قتل وحشیانه یک مرد سریلانکایی ساکن پاکستان که متهم به توهین به مقدسات بود، باعث بروز اعتراضات در هر دو کشور شد و مقامات عالیرتبه پاکستان این حادثه را محکوم کردهاند.
پریانتھا دیاوادنا یک مدیر کارخانه در منطقه سیالکوت در ایالت پنجاب پاکستان، روز جمعه تا حد مرگ مورد ضرب و شتم قرار گرفت و جسد او به آتش کشیده شد.
عمران خان، نخستوزیر پاکستان گفته است که تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر در خصوص این قتل وحشیانه دستگیر شدهاند.
او این حادثه را “روز شرم” برای کشورش توصیف کرده است.
خانواده قربانی در سریلانکا به بی بی سی گفتهاند که خواهان اجرای عدالت هستند.
نیروشی داسانایاکه، همسر او از دولتهای پاکستان و سریلانکا خواست تا تحقیقات کاملی را جهت “اجرای عدالت برای شوهرم” انجام دهند.
او گفت: “من در فضای مجازی دیدم که او چگونه مورد حمله قرار گرفت … و این بسیار غیرانسانی بود.”
تصاویر زجر کشیدن آقای دیاوادنا در روزهای پایانی هفته در شبکههای اجتماعی پخش شد و صحنههایی از جمعیت خشمگین قابل مشاهده است که او را گرفته و تا حد مرگ کتک میزنند.
سپس جسد او را سوزانده و چند نفر در میان جمعیت دیده میشوند که با جسد او سلفی میگیرند.
چه چیزی منجر به چنین خشونتی شد؟
فرماندهان پلیس محلی گفتهاند که این واقعه پس از انتشار شایعاتی مبنی بر اینکه آقای دیاوادنا ظاهرا مرتکب یک اقدام توهین آمیز شده و پوسترهای پیامبر اسلام را پاره کرده، آغاز شده است.
اما یکی از همکارانش که برای نجات او به محل حادثه شتافته بود، به خبرگزارش اسوشیتدپرس پاکستان گفت که آقای دیاوادنا فقط پوسترها را برداشته، زیرا ساختمان در شرف تمیز کردن بود.
همسر وی نیز ادعای توهین به مقدسات را رد کرده است.
خانم داسانایاکه به بی بی سی گفت: “من گزارشهایی را که می گویند شوهرم پوسترهای کارخانه را پاره کرده، کاملا رد می کنم. او مرد بی گناهی بود.”
او از شرایط زندگی در پاکستان بسیار آگاه بود. این کشور، یک کشور مسلمان است. او میدانست که در آنجا چه کارهایی را نباید انجام دهد و به این ترتیب توانست یازده سال در آنجا کار کند.
توهین به مقدسات در پاکستان یکی از بالاترین جرایمی است که یک فرد میتواند به آن متهم شود، جایی که حتی اتهامات بیاساس نیز میتواند اعتراضات و خشونتهای اوباش گونه را علیه متهم تحریک کند.
منتقدان حقوق بشر مدتهاست که میگویند اقلیتها در پاکستان اغلب هدف اتهامات قرار میگیرند.
تعداد زیاد افراد حاضر در این قتل وحشیانه در روز جمعه که شامل صدها نفر میشد، ملت را شوکه کرده و جرقهای برای مقابله با قبیل رفتارها شده است.
عمران خان، نخست وزیر پاکستان “حمله هولناک مدعیان برقراری عدالت” را محکوم کرده و قول داده که “همه کسانی که مسئول این حمله هستند را در بالاترین حد قانون، مجازات خواهند شد”.
او گفت که با گوتابایا راجاپاکسا، رئیس جمهور سریلانکا نیز صحبت کرده تا “خشم و شرم کشور ما را به مردم سریلانکا منتقل کند.”
مقامات سریلانکا هنوز به طور کامل در مورد این پرونده اظهار نظر نکردهاند، زیرا از ناآرامی های احتمالی و انتقام علیه جوامع مسلمان در سریلانکا می ترسند.
جسد آقای دیاوادنا قرار است روز دوشنبه به سریلانکا بازگردانده شود و برخی انتظار دارند که تظاهراتی در کلمبو پایتخت این کشور برگزار شود.