رهبران جمهوری ایران و آمریکا، زمینه مذاکره بین دو طرف را فراهم آورد. این تلاش با مخالفت شدید ایران مواجه شد.
وی همچنین در صدد بوده است تا در راستای رفع بحران سیاسی و حل مشکلات وخیم اقتصادی لبنان نقشی موثر ایفا کند. لبنان برای چند دهه تحت تسلط فرانسه بود و دو کشور دارای روابط سنتی هستند.
برخی منابع منطقه گفته‌‌اند که انتظار می‌رود رئیس جمهوری فرانسه در خلال سفر به منطقه در صدد میانجیگری جهت رفع اختلاف بین این کشورها و لبنان شود.
کشورهای ثروتمند عرب حوزه خلیج فارس، که زمانی مهمترین طرف تجاری لبنان بوده و منبع اصلی سرمایه‌گذاری و کمک اقتصادی به آن کشور محسوب می‌شدند، در سال‌های اخیر و در پی تشدید اختلاف با ایران، روابط خود با آن کشور را محدود کرده‌اند.
این کشورها عملکرد حزب‌الله بر صحنه سیاسی و اقتصادی لبنان را قابل قبول ندانسته و معتقدند که این گروه با برخورداری از حمایت مالی و تسلیحاتی ایران و داشتن یک نیروی مسلح قدرتمند، عملا بر این کشور مسلط شده است. شورای همکاری خلیج فارس، که امارات و عربستان از اعضای اصلی آن هستند، حزب‌الله را سازمان تروریستی می‌دانند.
ماه گذشته انتشار نوار صوتی مصاحبه جورج قرداحی، وزیر اطلاع‌رسانی دولت ائتلافی لبنان باعث وخامت بیشتر روابط دو طرف شد. وی در این نوار صوتی ائتلاف به رهبری عربستان را به “جنگ تجاوزکارانه” علیه یمن متهم کرده و گفته بود که جنگ حوثی‌ها به منزله مقابله با تجاوز خارجی است.
در پی انتشار این نوار صوتی، عربستان، امارات و بحرین خواستار استعفای این وزیر لبنانی شدند که گروه سیاسی او روابط نزدیکی با حزب‌الله دارد.
با خودداری آقای قرداحی از استعفا، این کشورها روابط خود با لبنان را کاهش دادند و واردات از لبنان را متوقف کردند که به تعمیق وخامت شرایط اقتصادی لبنان منجر شده است.
آقای قرداحی امروز به منظور خاتمه دادن به این بحران و بازگذاشتن دست آقای مکرون در میانجیگری، از سمت خود کناره گیری کرد.
اوایل این هفته، میشل عون، رئیس جمهوری لبنان گفت که کشورش “خواهان بهترین روابط ممکن” با عربستان است.تصویر،برخی منابع منطقه از احتمال استعفای قرداحی خبر داده‌اند