پژوهش جدید سازمان بهداشت جهانی که نتایج آن روز پنجشنبه ۱۸ فروردین منتشر شد میگويد از زمان شروع همهگیری کرونا بیش از دو سوم جمعیت آفریقا به کووید-۱۹ مبتلا شده که ۹۷ برابر آمار رسمی مبتلایان است.
در بخشی از این پژوهش گفته میشود که تا سپتامبر ۲۰۲۱ تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ در قاره آفریقا به ۸۰۰ میلیون نفر رسید در صورتی که طبق آمار رسمی موارد ابتلای شناساییشده ۸.۲ میلیون گزارش میشد.
سازمان بهداشت جهانی یادآوری میکند که در سراسر جهان آمار رسمی ابتلا کمتر از تعداد واقعی مبتلایان است ولی این تفاوت در آفریقا بسیار فاحش است. به گفته این نهاد، تعداد واقعی مبتلایان به کووید در سراسر جهان به طور متوسط ۱۶ برابر آمار رسمی موارد ابتلای شناسایی شده است.
ماتسثیدییو موئتی، مدیر بخش آفریقا در سازمان بهداشت جهانی گفت ابتلای گسترده مردم به ویروس طی دو سال گذشته و کاهش نرخ ابتلا در دو ماه اخیر به معنای پیروزی آفریقا در مقابله با همهگیری کرونا نیست.
او افزود: «خطر شیوع سويههای جدید و مرگبارتر ویروس که میتواند بر ایمنی ناشی از موج قبلی ابتلا غلبه کند هنوز وجود دارد و انجام تست کووید باید گسترش یابد.»
این پژوهش دربرگیرنده نتایج ۱۵۱ تحقیقات قبلی در مورد وجود پادتن ویروس کرونا در خون ساکنان کشورهای مختلف آفریقاست.
شواهد جمعآوری شده نشان میدهد که آلودگی به ویروس کرونا در ساکنان این قاره در ماه ژوئن ۲۰۲۰ حدود سه درصد بود ولی به فاصله ۱۵ ماه و همزمان با شیوع سويههای بتا و دلتا در دسامبر ۲۰۲۱ به حدود ۶۵ درصد رسید.
برخی از پژوهشهای دیگر تخمین میزنند که تا سپتامبر ۲۰۲۱ حدود ۴۵ درصد از جمعیت جهان به ویروس کرونا آلوده شده بود ولی سازمان بهداشت جهانی میگوید چون این پژوهشها در بازههای زمانی و محدودههای جغرافیایی گوناگونی انجام شده مقایسه آماری آنها دشوار است.
بخش اعظم تستهای کووید-۱۹ که طی دو سال گذشته در آفریقا انجام شده در گذرگاههای مرزی و کنترل مسافران و یا هنگام مراجعه بیماران با عوارض مشهود ابتلا به بیماری صورت گرفته است. بنابراین بخش اعظم مبتلایان که علائم ابتلا در آنها مشهود نبوده شناسایی و ثبت نشدهاند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید در قاره آفریقا ضریب مبتلایان بدون عارضه بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان است و آمارهایی که تاکنون جمعآوری شده است نشان میدهد که حداقل ۶۷ درصد از افراد مبتلا به کووید ۱۹ علائم بیماری نداشتند.
دلایل اصلی این تفاوت با سایر نقاط جهان احتمالا جوان بودن جمعیت آفریقا و تعداد کمتر مبتلایان به بیماریهای پیش زمینهای نظیر دیابت و فشار خون است که معمولا ابتلا به کووید-۱۹را تشدید میکند.
آمارهای رسمی نشان میدهد که در قاره آفریقا تاکنون حدود ۲۰۹ میلیون نفر یا ۱۶ درصد از جمعیت واکسینه شدهاند.
سازمان بهداشت جهانی و سایر نهادهای پزشکی بین المللی و کشوری تلاش میکنند واکسیناسیون در آفریقا را تسریع کنند ولی گذشته از محدودیت امکانات پزشکی و مالی، عدم تمایل بخشی از مردم که فکر میکنند سویه اومیکرون به اندازه موارد قبلی خطرناک نیست روند واکسیناسیون را کند کرده است.
سازمان بهداشت جهانی تاکید میکند که حتی در مورد افرادی که قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شدهاند واکسن بسیار موثرتر از ایمنی طبیعی ناشی از ابتلا به بیماری است.