بازرسان سازمان بهداشت جهانی که از شهر ووهان در چین بازدید کرده‌اند نتوانستند منشا ویروس کرونا را شناسایی کنند اما می‌گویند “بی‌نهایت بعید” است که این ویروس از آزمایشگاه موسسه ویروس‌شناسی ووهان به بیرون راه یافته باشد.

این بازرسان که یک ماه را در چین گذراندند (از جمله دو هفته را در قرنطینه) یافته‌های خود را امروز در کنفرانسی خبری در چین مطرح کردند و هرچند گفتند به اطلاعات تازه‌ای دست پیدا کرده‌اند، اما در تصویر کلی که از بروز و شیوع کرونا تاکنون دانسته می‌شد تغییری نداد.

پیتر بن امبارک، رئیس این گروه کارشناسی، درباره منشا ویروس کرونا گفت شناسایی مسیر حیوانی که ویروس کرونا برای رسیدن به انسان طی کرده “همچنان ادامه دارد.” او اضافه کرد چون در ووهان خفاشی نیست بعید است که ویروس مستقیم از خفاش به انسان منتقل شده باشد و “به احتمال زیاد” جانوری دیگر واسطه این انتقال بوده است.

دانشمندان تصور می‌کنند ویروس کرونا از خفاش به احتمالا پستانداری دیگر سرایت و از این حیوان واسط به انسان منتقل شده است، هر چند در مورد اینکه این واسط چه حیوانی بوده و این انتقال چگونه صورت گرفته هنوز شواهد قطعی یافت نشده است.

این بارزسان همچنین گفتند شواهدی در دست نیست که پیش از شناسایی اولین گروه مبتلایان در ووهان، ویروس کرونا در این شهر شیوع گسترده‌ای داشته است و به این ترتیب گفته مقام‌های چین در این باره را تایید کردند.

حضور ماموران امنیتی در هتل محل اقامت کارشناسان سازمان بهداشت جهانی
توضیح تصویر،حضور ماموران امنیتی در هتل محل اقامت کارشناسان سازمان بهداشت جهانی

اولین گروه مبتلایان به کرونا که در ووهان شناسایی شدند به یک بازار میوه و تره‌بار مربوط بودند که در آن حیوانات اهلی و وحشی، زنده و مرده، به فروش می‌رسیدند هرچند اولین بیماری که اول دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان شناسایی شد ارتباطی با این بازار نداشت.

این گروه کارشناسی متشکل از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و کارشناسان چینی بود و لیانگ وانیان رئیس کارشناسان چینی در این ماموریت مشترک، در کنفرانس خبری گفت بررسی‌ها نشان داده‌اند که ویروس کرونا ممکن است در زنجیره سرمای برخی محصولات “راهی دراز را پیموده باشد”، در اشاره به اینکه ویروس کرونا با محصولات غذایی منجمد از خارج وارد این کشور شده، فرضیه‌ای که در ماه‌های اخیر بسیار در چین مطرح شده است.

سفر این گروه کارشناسی بار سیاسی سنگینی داشت، دولت آمریکا بخصوص دولت قبلی خواستار تحقیق معتبر درباره شیوع ویروس کرونا در چین شده بودند و چین را به لاپوشانی و تاخیر در اعلام پیدا شدن یک بیماری نوظهور متهم کرده بود. دونالد ترامپ بارها تکرار کرده بود که ویروس کرونا از موسسه ویروس‌شناسی ووهان به بیرون راه یافته است.

چین سخت در تلاش بود تا نشان دهد اهمال نکرده و منشا کرونا چین نبوده و خواسته بود از این موضوع برای بهره‌برداری سیاسی استفاده نشود.

در این سفر خبرنگاران و گزارشگران تا حد ممکن از بازرسان سازمان بهداشت جهانی دور نگه داشته شدند با این حال در شبکه‌های اجتماعی و برخی مصاحبه‌ها اطلاعاتی منتشر شده بود.

کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در حال بررسی در ووهان
توضیح تصویر،کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در حال بررسی در ووهان

به کار این گروه کارشناسی انتقادهایی مطرح شده است از جمله اینکه چند روز فقط در هتل بودند و بدون اینکه به جایی در شهر سر بزنند فقط با مسئولان مختلف چین دیدار می‌کردند. بازدید آنها از نمایشگاهی هم که به افتخارغلبه چین بر همه‌گیری کرونا برپا شده بود و در راستای اهداف اعلام‌شده این گروه نبود، بحث‌برانگیز بود

آنها همچنین در بازاری که گفته می‌شد احتمالا منشا همه‌گیری بوده فقط حدود یک ساعت وقت صرف کردند هرچند که این بازار همان اوایل همه‌گیری تعطیل و شسته و ضدعفونی شده بود و احتمال یافتن شواهد در آن زیاد نبود.

کارشناسان در موسسه ویروس‌شناسی ووهان وقت بیشتری صرف کردند و چهار ساعت از آن بازدید کردند و با دانشمندان چینی از جمله شی ژنگلی یکی از برجسته‌ترین ویروس‌شناسان چین و معاون این موسسه ملاقات کردند.

در این موسسه دانشمندان درباره برخی از خطرناکترین عوامل بیماری‌زا تحقیق می‌کنند ار جمله گونه‌های ویروس‌های کرونای خفاش‌ها، مشابه ویروسی که همه‌گیری جهانی را ایجاد کرد.

دونالد ترامپ بارها این ادعای بحث برانگیز را مطرح کرد که ویروس کرونا از این موسسه به بیرون راه یافته است.