حیدر قربانی زندانی کرد
توضیح تصویر،حیدر قربانی زندانی کرد، اهل کامیاران

نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در کردستان ایران و دادگستری کل استان کردستان تایید کرده‌اند که بامداد امروز حیدر قربانی زندانی کرد، اهل کامیاران، در زندان سنندج اعدام شده است.

صالح نیکبخت، وکیل این زندانی اما به هرانا گفته است که “به دستور رئیس قوه قضائیه اعلام شده بود که پرونده حیدر قربانی برای رسیدگی به درخواست ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری به رئیس کل دادگستری استان کردستان ارجاع داده شده و قرار بود پرونده رسیدگی و نتیجه آن به وی و خانواده‌اش و هم به رئیس قوه قضاییه ابلاغ شود”.

آقای نیکبخت گفته است اما امروز حکم به اجرا گذاشته شد و به خانواده اطلاع داده شده که به آرامستان سنندج بروند و در آنجا متوجه می‌شوند که حیدر قربانی اعدام شده و “حتی جنازه تحویل خانواده نشده است.”

در این رابطه ارسلان یاراحمدی سردبیر وبسایت هنگاو به بی بی سی فارسی گفته که به خانواده وی اجازه آخرین ملاقات داده نشده و آنها را تهدید کرده‌اند که مراسمی برگزار نکنند.

Afbeelding

تجمع مردم مقابل منزل حیدر قربانی پس از انتشار خبر اجرای حکم مخفیانه این زندانی سیاسی اهل کامیاران در زندان مرکزی سنندج

این وبسایت حقوق بشری هنگاو عکس‌هایی از تجمع برخی از مردم کامیاران در مقابل منزل آقای قربانی منتشر کرده‌اند.

بنابر روایت نهادهای حقوق بشری حیدر قربانی “ماه‌ها در سلول‌های انفرادی” و تحت “شکنجه‌های جسمی و روحی” قرار داشته است.

دیوان عالی کشور حکم اعدام آقای قربانی کامیاران را مرداد ماه سال گذشته تایید کرده بود.

به گزارش نهادهای حقوق بشری، آقای قربانی به همراه محمود صادقی برادر زنش در مهرماه سال ۱۳۹۵ به اتهام “همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران” بازداشت شده بود.

Afbeelding

دادگستری کل استان کردستان اما امروز با انتشار بیانیه‌ای آقای قربانی را به عضویت در “گروه تروریستی” متهم کرده است و نوشته او “به اتهام بغی، مشارکت در قتل عمدی سه نفر از شهروندان کرد اهل سنت کردستان، عضویت در گروهک معاند” اعدام شده است.

پس از بازداشت شبکه انگلیسی زبان پرس تی‌وی وابسته به حکومت ایران اعترافاتی از این زندانی را پخش کرد. نهادهای حقوق بشری پخش اعترافات زندانیان در زمان بازداشت را نقض فاحش حقوق بشر و تحت فشار و شکنجه می‌دانند.

شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی آقای قربانی را به اتهام “بغی” و “همکاری و عضویت در حزب دمکرات کُردستان ایران” به اعدام محکوم کرده بود.

Afbeelding

اجرای حکم اعدام این زندانی علیرغم مخالفت‌های بین‌المللی و درخواست کارشناسان سازمان ملل برای لغو فوری حکم اعدام او صورت گرفته است.

در طول دو سال گذشته اجرای چندین حکم اعدام در ایران خبرساز شد و کارزارهای مجازی زیادی با درخواست توقف صدور حکم و اجرای اعدام به ویژه برای متهمان امنیتی و سیاسی در ایران به راه افتاد.

به گفته سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر ایران در میان سه کشوری است که بیشترین تعداد حکم اعدام را در جهان اجرا می‌کند.