شاخص و روند ابتلا به کرونا در آلمان برای دومین روز کاهش یافته و احتمال دارد پاندمی به نقطه عطف جدیدی رسیده باشد. شورای کارشناسان دولت آلمان معتقد است احتمال کاهش محدودیت‌های کرونایی در هفته‌های آینده وجود دارد.

موسسه روبرت کخ، مرجع رسمی گردآوری و انتشار داده‌های مرتبط با پاندمی کرونا در آلمان بامداد دوشنبه، ۱۴ فوریه اعلام کرد شاخص ابتلا در این کشور برای دومین روز پیاپی کاهش یافته است.

این شاخص شمار مبتلایان به ویروس کرونا، عامل بیماری کووید۱۹ به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت طی هفت روز را نشان می‌دهد و در ماه‌های اخیر به سرعت رو به افزایش بود.

بر پایه آمار این موسسه شاخص ابتلا در شبانه‌روز گذشته به نزدیک هزار و ۴۶۰ رسید. یک روز پیشتر این شاخص برای نخستین بار از پایان ماه دسامبر به این سو کاهش یافته و به هزار و ۴۶۶،۵ رسیده بود.

روند افزایشی شاخص ابتلا در یک ماه گذشته با شدت ادامه داشت به طوری که از حدود ۴۲۷ در یک ماه پیش به هزار و ۴۲۶ در یک هفته قبل رسید. این روند تا روز شنبه ادامه یافت.

نقطه عطف موج گسترش اومیکرون؟

اوج گرفتن شاخص ابتلا و فروکش کردن آن در روز گذشته از نظر برخی کارشناسان می‌تواند به معنای نقطه عطفی در تحولات موج اخیر پاندمی در آلمان ارزیابی شود، گرچه هنوز در این باره نمی‌توان با قطعیت اظهار نظر کرد.

یکی از علت‌های خوش‌بینی نسبت به پشت سر گذاشتن نقطه اوج موج جدید پاندمی کرونا در آلمان کاهش آمار مبتلایان تازه شناسایی شده در روزهای اخیر است.

مطابق آماری که اداره‌های بهداشت آلمان در اختیار موسسه روبرت کخ قرار داده‌اند در شبانه‌روز منتهی به بامداد دوشنبه ۷۴ هزار و ۴۶۵ مورد ابتلا به بیماری کووید۱۹ در این کشور شناسایی شده است.

یک هفته پیش موارد ابتلای جدید طی یک روز حدود ۱۹ هزار مورد بیشتر بود. آلمان در دو ماه گذشته شاهد رکوردشکنی‌های پی‌درپی در زمینه شاخص و موارد ابتلا بود و تعداد مبتلایان جدید در آن در برخی روزها از ۲۰۰ هزار نفر فراتر رفت.

تردید درباره پایداری روند کاهشی

شمار قربانیان در میان مبتلایان به بیماری کووید۱۹ در آلمان نیز تا حدودی رو به کاهش است. در شبانه‌روز گذشته تعداد قربانیان ۴۲ نفر ثبت شده و یک هفته پیش این تعداد ۴۹ نفر بود.

در این میان برخی کارشناسان معتقدند آمار روزهای اخیر الزاما نشانگر رسیدن به یک نقطه عطف در پاندمی نیست و باید آنها را محتاطانه ارزیابی کرد؛ این احتمال منتفی نیست که کاهش آمار مبتلایان حاصل فشار زیاد کار در مراکز بررسی آزمایش‌های تشخیص کرونا باشد.

در روزهای گذشته عدم گسترش امکانات آزمایشگاهی برای انجام آزمایش‌های پی‌سی‌آر در آلمان، به خصوص با توجه به جولان سویه اومیکرون، با انتقادهای زیادی روبرو شده است.

با کاهش نسبی شاخص و موارد ابتلا به بیماری کووید۱۹ این بحث نیز مطرح می‌شود که آلمان ممکن است با پشت سر گذاشتن موج اخیر، از مرحله پاندمی عبور کند و به شرایط “اندمی” برسد.

هشدار درباره موج جدید پاندمی در پائیز

اندمی مرحله‌ای است که در آن ویروس تضعیف و بومی شده و مانند ویروس آنفولانزا وجود دارد اما قدرت سرایت و کشندگی آن کاهش یافته است.

با وجود این خوش‌بینی‌ها روزنامه “ولت” با استناد به یک ارزیابی کارشناسان موسسه روبرت کخ که نتایج آن هنوز به طور رسمی منتشر نشده، می‌گوید آلمان همچنان در یک دوران گذار به سر می‌برد و به مرحله اندمی نرسیده است.

مطابق این گزارش، کارشناسان این موسسه بر این باورند که آغاز موج جدیدی از پاندمی کرونا در آلمان در پائیز “کاملا قابل انتظار” است.

در همین حال شورای کارشناسانی که دولت فدرال آلمان برای مقابله با کرونا تشکیل داده از این حرکت می‌کند که موج گسترش سویه اومیکرون از هفته‌های آینده فروکش کند و توصیه کرده تدبیرهای لازم برای کاهش محدودیت‌ها در دستور کار قرار گیرد.

امکان کاهش محدودیت‌ها در هفته‌های آینده

به گزارش کانال دو تلویزیون آلمان (ZDF) این شورا در ششمین بیانیه خود که شامگاه یک‌شنبه منتشر شد می‌گوید در پی صعود منحنی ابتلا در موج اخیر شیوع اومیکرون انتظار می‌رود در هفته‌های آینده این منحنی مسطح شده و در ادامه فروکش کند.

این شورا تاکید کرده در شرایط کنونی اهمیت دارد که راهبردهای بازگشایی‌ها با آینده‌نگری برنامه‌ریزی شود و مراحل آن به گونه‌ای قابل فهم به اطلاع افکار عمومی برسد.

شورای کارشناسان در عین حال هشدار داده که اگر بازگشایی‌ها و کاهش محدودیت‌ها شتابزده انجام شود خطر افزایش دوباره موارد ابتلا و بستری وجود دارد.

قرار است نخست‌وزیران دولت‌های ایالتی روز چهارشنبه برای رایزنی درباره چگونگی ادامه تدابیر مقابله با پاندمی با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان دیدار کنند.

توصیه به ادامه استفاده از ماسک

از آنجا که سویه اومیکرون با وجود قدرت سرایت به مراتب بیشتر نسبت به سویه‌های قبلی، بیماری‌زایی به مراتب خفیف‌تری دارد، انتظار می‌رود در نشست روز چهارشنبه طرح‌های کاهش محدودیت و بازگشایی در دستور کار قرار گیرد.

هنوز مشخص نیست که بازگشایی‌ها با چه سرعت و در چه ابعادی به اجرا گذاشته شوند. مشاوران دولت فدرال تاکید می‌کنند در گام‌های نخست کاهش محدودیت‌ها لازم است استفاده اجباری از ماسک، به خصوص در مکان‌های عمومی و سربسته همچنان اعمال شود.

در برخی کشورهای اروپایی، مانند سوئد و دانمارک محدودیت‌های کرونایی به میزان قابل توجهی برداشته شده‌اند اما اغلب کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه سویه اومیکرون در آلمان اندکی دیرتر گسترش یافته و تعداد مبتلایان جدید همچنان زیاد است، بازگشایی‌ها در این کشور باید محتاطانه و مرحله به مرحله انجام شود.