بر پایه آمار رسمی وزارت بهداشت ایران تمایل شهروندان واکسینه نشده به دریافت واکسن کرونا به شدت کاهش یافته است. این روند و احتمال ورود سویه بسیار مسری اومیکرون کرونا به ایران نگرانیهایی به وجود آورده است.
مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت جمعه ۲۶ آذر ماه اعلام کرد در شبانهروز گذشته نزدیک به ۳۲۳ هزار دوز واکسن در سراسر ایران تزریق شده است.
بنابر اعلام این مرکز تا کنون اندکی بیش از ۱۱۲ میلیون و ۵۹۶ هزار دوز واکسن در ایران تزریق شده و حدود ۵۰ میلیون و ۱۱۰ هزار نفر دو دوز واکسن دریافت کردهاند.
جمعیت ایران ۸۵ میلیون نفر برآورد میشود و شمار شهروندان بالای ۱۲ سال که هدف کارزار واکسیناسیون هستند حدود ۷۰ میلیون نفر است.
۲۰ میلیون واکسینه نشده؟
مطابق آمار رسمی تا کنون اندکی بیش از ۷۰ درصد جمعیت هدف دستکم دو دوز واکسن دریافت کردهاند که به نسبت قابل توجه به نظر میرسد، با این حال هنوز نزدیک به ۲۰ میلیون نفر واکسینه نشده کامل در ایران وجود دارند.
از زمان تائید رسمی ورود ویروس کرونا به ایران تا کنون نزدیک به شش میلیون نفر به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده و بهبود یافتهاند. این افراد تا حدودی مصونیت دارند اما به خصوص با شناسایی سویههای جدید ویروس کرونا بینیاز از دریافت دستکم یک دوز واکسن نیستند.
به گفته مسعود یونسیان، دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ از نیمه آبان ماه به این سو سرعت واکسیناسیون در ایران به شکل محسوسی کاهش یافت.
خبرگزاری ایسنا ۲۶ آذر از قول یونسیان نوشت: «اوج سرعت واکسیناسیون را در شهریور، مهر و نیمه اول آبان ۱۴۰۰ شاهد بودیم که روزانه بیش از یک میلیون دوز واکسن تزریق میشد. در حالی که طی چند هفته اخیر مقداری سرعت واکسیناسیون کاهش یافته است؛ بهطوری که به ۴۰۰ هزار دوز در روز رسیده است که این میزان خوشایند نیست.»
تاخیر در دریافت دوز دوم
این کارشناس اپیدمیولوژیست با اشاره به تاخیر برخی دریافت کنندگان دوز اول واکسن برای تزریق دوز دوم میگوید چهار هفته قبل روزی ۲۸۰ تا ۲۹۰ هزار نفر دوز اول را دریافت کردهاند که انتظار میرفت هفته گذشته برای دریافت دوز دوم مراجعه کنند.
او افزود هفته گذشته به طور میانگین روزی ۲۱۰ هزار نفر دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند و بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر به نسبت برنامه تاخیر داشتهاند که “امیدواریم به معنای عدم تمایل برای تزریق نوبت دوم نباشد.”
در آمار رسمی وزارت بهداشت مربوط به شبانهروز گذشته، از مجموع واکسنهای تزریق شده حدود ۱۲۰ هزار دوز مربوط به نوبت دوم و بقیه دوزهای اول یا سوم بودهاند.
کاهش قابل توجه سرعت واکسیناسیون در ایران با توجه به احتمال ورود سویه اومیکرون ویروس کرونا به کشور به نگرانیها دامن زده است.
احتمال و خطر گسترش اومیکرون در ایران
تدروس ادهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی روز سهشنبه اعلام کرد تا کنون ۷۷ کشور شناسایی سویه اومیکرون را گزارش کردهاند و هشدار داد که با توجه به قدرت سرایت آن که بسیار بیشتر از سویههای قبلی است احتمال رسیدن آن به بیشتر کشورها وجود دارد.
سویه اومیکرون نخستین بار حدود یک ماه پیش در آفریقای جنوبی شناسایی شد و شمار موارد روزانه ابتلا به بیماری کووید۱۹ در این کشور از آن زمان تا کنون بیست برابر شده است.
یونسیان درباره احتمال وجود سویه اومیکرون در ایران به ایسنا گفته است: «باید فرض کنیم که یا همین الان این سویه وارد کشور ما شده یا به زودی وارد میشود. حتی این سویه را در کشورهایی که تدابیر سختتری اتخاذ کرده بودند، دیدیم. بنابراین خوشبینی است که بگوییم با اقدامات انجام شده در کشور، این ویروس وارد ایران نخواهد شد.»
بریتانیا یکی از کشورهایی است که با وجود پوشش ۸۵ درصدی واکسیناسیون، به خاطر گسترش سویه اومیکرون مجبور به اعمال مجدد تدابیر سختگیرانه برای مهار موج جدید پاندمی شده است.
در میان کشورهای منطقه و همسایگان ایران ترکیه، پاکستان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی شناسایی مواردی از ابتلا به سویه اومیکرون ویروس کرونا را اعلام کردهاند.
علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی چند روز پیش بازگشاییها و کاهش برخی محدودیتهای کرونایی در ایران را با توجه به سرعت گسترش سویه اومیکرون “خطرناک” خواند.
ناجی به ایسنا گفت: «جدای از اومیکرون، تا زمانیکه سطح واکسیناسیونمان را بالا نبریم، بازگشاییهای همزمان توصیه نمیشود. در حال حاضر باید بالای ۹۰ درصد جامعه علیه کرونا واکسینه شوند.»
واردات بیش از ۱۵۰ میلیون دوز واکسن
واکسیناسیون عمومی در ایران بهمن ماه سال پیش با تعداد محدودی واکسن روسی “اسپوتنیک وی” آغاز شد اما در ماههای بعد به دلیل تعلل در تامین واکسن مورد نیاز شهروندان بسیار کند پیش رفت.
بنابر گزارشی که معاونت فنی گمرک در اختیار رئیس سازمان غذا و دارو گذاشته و روز جمعه رسانهای شد ظاهرا در حال حاضر واکسن کافی وارد ایران شده و کند شدن روند واکسیناسیون علتهای دیگری دارد که مهمترین آن واکسنگریزی بخشی از شهروندان است.
آمار گمرک حاکی است تا کنون بیش از ۱۵۰ میلیون و ۱۰۸ هزار دوز واکسن طی ۸۷ مرحله وارد ایران شده که نزدیک به ۸۸ درصد آنها واکسن سینوفارم چینی بوده است.
ایران درگیر ششمین موج پاندمی کرونا است که از اواخر آبان ماه در حال فروکش کردن است. وزارت بهداشت میگوید در شبانهروز گذشته ۲ هزار و ۱۹۶ مورد جدید ابتلا به کرونا شناسایی شده و ۴۶ نفر از مبتلایان به بیماری کووید۱۹ جان خود را از دست دادهاند.
طبق آمار رسمی اول آذر ماه برای نخستین بار پس از ۲۳۴ روز شمار قربانیان روزانه کرونایی در ایران بار دیگر به کمتر از صد نفر رسید و دو رقمی شد و در این ماه فقط دو روز تعداد قربانیان از این مرز فراتر رفته است.
در روزها گذشته برخی شاخصهای اصلی کرونایی در ایران، مانند موارد جدید ابتلا و بستری، با نوسانهایی روبرو بوده و افزایش یافته اما برخی کارشناسان معتقدند پیش از پایدار شدن روند افزایشی نمیتوان از آغاز یک موج جدید سخن گفت.